Verslag symposium "MBO-ers en duurzaam ondernemen in de Nieuwe Economie".
bij ROC RijnIJssel 16 december 2015
"
Twintig deelemers namen deel aan een excursie naar de duurzaamste koffiebrander in Nederland, Peeze.
Meer dan zeventig deelnemers namen vervolgens deel aan de opening en de workshops.
Tijdens de opening vertelde Rob de Vrind van Duurzaam MBO dat er veel gaande is. Buid up skills in de bouw- en installatie wereld, Next generation bij ondernemen, Voorop in de vergroening in het groene onderwijs en duurzaamheid in de zorg (hoewel dat item nog wat achter blijft).
Directeur Wil van Pixteren van Economie en Uiterlijke Verzoriging van Rijn IJssel liet zien dat hij al vele banen in de milieu- en duurzaamheidswereld achter de rug heeft en er dus veel affectie en verstand van heeft. Hij heeft bij van Ganzewinkel gewerkt maar kent ook het klappen van de zweep m.b.t. de schaliegasdiscussie. Hij was trots op het prachtige gebouw van RijnIJssel met warmtekoudeopslag, duurzame verlichtingssytsemen en demontabele en flexibele bouw (naast nog veel meer).
Antoine Heideveld directeur van het groene brein liet zien welke noodzaak er op dit moment bestaat om te verduurzamen. Hij gaf veel goede voorbeelden uit het bedrijfsleven. Samen met 70 top wetenschappers op het gebied van duurzaamheid helpt hij het bedrijfsleven in projecten waarbij ook onderwijs betrokken wordt. Veelal kwamen opdrachten bij HBO of Universiteiten terecht maar men heeft nu ook het groene Brein Roots opgericht om er MBOers bij te betrekken.
Tamara, Michelle, Maloe en Jedde van het Koning Willem I College lieten zien wat zij voor tweede leven hadden bedacht voor restmaterialen uit een oude fabriek die nu een nieuwe functie krijgt. De leerlingen werden door een archtitectenbureau door de fabriek geleid en moesten iets verzinnen om te gaan doen met de restmaterialen. Men beacht een mooie vlonder van afvalhout of een wijnrek van oude pallets. Het enorme logo dat ze bedacht hadden met restmaterialen wordt echt uitgevoerd.
Vervolgens startte de workshops
Creativiteit
Harry van der Schans (de schrijver van het boek iDNA ) van het Koning Willem I College vertelde in een mooie presentatie over creativiteit in het MBO onderwijs. Tenslotte een 21st century skill. De presentatie is hier te zien.
Nex gen
Mark Hendriks van het Ontwikkelcentrum liet het materiaal Next gen Zaken doen in de nieuwe economie zien. http://www.zakendoennextgen.nl/
In 2014 schreef Marga Hoek het boek Zaken doen in de nieuwe economie. Het werd het managementboek van dat jaar. Vervolgens is het ontwikkelcentrum samen met Ira von harras en een club mensen waaronder jongeren aan de slag gegaan om er lesmateriaal van te maken in een goed leesbaar lesboek voor MBOers en een website met ondersteunend materiaal en opdrachten. Men heeft zo zeven vensters gecreeerd op de nieuwe economie met zeven type opdrachten vanuit het uitgangspunt van orienteren-onderzoeken-praktijk-presenteren.
Ieder venster kent 5 verschillende type opdrachten
- orienteren
- visualiseren van de inhoud in een video of in een mindmap
- netwerken in binnen en buitenland
- debatteren
- interviewen (ondernemers, mensen uit de omgeving van bedrijven, jongeren).
Met als achtergrond 21st century skills als
- probleemoplossend leren
- creativiteit
- IT geletterdheid
- kritisch denken
- samenwerken
Circular economy
René Boon docent ondernemen bij het Koning Willem I College vertelde over Circular Economie. Hij heeft een Kahoot gemaakt met vragen die laten zien waarom duurzaamheid belangrijk is. De deelnemers hebben de kahoot gespeeld. René is partner in een Europees project over Circular Economy waarbij Martin de Wolf van Fontys kartrekker is. De vier studenten gingen nog verder in op wat ze voor opdracht hadden gebreken. De uitkomst is hier fraai weergegeven door het architectenbureau dat partner was in het project. (echt even kijken).
Zijn prachtige presentatie is hier te zien.
Groene Brein Roots
Ira von Harras van Scalda en Groene Brein Roots samen met Antoine Heideveld van het Groene Breinvertelden over de samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs op het gebied van duurzame ontwikkeling. Haar presentatie is hier te zien. Vervolgens presenteerde ze een praktijkvoorbeeld. Een ondernemer (Kees Meijnen) die samen met het onderwijs straatmeubilair wil opknappen. Die presentatie is hier te zien. Tot slot vertelde Felix Spira over Green office. Zijn presentatie is hier te zien. Zie ook http://hetgroenebrein.nl/
Sociaal ondernemen en sociale innovatie in de deeleconomie
Marianne Dagevos vertelde over waar de deeleconomie over gaat. Niet meer individueel producten kopen maar samen delen, gebruiken. MBO-professionals laten kennismaken met opties om sociaal ondernemen en deeleconomie op te nemen in hun onderwijs, BPV en praktijkopdrachten; dat was de opzet van de workshop van Marianne Dagevos en Fenna Eleveld. Marianne is gastdocent sociaal ondernemen en deeleconomie en auteur van het studieboek "Voor een goede zaak. Sociaal ondernemen in theorie en praktijk", Fenna Eleveld is communitymanager van het deelplatform Croqqer voor klussen en diensten. Aan de hand van inspirerende voorbeelden zoals het Repair Cafe, ruilwinkels, kledingbibliotheken en deelplatforms zoals Peerby, Thuisafgehaald en natuurlijk Croqqer, spraken we over de mogelijkheden om de school in te zetten als community, studenten ervaring te laten opdelen met delen, ruilen en repareren en samen een leuk event te organiseren waarbij duurzaamheid en delen tot een positieve ervaring leiden.De presentatie is hier te zien. Zie ook www.marcada.nl
Keuzedeel duurzaamheid in het beroep.
Wat Rob de Vrind presenteerde is hier te vinden. Dit wordt nog aangevuld met dat wat Hans van Rheenen en Piet van Zuil van het ID college vertelden. Zij zijn een pilotschool en zijn al gestart met het keuzedeel. 60 uur theorie en voorbereiding op de stage(120 uur) waar men stekrte zwakte bekijk en nieuwe ideeen op duurzaamheidsgebeid moeten bedenken. Dat wordt dan in de laatste 60 uur uitgewerkt en gepresenteerd (mede aan het bedrijf).
De examiering en de lesprogramma's willen ze graag delen en samen met iedereen verbeteren. Dat is ook de doelstelling van DMBO.
Na een heerlijk hapje en een drankje konden we terug kijken op een geslaagd sympsium. Het MBO is in beweging op het gebied van duurzaamheid.