Open menu

 

"AOC's en ROC's redden de wereld"

4e symposium Duurzaam MBO, Rotterdam 2009

 

Op woensdag 3 juni 2009 vond het 4e symposium van Duurzaam Middelbaar Beroepsonderwijs (DMBO) plaats onder de titel "AOC's en ROC's redden de wereld". Het symposium werd gehouden in Theater Hofplein, Benthemstraat 13, Rotterdam op het terrein van ROC Zadkine. Dagvoorzitter was Roel van Raay, programmamanager Leren voor Duurzame Ontwikkeling bij het (voormalig) Ministerie van Landbouw Natuurbeheer en Voedselveiligheid (LNV).

Opening: H. van Vlodrop, voorzitter CvB Zadkine

Drs. H.W.J.A.M (Henri) van Vlodrop, voorzitter College van Bestuur ROC Zadkine, opende het symposium
Hij vertelde over het Rotterdam Climate Initiative. Een van de peilers van het Climate Initiative van de stad Rotterdam is het streven naar een logo roc Zadkinesustainable city, een duurzame stad. Sustainable city heeft als doel om Rotterdam te ontwikkelen tot een stad waarin in 2025 woningen, kantoren en andere gebouwen alleen nog duurzame energie gebruiken. Van Vlodrop zet zich in om ervoor te zorgen dat de ROC's zich gaan focussen op duurzaamheid in de komende jaren.

'Studenten goed opleiden, is studenten duurzaam opleiden!', aldus de bestuursvoorzitter.

sublogo roc zadkineWat Zadkine zelf betreft vertelde hij: 'Als we hadden vastgehouden aan de christelijke ethiek over de omgang met de schepping was een beleidsinspanning niet nodig geweest. Gelet op de vele prioriteiten van een ROC is het lastig om duurzaamheid in te passen, maar we gaan als Zadkine wel een slag maken in de komende jaren. Dat kost wel extra geld en dat geld heb ik nu niet,' stelde hij vast.

 

Liesbeth van Heel, sectormanager Expertisegroep Duurzame Nieuwbouw Erasmus Medisch Centrum

Mevrouw Van Heel sprak vervolgens over de duurzame nieuwbouwplannen van het ziekenhuis.

Veel aandacht gaat uit naar energiebesparing zoals warmte/koude opslag, klimaatplafonds in de patiëntenkamers, het terugwinnen van warmte en het toepassen van nieuwe ontwikkelingen. Zo wordt een Pharmafilter gebouwd, dat ziekenhuisafval via afvalwater als bron voor biogas en drinkwater kan maken. Erasmus MC werkt aan een healing environment bestaande uit groene daktuinen, uitzicht op toegankelijkheid vanuit de verpleegafdeling en veel ruimte voor familie en kunst in het gebouw. Rotterdam wordt beter! aldus mevrouw Van Heel. Bekijk haar presentatie hier.

Vervolgens reflecteerde Hans van Weenen (lector duurzaam ondernemen, Windesheim) op de plannen.

Rob de Vrind, Duurzaam DMBO

RobkRob de Vrind (DMBO) liet zien dat de kenniskring duurzaamheid aantrekkelijk probeert te maken voor jongeren door te starten met awards, certificaten, wedstrijden en te werken met het concept 'jongeren voor jongeren'. Verder probeert DMBO duurzaamheid meer relevant te maken door de samenwerking te zoeken met het bedrijfsleven en de samenleving.

Op duurzaamheidsgebied zijn ontwikkeld: basismodules, branchespecifieke modules, projecten, stages, minoren. De eerste duurzame MBO-opleidingen staan in de steigers. 

Presentaties studentenprojecten

Vervolgens presenteerden de vier genomineerde college companies zich. Namens het MBO presenteerde de groep label 9, afkomstig van het vakcollege St. Lucas uit Boxtel een voederhuisje voor vogels gemaakt van afbreekbaar karton. Het huisje doet dienst in de winter dienst. In de lente valt het vanzelf op de grond en zal het vergaan. Op het karton is een zakje zaden geplakt, die dan kunnen ontkiemen. Ze groeien op het karton dat afgebroken wordt door de natuur.

De andere genomineerde had zich laten inspireren op de gevolgen van het broeikaseffect en het smelten van de ijsbergen op de noordpool. Als metafoor verkopen de studenten in dit project kaarsen in de vorm van ijsbergen. De kaarsen zijn gemaakt door mensen die moeilijk aan een normaal arbeidsproces kunnen deelnemen. De groep heette Freeze en was afkomstig van het Koning Willem I College

Vanuit het HBO presenteerde een studentengroep een verstuiver voor een waterkraan, waarmee het mogelijk is om 93% water te besparen en waarmee je toch gewoon goed je handen kunt wassen.

De andere groep studenten verkocht knuffels die met de hand gemaakt waren door mensen met een beperking.

De hoofdprijs ging voor het MBO naar het vogelvoederhuisje van Label 9 en voor het HBO naar de waterverstuiver.

Slotlezing: Ruud Koornstra (Tendris)

De prijzen waren beschikbaar gesteld door het bedrijf Tendris van Ruud Koornstra. Deze duurzame ondernemer verzorgde ook de slotlezing met een inspirerend (levens)verhaal.

Koornstra wilde acteur worden, maar besloot toch te gaan studeren. Na een paar jaar hield hij dat weer voor gezien en begon hij met het maken van televisieprogramma's. Hij bedacht Lingo en Villa Felderhof en verkocht het bedrijf voor veel geld. Vervolgens behoorde hij tot de rijkelui ('rijk en lui'), en kocht hij zijn droomauto: een grote BMW X5. Daarin rijdend was hij toch niet gelukkig en wilde hij weer een echte droom hebben. Hij bedacht dat hij iets goeds wilde betekenen voor de wereld. Zo bedacht hij de Greencard (de groene creditcard), Oxxio (verkocht groene energie goedkoper dan grijze) en vond met uitvinders uit hoe auto's 10% brandstof konden besparen. Koornstra: 'Maar TNO wilde het niet bevestigen en bleek minder onafhankelijk dan iedereen denkt.'

Nu doet zijn bedrijf in LED-verlichting (de Pharox-lamp), gemaakt in zijn fabrieken in India en China. Voor ontwikkelingslanden bedacht hij een flexibel zonnepaneel dat het mogelijk maakt om 's nachts LEDverlichting aan te zetten, waarbij mensen kunnen lezen en studeren.

Nu is hij bezig met energiezuinige straatverlichting waarmee je ziet alsof de maan schijnt bij heldere hemel. In 2009 heeft hij de Technology pioniersprijs van de wereld gewonnen, waarmee hij zich kan scharen tussen Mozilla, Google en Bill Gates.  

Workshops

Tijdens de dag zijn er vijftien workshops aangeboden.

1 - De Minor Duurzame ontwikkeling en duurzaamheid bij burgerschap op ROC de Leijgraaf, door Lucia Gunnewijk (ROC de Leijgraaf, Oss/Veghel). Meer: zie hier
2 - Nieuwe duurzame MBO-opleidingen als De New Energy Academy en Energie en Klimaat, door Ger Schep (ROC Amsterdam) en Ruud Spierings (Koning Willem I College, Den Bosch). Meer info zie hier
3 - De natuur beleven leidt tot duurzaam gedrag; dat leer je in het DOEpark, door Hans de Jong (ROC Landstede, Zwolle). Meer info zie hier.

4 - Waarden, normen en duurzame besluitvorming, door Anouk Butselaar (Koning Willem I College, Den Bosch). Meer info zie hier.
5 - Duurzame college companies (mini-ondernemingen), door de genomineerden van de Duurzame College Company Award o.l.v. Antoine Heideveld (SenterNovem).
6 - Duurzaam inkopen en duurzame bedrijfsvoering in het MBO, door Betty de Keizer (ministerie VROM).

7 - Een beeldverhaal over Duurzaamheid, door Rob de Vrind (Koning Willem 1 College, Den Bosch). De Vrind is al tien jaar duurzaamheidcoördinator van het Koning Willem I College. Hij geeft presentaties over duurzaamheid in het middelbaar beroepsonderwijs over heel de wereld. In de eerste workshop heeft hij een beeldverhaal gegeven over duurzaamheid met veel beelden en korte filmpjes over problemen maar ook over oplossingen. De presentatie wordt gegeven voor bijna alle afdelingen op zijn ROC.

8 - UNESCO-scholen ROC's en duurzaamheid, door Mohammed Sini (ROC Midden Nederland, Utrecht).

Unescoscholen hebben aandacht voor duurzaamheid, vrede en veiligheid, de multiculturele samenleving en de millenniumdoelen. Een voorbeeld en uitleg hoe scholen UNESCO-school kunnen worden.

9 - Duurzame kinderdagverblijven en meer aandacht voor groen, door Helma Willems en Ella Booy (Koning Willem I College, Den Bosch). Meer info klik hier.
10 - Onderwijs in duurzaam bouwen met gebruik van de BREEAM certificeringsmethode, door Stefan van Uffelen (manager Dutch Green Building Council). Meer: zie hier.

11 - Duurzaamheid en het vak burgerschap: benut de ruimte! door Marjolein Haandrikman (SLO). Meer info zie hier
12 - Duurzame stages in binnen- en buitenland, door Peter van der Baan (KPC groep), Paula van Dijk (Koning Willem I College, Den Bosch).Meer info zie hier

13 - Value in the valley, door Henriette Buikema (Alfa College Groningen). Een samenwerkingsproject van het Alfa-college, het AOC-Terra en de Hanzehogeschool Groningen, ondersteund door Deltapunt Beta/Techniek waarin de begrippen duurzaamheid en innovatie centraal staan.Meer zie hier

14 - Hoe ga je om met onverschilligheid m.b.t. duurzaamheid? door Co van den Boogert (AOC Wellant)

15 Jongeren en duurzame ontwikkeling, door Rob de Vrind (Koning Willem I College). De Vrind heeft laten zien hoe jongeren worden betrokken bij duurzaamheid op het koning Willem I College. Welke strategie wordt er toegepast en hoe zijn jongeren op de school op allerlei gebieden en manieren bezig met duurzame ontwikkeling.