Open menu

Home

A11 Duurzaam servies en bestek

• Omschrijving:

Duurzaam servies en bestek, zoals koffiemokken etc.kan motiverend werken voor een milieubewuste houding van medewerkers en bezoekers. In hoeverre hiermee daadwerkelijk milieuwinst wordt geboekt, hangt af van de omstandigheden en is niet eenvoudig met zekerheid vast te stellen. Dit hangt met name af van de volgende factoren:
– De milieubelasting van het materiaal dat wordt vervangen. Hierbij spelen het gewicht, de samenstelling en de hergebruiksmogelijkheden van de verpakking(smaterialen) de hoofdrol. Zie hiervoor ook omschrijving A2.
– De milieubelasting van het duurzame alternatief. Deze wordt voornamelijk bepaald door de afwasomstandigheden. Om milieuwinst te kunnen boeken, moet aandacht worden besteed aan de spaarzaamheid met energie en water en vaatwasmiddel (bijv. door optimale vulling van het apparaat; zie ook W19, AW3), maar van grote invloed is ook het aantal malen dat bijv. een mok wordt gebruikt voordat deze wordt afgewassen. Van invloed is verder de materiaalkeuze van het alternatief.

• Kosten en baten: Kosten afhankelijk van de aan te schaffen apparatuur en materialen. Besparing op de afvalverwijderingskosten en uiteindelijke besparing op de inkoopkosten. Terugverdientijd meestal kleiner dan 1 jaar. Bovendien een positief imago.

• Neveneffect: Toename in het energie- en waterverbruik en in de hoeveelheid afwasmiddel doordat vaker afgewassen moet worden.

• Toepasbaarheid: Met name indien het verbruik van wegwerpartikelen hoog is.

• Verdere informatie: Niet van toepassing.