Open menu

Home 

A15 Optimalisatie verbruik papier 

• Omschrijving: 

Optimaliseer het papierverbruik door systematisch na te gaan waar verbeteringsmogelijkheden liggen. Dit kan door de opzet van een ‘Blad-voor-blad’-actie, met behulp van de ondersteuning van de gelijkmatige stichting. 

Voorbeelden van verbeteringsmogelijkheden zijn: 
a Het gebruik van aan één zijde gebruikt papier als kladpapier of als proefprintpapier; 
b Dubbelzijdig kopiëren. Bij instellingen waar betaald moet worden per kopie, kan men mensen stimuleren om dubbelzijdig te kopiëren door deze dubbelzijdige kopieën goedkoper te maken; 
c Verkleind kopiëren; 
d Voor iedere huisstijl is minder milieubelastend papier verkrijgbaar. Kies waar mogelijk papier met Milieukeur (kan zowel kringloop- als nieuw papier zijn). De voorkeur heeft 100 % kringlooppapier zonder optische witmakers. 

Bij wit kringlooppapier, dat in vele wittinten verkrijgbaar is en er zeer representatief uitziet, hebben de volgende soorten de voorkeur: 
– 100 % postconsumer, gebleekt met waterstofperoxide, zonder optische witmakers; 
– 50 % postconsumer, ongebleekt, zonder optische witmakers; 
– Ook acceptabel zijn (C)TMP papier of papier van 100% hennepvezels of van hennepvezels met postconsumer vezel. 
e Een milieubewuste huisstijl. De huisstijl kan een belangrijke bijdrage leveren aan met name de vermindering van het papierverbruik. Het lettertype, de regelafstand en de lay-out bepalen hoeveel informatie op een pagina kan. Maar ook geldt: hoe meer kleuren, hoe meer inktverbruik en verontreiniging. Dus print zo weinig mogelijk uit op een kleurenprinter. 


• Kosten en baten:
De kosten van kringloop papier liggen ongeveer gelijk met die van regulier papier. Bij de overige verbetermogelijkheden wordt bespaard op de papierkosten, print- en portokosten en eventueel op de afvalverwijderingskosten. 

• Toepasbaarheid: Algemeen toepasbaar.