Open menu

Home

S1 Gevaarlijke afvalstoffen 

• Omschrijving: 

Asbest, TL-buizen, spaarlampen, drukinkten, verf, oplosmiddelen, afgewerkte motorolie (niet: frituurvet), kwikhoudende, barometers, batterijen en voorwerpen met een interne batterij, (bijvoorbeeld een kruimeldief ), e.d.. Gevaarlijke afvalstoffen moeten ook onderling gescheiden worden gehouden, conform de Regeling scheiden en gescheiden houden gevaarlijke afvalstoffen. In de bijgaande tabel is weergegeven voor welke gevaarlijke afvalstoffen dit geldt.

Tips:

– Maak een keus voor de beste bewaarmiddelen (chemobox, in de oorspronkelijke verpakking houden, etc.); overleg hierover met de kga-inzamelaar.

– Asbest wordt doorgaans door de aannemer afgevoerd. In de overige gevallen kunt u bij de gemeente of een andere inzamelaar informeren hoe dit afval kan worden afgevoerd. Let wel: voor de verwijdering bestaan aparte voorschriften.

• Kosten/baten: Doorgaans zullen er geen (financiële) omstandigheden zijn, waarbij scheiding niet kan worden verlangd. Lozen op het riool is niet toegestaan, vanwege de nadelige effecten voor de werking van de zuiveringsinstallatie, de kwaliteit van het zuiveringsslib of het gezuiverde water.

• Toepasbaarheid: 

Vanwege de schade die deze afvalstoffen toe kunnen brengen aan het milieu dient het afval gescheiden te worden gehouden. De afvalstoffen dienen per component afgegeven te worden. Naast bovengenoemde gevaarlijke afvalstoffen kunnen bij de bedrijfsvoering ook andere gevaarlijke afvalstoffen ontstaan, bijv. fotografisch gevaarlijke afvalstoffen, koudemiddelen, koolwaterstoffen. Voor nadere specificaties van afzonderlijk te houden en af te geven gevaarlijke afvalstoffen wordt verwezen naar de categorieën gevaarlijke afvalstoffen zoals die zijn opgenomen in de bijlage van de Regeling scheiden en gescheiden houden van gevaarlijke afvalstoffen (deze lijst treft u hieronder aan). Voor deze categorieën van gevaarlijke afvalstoffen is het verplicht er voor te zorgen dat deze gescheiden worden gehouden en gescheiden worden aangeboden.

Verdere informatie:

– Uw gemeente, brancheorganisatie of kga-inzamelaar.
– Lijst met kga-inzamelaars, te verkrijgen bij het LMA, telefoon
(0348) 48 74 30)
– InfoMil-brochure ‘242 vragen over asbest’. Deze brochure is te
verkrijgen bij het distributiecentrum VROM [telefoon: (0900) 80 52], nr. 22603. Daar kan men ook de brochure ‘Asbest