Open menu

Home

S3 Kunststoffen

• Omschrijving: Kunststof verpakkingsfolie (zakken, hoezen, stretchten, krimpfolie, etc.), verpakkings- en isolatiematerialen van EPS (piepschuim).

Tip:

– Bespreek met uw oudpapierinzamelaar (of andere inzamelaar) of deze gelijktijdig met het papier ook het gescheiden kunststofafval kan meenemen.

• Kosten/baten: Afvalscheiding van de bovengenoemde kunststoffen zal in het algemeen min of meer kostenneutraal zijn. Daarbij geldt dat hoe minder vervuild de afvalstroom is, hoe hoger de waarde.

U kunt uw kosten beperken door de gescheiden kunststoffen zelf weg te brengen naar een innamepunt of, indien mogelijk, gebruik te maken van de retourlogistiek van uw groothandel en/of distributiecentrum.

• Toepasbaarheid:

Verpakkingsfolies (LDPE, LLDPE, HDPE en PP) altijd scheiden, met uitzondering van folies die niet recyclebaar zijn.
Verpakkings- en isolatiematerialen van EPS (piepschuim) scheiden als er meer vrijkomt dan 240 liter per week (circa 2 tot 3 kilo per week).
De folies, het piepschuim verpakkingsmateriaal en isolatiemateriaal dienen van elkaar en van de rest van het bedrijfsafval gescheiden te worden in door de inzamelaar/sorteerder te adviseren kunststof zakken of andere inzamelmiddelen.In de regel moeten de verpakkingsfolie en het piepschuim niet vervuild zijn met plakband, nietjes, stickers van papier of andere kunststoffen en andere materialen als karton, hout, metalen, wegviel e.d., niet vermengd zijn met andere kunststoffen en reukloos zijn (de kunststoffen moeten schoon en droog zijn, vraag uw inzamelaar naar de acceptatiecriteria).

Niet-recyclebaar en dus niet verplicht om gescheiden te houden zijn:

1 folies en emmers met een organische vervuiling (olie, vetten, voedselresten, enz.)
2 laminaatfolies
3 verpakkingen van en met gevaarlijk afval (wel gescheiden houden, vallen onder rubriek S1)
4 blisterverpakkingen

Tot slot kunt u uw leverancier vragen om:

– speciale verwijderingssystemen, zoals voor koffiebekers, kunststofflessen, kratten, pallets, etc.

– de hoeveelheid omverpakking en transportverpakking tot een minimum te reduceren en eenduidige materiaalsoorten toe te passen (b.v. verpakkingsfolies, plakband en etiketten en dergelijke van één soort kunststof, bijvoorbeeld LDPE)

– alleen onbedrukte, doorzichtige folies te gebruiken, wat het recycleproces vereenvoudigt en daarmee de kosten verlaagt

– verpakkingen waarin recyclemateriaal is verwerkt; dit gaat doorgaans niet ten koste van de kwaliteit van de verpakkingen en het hergebruik van afvalstoffen wordt bevorderd.

• Informatie:

– VKR: Vereniging van Kunststof Recyclers, (070) 317 54 90
– VMK: Vereniging Milieubeheer Kunststofverpakkingen (070) 317 54 97
– Stybenex Verpakkingen (Verenigingen van fabrikanten en EPS–verpakkingen), telefoon (0418) 51 34 50
– Stichting Recycling Disposables Benelux, (030) 258 88 58
– Stichting Knapzak (folie), (073) 623 23 33
– Vragen over inzameling van bedrijfsafvalstoffen: Vereniging Nederlandse Afvalondernemingen: (076) 549 37 77, Transport en Logistiek Nederland (TLN): (079) 3636210, NVRD: (026) 377 13 33
– Overige informatie in de Gouden Gids, specifieke gidsen, vakbladen en bij brancheorganisatie of gemeente.

hergebruik

Veel kunststof materialen zijn creatie te hergebruiken. 

In 2020 wordt maar 7 procent van de 5,5 miljoen ton PET-flessen gerecycled of hergebruikt. Loop heeft een gepatenteerde, geheime stof gevonden die gebruikte PET-moleculen afbreekt naar de twee basisdelen. Die moleculen kunnen vervolgens weer samengevoegd worden tot PET, dat niet te onderscheiden is van nieuw plastic gemaakt van fossiele brandstoffen. Daarmee is in theorie oneindige recycling mogelijk. Voorwaarde is wel dat de ingeleverde PET-flessen brandschoon zijn, en dat de afnemer of recyclaar de meerprijs voor de technologie wil betalen.
Loop samen met Suez wil een fabriek gaan starten.