Open menu

Home

S4 Groente-, Fruit- en Tuinafval (GFT)

• Omschrijving: Alle afval van ongekookte groente, van fruit en van de tuin.

Tips:

– Bij grote hoeveelheden kan aanschaf of huur van een eigen compos ton, GFT-bak c.q. groenbak interessant zijn.

– Scheiding van GFT in speciaal daarvoor ontwikkelde, goed afsluitbare containers zorgt ervoor dat u in de warme periodes van het jaar geen of minder last heeft van hinderlijke geuren van de containers.

– Indien voedsel- of maaltijdbereiding plaatsvindt: informeer bij uw inzamelaar naar de mogelijkheden om ook het overgebleven gekookte voedsel (het zogenaamde swill) mee te nemen.

• Kosten en baten: Uit onderzoek is gebleken dat boven de hieronder genoemde grenzen het gescheiden afvoeren minder kost dan integrale verbranding.

• Toepasbaarheid: GFT-afval altijd scheiden boven gemiddeld 200 kg per week. De plaatsen waar GFT in het algemeen vrijkomt, zijn de keuken en kantine van een school of opleidingsinstituut. Informeer bij uw inzamelaar naar de mogelijkheden om ook het gekookte en overgebleven voedsel mee te geven. Bij kantines van enige omvang zal scheiding in het algemeen redelijk zijn.

Er mag geen gebruik gemaakt worden van gft-bakken die door de gemeente zijn geplaatst, tenzij u met de gemeente tot andere afspraken kunt komen.

• Verdere informatie:

– Over kwaliteitseisen en inzamelmiddelen overleg met uw inzamelaar.
– Vragen over inzameling van bedrijfsafvalstoffen: Vereniging Nederlandse Afvalondernemingen: (076) 549 37 77, Transport en Logistiek Nederland (TLN): (079) 363 62 10, NVRD: (026) 377 13 33
– Overige informatie in de Gouden Gids, specifieke gidsen, vakbladen en bij brancheorganisatie of gemeente.