Doktersassistenten

Voor het gescheiden verzamelen en afvoeren van medisch afval zouden in elke praktijk minimaal twee containers moeten staan.

a. de scherpcontainer

voor alle scherpe, besmette materialen als naalden, spuiten, scalpels, scheermesjes, gebroken ampullen, capillairtjes en gebroken bloedbuizen. Ook weefselresten en cytostatica.

Dat is zogenaamd specifiek ziekenhuisafval. De gemeente moet zorgen dat de containers terecht komen bij de ACR (Afvalverbranding Rijnmond).

dokter

b. medicijncontainer

onaangebroken verpakkingen van medicijnen die nog wel te gebruiken zijn horen niet in de container. Landen met een tekort aan medicijnen zijn er blij mee.
Medicijnen en resten van chemicalien die door de apotheek of groothandel worden teruggenomen, worden in deze container verzameld en afgevoerd naar de verbrandingsovens. Als ze niet worden ingenomen moet je ze oegen bij het klein chemisch afval.

Verband, pleisters, spatels, watten, catheters, sondes, disposable handschoenen, onderleggers, stoma- en catheterzakjes, en verder al het materiaal dat in contact is geweest met bloed, pus of ontlasting behoren tot het bedrijfsafval. Dit wordt ook verbrand maar kan ook gestort worden.

Medisch afval met PVC moet zoveel mogelijk voorkomen worden. Bekijk of er milieuvriendelijke alternatieven bestaan.

Gebruik ook de minst milieubelastende desinfectiemiddelen.

Reinigingsmiddelen

Alles over reinigingsmiddelen staat hier.

Energie

Als de computer met het beeldscherm de hele dag aan staat is er heel wat energie verbruikt. Hoeveel ?
Je kan vast op internet vinden hoeveel je computer en beeldscherm aan energie verbruiken. 
Zet de computer uit als je hem niet meer nodig hebt. Zet het beeldscherm nog veel vaker uit. Als je gaat pauzeren, koffiedrinken etc. Het knopje is zo weer aan gezet. 

Sterilisatieapparatuur

Gebruik hem zo vol als mogelijk. Als je een nieuwe aanschaf koop dan de energiezuinigste.

Woon- werkverkeer

Ga gewoon op de fiets of met het OV. Dat bespaart energie.