Open menu
logokl


Duurzaam Middelbaar Beroepsonderwijs


Nieuwsbrief    December  2014


CvI bijeenkomst "Naar een duurzaam MBO" Vrijdag 12 december vanaf 12.00 uur, 's-Hertohgenbosch


Over duurzaamheid in technische opleidingen (Ton van Vught sectordirecteur techniek Avantus) en hoe kan je de betekenis van duurzame ontwikkeling aantonen Hobéon.
 

Op een interactieve manier verkent de sectordirecteur Techniek en Mobiel van Aventus, Ton van Vught, de oplossingsrichtingen op de volgende vragen:
•    Wat verwacht het bedrijfsleven van mbo-ers op het gebied van duurzaamheid?
•    Welke verwachtingen hebben docenten en wat mogen wij van docenten verwachten?
•    Hoe realiseer je dat Clean Technology als een groene draad door de opleidingen loopt?
Ook in het HBO wordt aantoonbaar meer aandacht besteed aan duurzame ontwikkeling. Zo heeft een aantal hbo-scholen duurzaamheid opgenomen in de prestatieafspraken met OCW en is het bij opleidingen en instellingen een profilerend kenmerk. Hobéon adviseert en ondersteunt hbo en mbo opleidingen en deelt tijdens deze bijeenkomst een aantal ervaringen uit het hbo met als relevante vragen voor het MBO:
•    Wat betekent dit voor onze opleidingen?
•    Hoe zorgen we er voor dat het mbo onderwijs hierop aansluit?
•    Hoe kan je de betekenis van duurzame ontwikkeling aantonen? Wat kan het keurmerk duurzaam mbo hieraan bijdragen?
 

De Themabijeenkomst op vrijdagmiddag 12 december. Meld je aan voor deze Themabijeenkomst via dit AANMELDFORMULIER of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Food for action bijeenkomst
. Donderdag 18 december, Amsterdam
Een ontmoetingsdag voor leerlingen, studenten, jongeren, ondernemers en maatschappelijke (NME)organisaties met Pierre Wind. Thema is duurzame voeding inclusief stadslandbouw en vermindering van voedselverspilling. De ontmoeting vindt plaats op 18 december van 10.00 tot 15.00 uur in Jamie Oliver's Fifteen, Jollemanhof 9, 1019 GW Amsterdam.  Tijdens deze ontmoeting worden ideeën en initiatieven van jongeren centraal gezet tijdens een interactieve markt en worden enkele inspirerende TEDtalks gegeven. De ambitie is om door deze ontmoeting meer samenwerkingsacties te krijgen tussen ondernemers, jongeren en maatschappelijke organisaties. Zie www.duurzaamdoorontmoeting.nl

Enquete over maatschappelijk verantwoord ondernemen in het MBO onderwijs.


Het ministerie van buitenlandse zaken wil graag zicht krijgen op initiatieven, studies en vakken waarbij duurzaam en internationaal maatschappelijk ondernemen een rol speelt. Men richt zich voornamelijk op vakken als economie, management en inkoop gerelateerde studies op het MBO (en andere richtingen). Het zou mooi zijn als u even een paar minuten neemt om de enquête in te vullen.   https://www.enquetesmaken.com/s/imvo-onderwijs-minbuza

Leerlingen bouwen windmolenpark

Hoewel dit project met basisscholieren is gedaan, is het misschien toch een leuk voorbeeld van een praktijkles in het MBO waarbij duurzaamheid en techniek worden gecombineerd. Zo creëer je enthousiaste leerlingen!   Het filmpje duurt maar 2 min. https://vimeo.com/109676113
 

De Kamer wil dat scholen structureel aandacht aan duurzaamheid gaan besteden.

Ruim veertig jongerenorganisaties, waaronder de onderwijsnetwerken van DuurzaamDoor tekenden op 9-10-14 het “Verdrag duurzaamheid in het onderwijs”.De Partij voor de Dieren bracht dit als motie naar de Tweede Kamer. De motie werd aangenomen: een ruime meerderheid van de Kamer wil dat scholen structureel aandacht aan duurzaamheid gaan besteden.
  http://www.duurzaamnieuws.nl/kamer-wil-duurzaamheid-op-lesrooster/  

Gratis on-line cursus energiebewust ondernemen.


Vanaf heden kunnen alle MBO en HBO studenten zich inschrijven voor de gratis online cursus energiebewust ondernemen. Met onder andere de medewerking van MKB Nederland, Stichting Natuur en Milieu en MVO Nederland hebben we een leerzaam, laagdrempelig en interactief programma opgesteld.
Voor meer informatie over het programma en de opzet zie deze weblink   http://www.klimaatplein.com/energiebewust-ondernemen-mooc-cursus/ 

Oplossingen voor zwerfvuil op schoolterreinen


Nederland Schoon is i.s.m. een expert in gedragsverandering gekomen tot allerhande tips m.b.t. reductie van zwerfvuil op onderwijsinstellingen. Het is, inclusief filmpje, hier te zien. Dit via het least effort principle, injunctive norm activing, prompting, routing, visuele clues, sociale identiteit, implementatie intentie en sociale bewijskracht. Nederland schoon zoekt nog een ROC die het probleem heeft dat leerlingen naar een Fast Food keten in de buurt gaan en een spoor van zwerfvuil achterlaten. Is dat iets waar uw ROC last van heeft en u wil er wat aan doen samen met Nederland schoon, mail dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Cursus ethiek en duurzaamheid


Op het DaVinci college is afgelopen maand in vier sessies van drie uur een cursus ethiek en duurzaamheid gegeven aan tien personeelsleden. Men was er heel enthousiast over. "Erg leerzaam; het zet je aan tot denken etc." waren opmerkingen.
De cursus wordt gegeven door Kees Vromans (ethicus van HAS Den Bosch). De laatste bijeenkomst gaat over duurzame besluitvorming. Die wordt gegeven door Rob de Vrind. Kees en Rob hebben de cursus ontwikkeld in een Europees project o.a. met twee zeer geleerde heren uit Duistland. Een indruk van de cursus is hier te vinden. Ook geïnteresseerd ? Mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

“Wie
niet aan duurzaamheid werkt heeft als bedrijf over vijftien jaar geen bestaansrecht meer
Paul Polman (CEO Unilever) Scholing "De Duurzame uitdaging"

Dé Praktijkgroep en het platform Duurzaam MBO organiseren in samenwerking een cursus duurzaamheid voor groepen in het bedrijfsleven, het onderwijs (alle richtingen en niveaus) en maatschappij.
In opzet, taalniveau en onderwerpen steeds aangepast op de specifieke cursusgroep. De inhoud van de cursus Duurzame uitdaging is afgestemd op het Keuzedeel Duurzaamheid van de Kwalificatiestructuur mbo 2015/2016.
Kosten en andere belangrijke informatie kunt u lezen in de brochure. Lees hem hier of vraag hem aan. Roland Loos, Projectmanager  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 0629778324

Cradle to Cradle in de praktijk training /cursus/scholing

Steeds meer realiseren wij ons dat we slim moeten omgaan met onze aarde. Dat slim omgaan kan op diverse manieren. Cradle to Cradle is daar een voorbeeld van: het grote ideaal is dat alles wat je fabriceert en gebruikt weer opnieuw gebruikt kan worden in welke vorm dan ook.
Dat gaat niet vanzelf: productie- en ontwerpprocessen dienen drastische aangepast te worden om dit mogelijk te maken. Voor deze productie- en ontwerpprocessen zijn ontwerpers en makers nodig die over de juiste vaardigheden beschikken om dat mogelijk te maken.
In het seminar Cradle to Cradle in de praktijk richten we ons op het onderwijs aan jonge mensen in directe relatie met de industrie. Hoe kun je jonge mensen en hun begeleiders bewust maken van deze uitdaging en op welke wijze breng je dat in de praktijk.
Hoe maak je de industrie ervan bewust dat dit de toekomst is met economische voordelen.
Onderwerpen:
1 Waarom Cradle to Cradle?
2 Wat is Cradle to Cradle?
3 Hoe breng je Cradle to Cradle in de praktijk;
4 Cases uit de praktijk;
5 Spelvorm om bewustzijn met betrekking tot de toepasbaarheid van Cradle to Cradle op gang te brengen;
6 Afspraken over begeleiding na het seminar( op locatie/meerdaagse training)
Dit eendaags seminar wordt georganiseerd door Rudolph Bolsius,eigenaar van RGB Consultancy en projectleider van een internationaal project over dit onderwerp.

Zijn expertise ontwikkeld in samenwerking met EPEA Hamburg uit Duitsland en de Allen MacArthur foundation in the UK wordt aangevuld met die van Rob de Vrind, erkend deskundige op dit terrein en nationaal en internationaal werkzaam op dit terrein.Bovendien praktijkman in hart en nieren met verbindingen naar de industrie.
Doelgroep:
-          Docenten beroepsonderwijs (MBO en HBO)
-          Directeuren van afdelingen beroepsonderwijs

Prijs voor dit eendaags seminar bedraagt  € 400,0 excl.  BTW

Geautomatiseerde checklists. U en uw leerlingen vullen hem in en u krijgt automatisch en per ommegaande advies terug !

Hoe duurzaam is je stageplek
Hoe duurzaam ben je thuis
Hoe duurzaam is je school
Hoe duurzaam is de horeca


Meer initiatieven op het gebied van duur
zaamheid in Nederland zijn hier te vinden.

Betreffende deze nieuwsbrief

DMBO is een dynamische kenniskring die zich bezig houdt met duurzaamheid in het Middelbaar Beroepsonderwijs. We hebben een website www.duurzaammbo.nl boordevol informatie met 300 unieke bezoekers per dag. We organiseren ieder jaar een groot symposium over duurzaamheid in het MBO. Via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van bijeenkomsten, manifestaties en ontwikkelingen in het MBO veld. Als u nog personen weet waar deze nieuwsbrief interessant voor kan zijn mail dan even het e-mailadres naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U kan er ook kopij naar sturen alsmede kan u zich er afmelden voor de nieuwsbrief.

 

Prettige feestdagen en vast het allerbeste voor 2015