Open menu
logokl


Duurzaam Middelbaar Beroepsonderwijs


Nieuwsbrief    Januari 2015

 

De Kamer en het ministerie van onderwijs wil weten hoe het MBO ondersteund kan worden om duurzaamheid structureel in te bedden in de onderwijsprogramma's. 

Vandaar wij graag deze enquête bij u willen uitzetten. Binnen 5 minuten heeft u de vragenlijst doorlopen.
Alvast hartelijk dank
voor uw medewerking.

Bijeenkomst over het bovenstaande.

Vrijdag 6 maart bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Croeselaan 15, Utrecht van 11.00 - 16.00 (voor lunch wordt gezorgd)

Met

- Stand van zake
- Behoefte aan scholing
- Behoefte aan lesmateriaal
- Behoefte aan aandacht in het profieldeel en keuzedeel.
- Welke structurele ondersteuning zou het ministerie kunnen geven. 
op de gebieden van techniek, handel/economie, zorg/welzijn en groen.

U kunt zich hier opgeven en daar staat ook meer info.

Het boek "Zaken doen in de nieuwe economie"geschikt maken voor het MBO onderwijs.

De eerste snelkooksessie ‘Zakendoen in de Nieuwe Economie’ op 27 januari is vol! Daarom organiseren wij op 11 februari een tweede bijeenkomst. Tijdens de snelkooksessies wordt het gedachtegoed van het managementboek van 2014 ‘Zakendoen in de nieuwe economie’ naar een innovatief leermiddel voor het mbo vertaald. Ben jij een onderwijsprofessional, student of expert op het gebied van de nieuwe economie, dan mag je dit niet missen. Meld je nu aan!

Onder leiding van Ira von Harras en specialisten van het Ontwikkelcentrum gaan we ook deze dag samen aan de slag. We maken in één dag een activerende en inspirerende vertaling van Zakendoen in de nieuwe Economie. We gebruiken hiervoor onder andere de opbrengsten uit de eerste sessie. Daarnaast maken we ook extra praktijkopdrachten. 
 
Wil jij ook medeauteur worden van een nieuw leermiddel? Noteer dan 11 februari in je agenda. Toegang is kosteloos en lunch is inclusief. De bijeenkomst start om 09.00 en duurt tot 17.00 uur. Locatie: Middelburg, Zeeland.
 
Meer informatie en aanmelden bij Judica Wondergem: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Vol is vol!


Onderwijsmateriaal over duurzaamheid voor (V)MBO

De Stichting IKcicuLeer heeft de ASN wereldprijs gewonnen. Zij willen met dat geld mooi lesmateriaal gaan maken voor het (V)MBO ism enkele bedrijven met mooie voorbeelden.
Proficiat. Meer is te vinden op www.ikcirculeer.nl
Voor een impressie van de Grande Finale, zie   http://ideaal15.asnbank-zine.nl/#!14-Evenementen

Mooi materiaal over storytelling en de milleniumdoelen c.q. duurzaamheid.


Verhalen vertellen aan de hand van prachtige foto's. Het Partnership on Education and Research for Responsible Lifestyles heeft verschillende materialen ontwikkeld waaronder een toolkit om d.m.v. de werkvorm Storytelling Duurzame Ontwikkeling handen en voeten te geven.
Het mooie materiaal is hier te zien en te downloaden.

Gezonde voeding in schoolkantines

Net voor de jaarwisseling vond een ontmoetingsdag plaats voor leerlingen, studenten, jongeren, ondernemers en maatschappelijke (NME)organisaties met Pierre Wind. Thema was gezonde schoolkantines duurzame voeding en vermindering van voedselverspilling ofwel Food for Action.
DMBO hield er creatieve sessies om te komen tot ideeen over hoe gezonde voeding is te promoten in schoolkantines. De uitkomst is hier te zien op de website

Green canteens


Nordwin college is gestart met een Europees project over groene schoolkantines samen met netwerken in Duitsland, Denemarken, Finland, Roemenie. Het expertisecentrum in Duitsland maakt een cursus die men ook in Nederland gaat geven. Daarnaast wil men een community of practise starten en komt er een handleiding voor cateraars en docenten. We houden u op de hoogte. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. is projectleider. Eén van de partners is Europea een netwerk waar wel 1000 scholen in het (groene) beroepsonderwijs samenwerken.

Lezing Nieuwe beroepen - talent van de toekomst - excelleren in je werk

Vrijdag 30 januari 2015 van 13.30 – 14.30 uur
Centrum Duurzaam wil u nader informeren over de subsidie mogelijkheden op het gebied van scholing en bijscholing. Maar ook over nut en noodzaak en opleidingsfaciliteiten in Friesland.
Voor meer informatie:
hier
Direct aanmelden:
hier

Cursus ethiek en duurzaamheid

Op het DaVinci college is afgelopen maand in vier sessies van drie uur een cursus ethiek en duurzaamheid gegeven aan tien personeelsleden. Men was er heel enthousiast over. "Erg leerzaam; het zet je aan tot denken etc." waren opmerkingen.
De cursus wordt gegeven door Kees Vromans (ethicus van HAS Den Bosch). De laatste bijeenkomst gaat over duurzame besluitvorming. Die wordt gegeven door Rob de Vrind. Kees en Rob hebben de cursus ontwikkeld in een Europees project o.a. met twee zeer geleerde heren uit Duistland. Een indruk van de cursus is hier te vinden. Ook geïnteresseerd ? Mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  

“Wie niet aan duurzaamheid werkt heeft als bedrijf over vijftien jaar geen bestaansrecht meer Paul Polman (CEO Unilever) Scholing "De Duurzame uitdaging"

Dé Praktijkgroep en het platform Duurzaam MBO organiseren in samenwerking een cursus duurzaamheid voor groepen in het bedrijfsleven, het onderwijs (alle richtingen en niveaus) en maatschappij.
In opzet, taalniveau en onderwerpen steeds aangepast op de specifieke cursusgroep. De inhoud van de cursus Duurzame uitdaging is afgestemd op het Keuzedeel Duurzaamheid van de Kwalificatiestructuur mbo 2015/2016.
Kosten en andere belangrijke informatie kunt u lezen in de brochure. Lees hem hier of vraag hem aan. Roland Loos, Projectmanager   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 0629778324

Cradle to Cradle in de praktijk training /cursus/scholing

Steeds meer realiseren wij ons dat we slim moeten omgaan met onze aarde. Dat slim omgaan kan op diverse manieren. Cradle to Cradle is daar een voorbeeld van: het grote ideaal is dat alles wat je fabriceert en gebruikt weer opnieuw gebruikt kan worden in welke vorm dan ook.
Dat gaat niet vanzelf: productie- en ontwerpprocessen dienen drastische aangepast te worden om dit mogelijk te maken. Voor deze productie- en ontwerpprocessen zijn ontwerpers en makers nodig die over de juiste vaardigheden beschikken om dat mogelijk te maken.
In het seminar Cradle to Cradle in de praktijk richten we ons op het onderwijs aan jonge mensen in directe relatie met de industrie. Hoe kun je jonge mensen en hun begeleiders bewust maken van deze uitdaging en op welke wijze breng je dat in de praktijk.
Hoe maak je de industrie ervan bewust dat dit de toekomst is met economische voordelen.
Onderwerpen:
1 Waarom Cradle to Cradle?
2 Wat is Cradle to Cradle?
3 Hoe breng je Cradle to Cradle in de praktijk;
4 Cases uit de praktijk;
5 Spelvorm om bewustzijn met betrekking tot de toepasbaarheid van Cradle to Cradle op gang te brengen;
6 Afspraken over begeleiding na het seminar( op locatie/meerdaagse training)
Dit eendaags seminar wordt georganiseerd door Rudolph Bolsius,eigenaar van RGB Consultancy en projectleider van een internationaal project over dit onderwerp.

Zijn expertise ontwikkeld in samenwerking met EPEA Hamburg uit Duitsland en de Allen MacArthur foundation in the UK wordt aangevuld met die van Rob de Vrind, erkend deskundige op dit terrein en nationaal en internationaal werkzaam op dit terrein.Bovendien praktijkman in hart en nieren met verbindingen naar de industrie.
Doelgroep:
-          Docenten beroepsonderwijs (MBO en HBO)
-          Directeuren van afdelingen beroepsonderwijs
Prijs voor dit eendaags seminar bedraagt  € 400,0 excl.  BTW

Geautomatiseerde checklists. U en uw leerlingen vullen hem in en u krijgt automatisch en per ommegaande advies terug !

Hoe duurzaam is je stageplek
Hoe duurzaam ben je thuis
Hoe duurzaam is je school
Hoe duurzaam is de horeca

Meer initiatieven op het gebied van duurzaamheid in Nederland zijn hier te vinden.

Betreffende deze nieuwsbrief

DMBO is een dynamische kenniskring die zich bezig houdt met duurzaamheid in het Middelbaar Beroepsonderwijs. We hebben een website www.duurzaammbo.nl boordevol informatie met 300 unieke bezoekers per dag. We organiseren ieder jaar een groot symposium over duurzaamheid in het MBO. Via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van bijeenkomsten, manifestaties en ontwikkelingen in het MBO veld. Als u nog personen weet waar deze nieuwsbrief interessant voor kan zijn mail dan even het e-mailadres naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U kan er ook kopij naar sturen alsmede kan u zich er afmelden voor de nieuwsbrief.