In de maak.

Inlegkruisjes

Dit wasbare inlegkruisje voorkomt tonnen plastic afval en CO2-uitstoot. Maandverband en tampons staan op nummer vijf van meest aangetroffen soorten plastic in de oceaan. Hoog tijd voor een slimmere oplossing om dat tegen te gaan. Het Deense LastObject komt daarom met herbruikbaar maandverband dat je 240 keer kunt wassen.

Inlegkruisje

In Nederland zorgen menstruatieproducten voor 590.000 ton afval per jaar. Een deel daarvan belandt in de natuur en uiteindelijk in rivieren en de zee, waar het maar lastig vergaat. Maar ook de inlegkruisjes en tampons die op de vuilnisbelt belanden zijn slecht voor het milieu. Omdat een maandverband voor 90 procent uit plastic bestaat komt er CO2 vrij bij de verbranding ervan. Goede recycling is echter lastig omdat het plastic vaak verweven is met andere materialen. (2021)

Duurzame haarverf

Dianne te Mebel van Instituut Haar & Gezondheid vindt het gebruikelijke chemisch verven niet alleen milieubelastender, het kan ook schadelijk zijn voor de gezondheid van de kapper en de klant. Zij gebruikt daarom plantaardige haarkleuring. Te Mebel krijgt in haar salon dan ook veel klanten die bij andere kappers huidklachten kregen. Met plantaardige haarkleuring is steeds meer mogelijk, niet alleen meer rood. Het geeft een natuurlijk effect en maakt het haar niet stuk. Als er henna overblijft hoef je dat niet weg te gooien, zoals normale haarverf, maar kan het de volgende dag weer gebruikt worden. 

groenhennaopbrengen

Duurzame shampoo

Te Mebel stimuleert haar klanten bovendien gebruik te maken van shampoo bars, zeepblokken zonder onnodige plastic verpakking. Zo'n shampo-blok gaat wel 60 keer mee.

In reguliere shampoo en haarverzorgingsproducten zitten best veel gifstoffen en chemicaliën (check je labels!) die je eerst op jezelf smeert en daarna via het doucheputje richting de zee spoelt. Duurzamere producten kiezen is dus beter voor jezelf én het milieu. Er is best wat te kiezen, ook als je gewend bent aan de lage prijzen van niet-duurzame producten.

Kies bijvoorbeeld voor een vaste shampoobar, die zijn er inmiddels voor alle soorten haar en zonder onnodig plastic en conserveringsmiddel. Je gebruikt het als een blok zeep maar dan voor je haar, supersimpel én ook makkelijk mee te nemen op reis. Je vindt deze bijvoorbeeld bij Lush of op Shampoobars.nl.

Maar zo'n bar is ook niet echt handig. 80 % van shampoo is water. je kan ook geconcentreede shampoo kopen en dan zelf water toevoegen. In het onderstaande fimpje hoe men er mee bezig is.

 

Conditioners

Er zijn ook bars met conditioner maar je kunt ook zelf je haar naspoelen met een mix van appelazijn en water. Gewoon in een flesje voormixen en over je haar spoelen. Wordt je haar gegarandeerd superzacht van! Is dit iets té extreem voor je? Kies dan voor een duurzame conditioner van bijvoorbeeld Weleda, Dr. Hauschka of Lavera. Meer high-end merken die je kunt proberen zijn Oway of John Masters Organics.

Haarspray en haarlak

Houd je bij het opbrengen van haarspray of haarlak aan de volgende punten:
 •Maak bij het opbrengen van haarspray/-lak waar mogelijk gebruik van een pompverstuiver.
 •Gebruik niet meer spray/lak dan strikt noodzakelijk en spuit alleen direct op het haar.
 •Zorg dat de ruimte goed geventileerd is en voldoet aan de ventilatienorm

Duurzame tandpasta tabletten

Onder de naam Signal Integral 8 verkoopt Unilever tandpasta in tabletvorm. De tandpastatabletten zijn te gebruiken zonder water. De tabletten zijn verkrijgbaar in een recyclebare en navulbare pot.

Scheermiddelen 

Liever alleen de scheermesjes vervangen dan het geheel en misschien een scheerapparaat dat lang meegaat.

Deodorants

zweten is nodig (om af te koelen) en het voert afvalstoffen af. In deo's zit soms aluminiumchloorhydraat om zweetkleieren af te sluiten. Dat kan irriterend werken. Als het niet nodig is gebruik dat liever niet. Vaak zitten er ook parabenen in die zorgen voor de houdbaarheid en kunstmatige geurstoffen.