Voor het MBO zijn al diverse lessen ontwikkeld op het gebied van windenergie als

Lessen over windturbinetechniek (door F.Broekhuijzen ROC Flevoland)

Lesboek 1: Wind
Lesboek 2: Turbine zetting

Lesboek 3: Rotor aerodynamica
Lesboek 4: Generatoren

Hier staat een les over windenergie van Green engineering Helicon, Boxtel

Hier een filmpje over de bouw van simpele maar ook vrij grote windmolens door leerlingen. Meer info Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hier is te zien hoeveel windmolens waar staan in Nederland.

Nieuws

De Noordzee wordt niet volgebouwd. Hoogstens 5 - 12 %. Tot 2050 worden 4800 molens geplaatst. In 2021 werd 2,4 GigaWatt op de Noordzee opgewekt. Dat moet 11,5 worden in 2030 (maar de doelen zullen hoger worden). Er liggen plannen klaar voor 17 gigawatt. 

Een kleine twintig jaar geleden werden windmolens die 3 megawatt opwekten nog als reuzen gezien. Vandaag de dag worden er echter molens ontwikkeld die 15 tot 20 megawatt kunnen produceren. Deze stalen giganten worden 150 meter hoog en hebben wieken met een diameter van 240 meter, langer dan twee voetbalvelden.

1 windmolen = 14 voetbalvelden PV (dus minder ruimtebeslag)

2019: Rotterdam krijgt de grootste windmolen op aarde. 260 meter hoog. 12 MW goed voor 16000 huishoudens. Meer zie wind innovaties

3 januari 2018 vestigde Nederland een recordopbrengst aan windenergie. Er konden 877.000 huishoudens van energie voorzien worden. Het vorige record stond op 865.000 huishoudens en werd behaald op 11 september van vorig jaar. Windenergie gaat steenkool, kernenergie en gas voorbij om ruim voor 2030 de grootste energiebron in de EU te worden.

In 2018 kreeg Nuon/Vattenvall de vergunning om een windpark op kavels I en II van Hollandse Kust (zuid) te gaan bouwen en exploiteren. Dit windpark moet in 2023 gereed zijn en wordt daarmee ’s werelds eerste windpark dat zonder subsidie gebouwd zal zijn.In 2018 is kavel III en IV ook aanbesteed. Daar komen windparken van 700 MW genoeg voor één miljoen huishoudens.
Tot 2030 wordt in Nederland hard gewerkt aan de aanleg van windparken die, tezamen met de reeds bestaande windparken, een totaal vermogen van ruim 11.500 MW (14 miljoen huishoudens 15 % van de totale behoefte) hebben en daarmee behoren tot de grootste ter wereld.

IMAG0211Een filmpje van een windmolen aan de binnenkant is hier te zien.

De ambitie van Nederland staat hieronder.


doelstellingwindparkenopzee

Eind 2018 stond maar 4,4 gigawatt opgesteld. Dat moet fors omhoog.

In 2030 moet het aantal windmolens voor de Nederlandse kust - nu 289 - minimaal vertienvoudigd zijn: 40 procent van onze elektriciteit wordt dan op zee opgewekt. Er loopt onderzoek naar het bouwen van acht eilanden als hubs voor de windmolens. Een platformeiland kan volgens de onderzoekers in drie jaar gebouwd worden, een zandeiland neemt zo'n acht jaar in beslag. Daarnaast wil men misschien Schiphol verplaatsen naar zee. Ook worden er veel  kabels en gaspijpleidingen over de zeebodem getrokken. Om ons land te beschermen tegen de stijgende zeespiegel moet komende jaren fors meer zand worden opgebaggerd. Dat naast dat de Noordzee al een van de drukste zeeën ter wereld, met belangrijke scheepvaartroutes, defensieoefenterreinen en honderden olie- en gasplatforms is.  De 289 windmolens die er nu staan, beslaan 0,2 procent van het Nederlandse deel van de Noordzee. Dat wordt in 2050 20 procent.

Zo komen de 152 nieuwste megawindmolens die Vattenfall komende jaren voor de Noord-Hollandse kust gaat bouwen op 1 kilometer afstand van elkaar. De wieken zijn 94 meter lang; bijna net zo lang als een voetbalveld. Met een hoogte van 220 meter worden ze 35 meter hoger dan de Euromast.

Hierdoor raken zeevogels, zoals alken en zeekoeten leefgebied kwijt. En trekvogels moeten omvliegen. Het heien van de enorme palen maakt veel herrie en de dikke stroomkabels kunnen het gedrag verstoren van haaien en roggen, die gevoelig zijn voor elektromagnetische velden.
 
Ook vissers maken zich zorgen: elk nieuw windpark gaat ten koste van hun ruimte om de kost te verdienen. In windparken is het namelijk verboden om sleepnetten uit te gooien. Het risico dat ze kabels kapot trekken is te groot.
 
Windparkbouwers experimenteren met een vogelradar die turbines tijdelijk stilzet als een zwerm trekvogels nadert, luchtbellenschermen om de heiherrie te dempen onder water en piepjes om bruinvissen weg te jagen.

De natuur helpen met de windmolenparken

Het is niet mogelijk om extra structuren aan een fundament van een windturbine te hangen; de krachtbalans zou dan verkeerd uitslaan. Transformatorstations, die de stroom van omliggende turbines verzamelen, kunnen wél voorzien worden van visvriendelijke structuren als vishotels en steenstructuur.
Een vishotel zorgt ervoor dat jonge kabeljouw een schuilplek heeft. Een andere optie: de erosiebescherming rond de fundering van windmolens zo bouwen, dat deze lijkt op een rotsformatie of doe iets met de vele kilometers kabel die op de zeebodem liggen. Door natuurvriendelijk beton met onregelmatige vormen onder de kabels te leggen, kan leven (zoals oesters) ook rond de kabels floreren.r
 

 

 

 

%MCEPASTEBIN%