Open menu

De windmolenmonteur

In Nederland bestaat het windenergie training centre (WETC) te Barneveld waar monteurs opgeleid kunnen worden tot windmolenmonteur. Niet off shore. Met busjes gaat men ook de Flevopolder in waar men kan kijken in twee type windmolens en daarin ook naar boven moet klimmen. In die molens kan men alles laten zien. De molens zijn vaak van Vestas, Samsung of Siemens.  Bij goed onderhoud gaan de molens wel 20 jaar mee. Wel moet de tandwielkast na 7-8 jaar vervangen worden. Op zee zijn er nu molens met ingebouwde hijskraan om die kast omhoog te kunnen krijgen. Er zijn in Nederland zo'n 200 windmolenmonteurs. 
Voor op zee heeft men Randstadopleidingen.
IMAG0211CIMG1516RIMG0524

Het bedrijf (BST) voert tevens de service uit aan windmolens (met zo'n 32 monteurs). Daarnaast hebben ze een support en consultancy tak, een tak voor reserveonderdelen en een revisie tak (voor tandwielkasten, generatoren, kruireductiemotoren en aandrijvingen. Ook hebben ze de bovengenoemde onderwijspoot. 

De trainingen zijn heel praktisch en gaan ook over veiligheid, brandbestrijding e.d. in de molens. Je krijgt basis klimtechniek, evacuatie op hoogte, BHV, reanimatie en tower rescue. Je hebt beginnerscursussen en cursusen specifiek voor een bepaald windmolentype. Je hebt hydroliek, hoog en laagspanning nodig. Ook hoe lees je een manual. Ze hebben graag oplossingsgerichte automonteurs (b.v. die van de wegenwacht).

Techneuten in hart en nieren met een praktische insteek. Het is fysiek werk dus graag jonge mannen. Je gaat altijd met z'n tweeen de molen in dus je moet wel kunnen samenwerken.  Er bestaat nog geen certificering voor. Via goed onderhoud kunnen molens wel 20 jaar mee. Het onderhoud kost 1,5 ct per kWh.
Molens krijgen vier maal per jaar een servicebeurt (van 0,5 dag) waarvan één maal per jaar een grote (van 1,5 a 2 dagen). Men kijkt eerst naar algemene problemen b.v. olielekkages. Dan weet men wat voor gereedschap men nodig heeft en laat men de lier zakken waraan het gereedschap naar boven gehesen kan worden. Dan werkt men een lijst af van (140) onderdelen die bekeken en geserviced moeten worden. Nieuwe oliefilters, olie verversen, invetten, electriciteit testen

Als molens nieuw gezet worden moeten ze eerst geconditiond worden = trillingsanalyse, uitlijnen met lasers e.d. Is specialistisch werk.

CIMG1506

DSC02781DSC02757 

De permanente magneten in de molens zijn heel duur geworden en zijn van 200.000 -> 400.000 gegaan.
In Harlingen staat het windpower centrum.

De tandwielkast is een groot ding dat van 25 toeren 1500 toeren maakt. De wieken zijn zo groot als een voetbalveld. Tot 3 m/s produceert een molen niet veel, bij het gemiddelde van 6/8 m/s produceert hij de helft van het maximale en vanaf 14 m/s produceert hij maximaal (tot 25 m/s)
Windmolenmachine

Bij windsnelheden boven 25 m/2 versteld men de bladen van de wieken zodat de krachten wegvallen. Dat heet pitchen. Op 80 meter hoogte gaat de molen we 1,5 meter op en neer. Ze zijn geavanceerd want met een gewone windmolen wek je maar 20 % van de energie op die de moderen molens halen.
Peter van der Linden van MBO Hilverum geeft twee lessen windenegrie. Ze maken zelf windmolens en meten er de rendementen van.
Een filmpje over een windmolenreparateur en wat zich in een windmolen bevindt is hier te zien.