Het stilzetten van windmolenparken

Door alle wind- en zonnestroom is er vaak meer aanbod aan groene stroom dan vraag, zeker in winderige weekeinden met veel zon. Exporteren is dan niet altijd een optie omdat in omringende landen ook weinig vraag naar stroom is. Op zulke momenten wordt de elektriciteitsprijs negatief. Dat was tot en met 2 juni 2024 dit jaar in totaal al 176 uur het geval. Vorig jaar was dat in de eerste vijf maanden 100 uur het geval.

Op dat soort momenten kiezen producenten er noodgedwongen voor om windturbines stil te zetten en zonnepanelen af te schakelen. Anders moeten ze betalen voor hun geleverde stroom. Hoe vaak dat gebeurt, is nog onduidelijk. Daarvoor ontbreken de data. Alleen voor wind op zee kan Energieopwek.nl meetgegevens zien. Op basis van voorlopige modellen is de schatting dat in mei zo’n 10 procent van het productiepotentieel van wind en zon niet is gebruikt. Dat is ongeveer 400 gigawattuur. Ter vergelijking: het totale stroomverbruik van Nederland is ongeveer 300 gigawattuur per dag. Deze verloren stroom zou opgeslagen kunnen worden in batterijen, power-to-heat-systemen of met elektrolysers omgezet kunnen worden in groene waterstof. Investeringen hierin komen volgens het klimaatplatform maar mondjesmaat tot stand.

Beinvloeden windmolenparken het weer?

Hoe windmolenparken het weer beinvloeden staat hier.

Biodiversiteit en natuurinclusieve windmolenparken

Offshore-windmolenparken zijn goede schuilplaatsen voor zeekreeften (2023). Daarnaast werkt De Rijke Noordzee aan het bevorderen van de biodiversiteit rondom offshore-windmolenparken door er zogeheten 'oestertafels' te plaatsen. De tafels met volwassen oesters worden rondom de windmolentorens geplaatst, waarna de oesters larven gaan produceren. Die larven hechten zich van nature aan het materiaal in de omgeving. Op hun beurt trekken de oesterbaby’s weer allerlei ander onderwaterleven aan. Dat stemt positief voor een koolstofarmer energiesysteem dat zo min mogelijk ten koste moest gaan van de biodiversiteit.

Er bestaat een Offshore coalitie voor energie en natuur, die de bouw van windparken samen wil laten gaan met natuurbescherming en gezonde ecosystemen. Ook ontwikkelaars als Vattenfall, Ørsted en SSE Renewables en RWE hebben zich daarbij aangesloten.
Men wil ook goed gaan monitoren, oester- en mosselbanken aanleggen, radars bouwen om vogels te beschermen, geluidsarmere methoden gebruiken voor de bouw. etc. 

Plannen

Met de bouw van de windparken IJmuiden Ver Alpha en Beta verdubbelt die capaciteit de komende jaren en in 2032 moet er al voor 21 gigawatt aan windparken staan. Dan staat een kwart van de Nederlandse zee vol turbines.

Archief

Zweden gaat park bouwen van 7,5 GW (2022)

Het zal bestaan uit 370 windturbines, 370 meter hoog. De hoogste windmolens nu zijn 264 meter hoog. Elektriciteitsproductie: 24 terawattuur per jaar. Dat is genoeg om 5 miljoen huishoudens ofwel 17 procent van de totale elektriciteitsbehoefte van Zweden.
Start bouw 2028. 2030 klaar. Kosten 18 miljard dollar.

(Mei 2017) Vattenfall bouwt in de Oostzee een windpark van 600 megawatt. Het bedrijf zet opnieuw een record neer. De windstroom uit het park gaat € 0,0499 per kilowattuur kosten. Het Nederlandse Windpark Borssele kost € 0,0727 per kilowattuur.
Windenergie op land is een steeds interessantere bron van duurzame energie aan het worden. Prijzen van 3 tot 4,5 eurocent per kilowattuur in Duitsland is heel goed mogelijk.

In 2020 wil Nederland 14 procent hernieuwbare energie gebruiken, dat is vastgelegd in het Energieakkoord. In de MIR staat dat Nederland nog ver van dat doel verwijderd is. Zo moeten er onder andere nog veel meer windmolens bij.

Molens in de windschaduw van andere molens kunnen tot twintig procent opbrengst verliezen.

 

windmolens

Top 5 grootste offshore windparken

Nederland kan alvast wat inspiratie opdoen bij omringende landen aan de Noordzee. In de onderstaande lijst staan de 5 grootste offshore windparken die gerealiseerd zijn en in werking zijn.

  1. London Array (Verenigd Koninkrijk, DONG Energy (50%), E.ON (30%), Masdar (20%))
    Het London Array is de grootste ofsshore windpark ter wereld met een capaciteit van 630 megawatt (MW). Het park genereert op papier genoeg elektriciteit voor een half miljoen Britse huishoudens.
  2. Greater Gabbard (Verenigd Koninkrijk, RWE)
    Het ‘Greater Gabbard’ offshore windpark voor de Britse kust heeft een capaciteit van 500 MW.
  3. Anholt windpark (Denemarken, DONG Energy)
    Het Anholt windpark in Denemarken heeft een capaciteit van 400 MW.
  4. BARD Offshore 1 (Duitsland, die onderstaande foto)
    BARD Offshore 1 heeft een capaciteit van ongeveer 400 MW en moet ongeveer een half miljoen Duitsers van stroom voorzien, te vergelijken met de stadsregio München.
  5. Walney windpark (Verenigd Koninkrijk, DONG Energy)
    Dit windpark ligt aan de Ierse Zee en heeft een capaciteit van 367 MW.

    Op de funderigen leven tegenwoordig vlookreeften, porseleinkrabben, zwemkrabben waar steenbolken en kabeljouwen op af komen. Er kunnen geevn vissersboten komen dus zie je meer vis in de wilndmolenparken.

    Windmolens

Vijf andere cijfers over windenergie

  1. Triton Knoll: dit moet het grootste offshore windpark ter wereld worden met een capaciteit van 1200 MW, opgewekt door maar liefst 288 windturbines.
  2. In het Verenigd Koninkrijk moet er in 2016 8 gigawatt aan windcapaciteit zijn geïnstalleerd. In 2020 moet dit vergroot zijn naar 18 gigawatt, goed voor tussen de 18 en 20 procent van het totale elektriciteitsverbruik van Britse huishoudens.
  3. In de VS is er een potentieel om 4.000 gigawatt aan offshore windcapaciteit te plaatsen.
  4. Het park Icebreaker aan Lake Erie bij de Amerikaanse stad Cleveland, is een van de eerste offshore windparken in de VS. In 2020 moet het gerealiseerd zijn en 1.000 GW aan stroom gaan opwekken.
  5. De totale Europese capaciteit ligt nu op 6.040 MW, opgewekt door 58 windparken in bezit van 10 landen. Medio 2012 was de capaciteit nog 4.336 MW. Aan de Britse kust wordt de meeste offshore windenergie opgewekt.
    Bron:www.energiebusiness.nl 

Hoeveel wordt er gebouwd?

Wereldwijd zijn er in 2018 minder gigawatts aan nieuwe windenergie geïnstalleerd. Op zowel onshore als offshore gebied voegde China de meeste capaciteit toe.

In 2018 werd wereldwijd 51,3 gigawatt aan nieuwe capaciteit online gebracht. Dat is ruim 3 procent minder dan in 2017, toen de toename nog 53,2 gigawatt bedroeg. Ondanks de afname ziet men groei in opkomende markten in Latijns-Amerika, Afrika en Azië; hier werd 4,8 gigawatt aan nieuwe installaties online gebracht.

Het overgrote merendeel van de nieuwe capaciteit bestaat uit onshore wind, afkomstig van windturbines die op het land staan. In totaal werd 46,8 gigawatt aan nieuwe energie geïnstalleerd. Sinds 2014 wordt jaarlijks meer dan vijftig gigawatt toegevoegd. China voegde de meeste capaciteit toe; 21,2 gigawatt. De Verenigde Staten volgen China met 7,5 gigawatt op ruime afstand. Duitsland haalt met 2,4 gigawatt ook de top 3.

Ook in de offshore markt leidt China, al is de groei daar beduidend minder dan bij de windturbines die op het land staan. Wereldwijd werd 4,49 gigawatt aan nieuwe capaciteit geïnstalleerd. China was goed voor 1,8 gigawatt, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (1,3 gigawatt) en Duitsland (969 megawatt).

De Europese belangenorganisatie voor windenergie, WindEurope, maakte eerder al bekend dat in Europa de capaciteit van offshore windenergie met 2,6 gigawatt toenam. De komende jaren staan in Europa een aantal grote uitbreidingsprojecten op stapel. Die moeten voor 4,2 gigawatt aan extra capaciteit zorgen.