2.10. Werk samen en gebruik nieuwe IT mogelijkheden.
In de natuur gebruiken organismen zintuigen (ogen, oren, tast, smaak) om waar te kunnen nemen. Dat alles wordt verwerkt in hersenen. Die verwerken de gegevens (combineren e.e.a.) en zorgen er voor dat je kan reageren (de hersenen geven feed back).
In onze cyberwereld voegen we daar hetzelfde toe maar dan mechanisch (en niet biologisch). Namelijk sensoren die waarnemen - bedrading, blue tooth, routers, internet voor het doorgeven van de gegevens en computers om het te verwerken en er op te reageren. Dat reageren kan dan via bijsturing, robots of b.v. het geven van een alarmsignaal.
Op die manier kunnen we apparaten en machines slimmer maken.
Of kunnen we over heel de wereld meten waar we mee bezig zijn. Hierdoor kunnen we beter beslissen, beter sturen en managen. Door sensoren e.d. wordt precisiemanagement mogelijk. Je kunt fijnere beslissingen nemen en je weet meer. Dus kan je energie en materialen besparen en dus duurzamer bezig zijn. Als we over heel de wereld sensoren hebben kunnen we betere en meer duurzame beslissingen nemen. Die beslissingen kunnen ook veel meer mensen bereiken dan vroeger.
Daarnaast zijn er nog twee zaken aan de hand.
1. Zoals in onze hersenen zenuwcellen aan elkaar geschakeld zijn zo lijkt het er nu op of via glasvezelkabels, routers, blue tooth en internet onze breinen met elkaar verbonden worden.
We kunnen zo eenvoudig met elkaar creatief zijn en gaan denken over de oplossingen voor de toekomst. Afstanden tellen niet meer.
Als we de groene breinen (de breinen die verstand hebben van duurzaamheid) aan elkaar koppelen kunnen we hopelijk snel grote stappen maken. Nederland is daarmee begonnen via het Groene Brein. 46 topwetenschappers op duurzaamheidsgebied worden zo verenigd en uitgedaagd te komen met oplossingen.
Helaas heeft Einstein gezegd dat degenen die de problemen veroorzaakt hebben meestal niet tot de oplossingen komen. Daar heb je vaak nieuwe fris denkende jongelingen voor nodig die weer eens met iets heel nieuws komen. Als je iets weet te vinden dat een product duurzamer maakt, zit de hele wereld op je te wachten en kan je rijk worden. Je hoeft ook niet een Einstein uitvinding te doen maar iets kleins kan ook bijdragen en vele kleintjes maken één grote.
Iemand vond lijm uit maar die plakte niet goed. Totdat een ander op het idee kwam dat die lijm ideaal is voor post-its die gemakkelijk verwijderd kunnen worden . De persoon is er rijk van gewonden. In ons brein hebben zenuwcellen vanaf de geboorte allerhande verbindingen met andere zenuwcellen. Maar alleen de zenuwbanen die veel gebruikt worden, worden verstevigd en verbeterd. Ze rest verdwijnt. Het is niet goed verbinding te hebben met te veel. Door te versterken wat veel gebruikt wordt, leren we en past ons brein zich aan aan de omstandigheden waarin je leeft (of sport bedrijft). Na je 25e jaar kan je zelfs 25.000 hersencellen per dag kwijt raken omdat ze niet meer nodig zijn. Gelukkig heb je er genoeg over en heeft het geen invloed op je capaciteiten. Zo zou je zelf ook verbinding moeten behouden met een paar goede contacten waar je veel aan hebt en zeker niet met te veel contacten. Je zou facebook kunnen hebben voor je vrienden en bekenden maar bijvoorbeeld linked in voor je contacten op je vakgebied.
2. Men is datasystemen aan elkaar aan het schakelen die samenkomen in supercomputers.
De financiele wereld werkt al met supercomputers om aandelen te kopen of te verkopen. Ook om te handelen in internationale valuta. Dat mag natuurlijk niet fout gaan (zoals in 2010. Toen had iemand de supercomputer gemanipuleerd waardoor de aandelen opeens sterk begonnen te dalen. Niemand wist warom en miljarden gingen verloren. In 20 minuten wist men dit te herstellen maar de dader had er an 40 miljoen mee verdiend. Die is later gepakt.
Het belastingformulier hoef je (bijna) niet meer in te vullen. Ze weten de waarde van je huis, je verdiensten, hoeveel kinderen je hebt ect. De databanken zijn aan elkaar geschakeld. Hierdoor ontstaan naast een slimmere en inteligentere balstingdienst ook slimmere en inteligentere diensten, producten, industrien. Ook de logistiek, de banken en het onderwijs wordt hierdoor slimmer.
Universiteiten, hoge scholen, het MBO en VO zijn allemaal cursussen gratis op internet aan het zetten. Ze worden MOOC's genoemd (Massive Open Educational Resources).
Zoek maar eens op internet naar MOOC en waar je in studeert. Misschien staat er wel een gratis maar handige cursus over je beroep(skeuze) op internet.
Alle lessen Engels, Wiskunde, Scheikunde, Biologie staan gratis op internet. TU Delft heeft al 400 cursussen op internet gezet (kijk op EDX) en coursera heeft er ook al veel.
Hierdoor krijg je beter en gevarieerder onderwijs.
Veel van die cursussen zijn in het Engels zodat ook India en China (met elk meer dan 1000 miljoen inwoners) mee kunnen doen. Soms heeft een cursus wel 100.000 deelnemers.
Big data
Ook is men allerhande data van consumenten aan het verzamelen. Waar ga je op vakantie, welke kleding koop je, op welke reclames kijk je, waar klik je op, waar ben je de hele dag etc. Dit geeft heel veel data, big data. aan data heb je niets maar je kunt er informatie uit krijgen. Dat wordt een nieuwe wetenschap. Wat zijn nieuwe trends, waar houden mensen van, waar willen ze op vakantie. Die data zijn heel waardevol en bedrijven betalen er grof voor. Dus als je supercomputers hebt en big data analysten kan je veel verdienen. Je bent dan het brein in de cyberwereld (en heb je de macht).
Goed zoeken op internet.
Door goed te zoeken is alles te vinden. Niet alleen via Google maar kijk ook eens bij slideshare, youtube, prezi, wordpress, TEDx Kijk eens in de app store of play store. Of in www.archive.org
Of op open innovation platforms, Idea contests, #daretoask, Linked in groepen, Of zoek eens op www.info.com. Of kijk eens op top 100 innovations, top 10 trends, top 50 innovative companies. Kijk eens in databanken van patenten of crowdfunding sites of naar wie mee gaan op handelsmissies. Kijk eens op automotive in 2025; retail in 2050 Future transport. Of op springwise.com (slimme nieuwe business idea's) www.trendwatching.com www.trendhunter.com www.moreinspiration.com www.sciencechannel.com www.ted.com www.psfk.com www.asknature.com
Opdrachten.
1. Zoek op internet naar MOOC's m.b.t. je beroep en geef aan wat je gevonden hebt.
2. Welke data kan men allemaal verzamelen denk je. Maak een gedachtenwolk..
3. Is je werk makkelijker, slimmer en duurzamer te maken met sensoren ?
Bekijk hier welke sensoren er allemaal zijn en wat je er mee kan..
Beschrijf welke sensoren je zouden kunnen helpen.
4. Als de gegevens van de sensoren dan binnen komen in computers wat zouden die er dan mee moeten doen ?
Beschrijf dat (en maak dat en bedenk er creatieve ideeen en oplossingen over).
5. Vaak bedien je dan iets vanuit een app vanaf je smart phone. Kan dat in jouw voorbeelden dan ook ?
6. Gebruik 2.7. Wees creatief om nog verder te komen en om nog creatievere ideeen en oplossingen aan te kunnen dragen.