2.5.3. Zelfreparerende systemen
De natuur kan zichzelf herstellen, heeft weerstand en kan zich genezen. We bootsen dat al een beetje na bij zelf reparerende lakken die als er een kras ontstaat via verwarming weer dichtvloeien zodat de kras verdwijnt. Akzo gaat proberen glas te maken voor smart phones waarbij krassen zichzelf herstellen.
Airbus is bezig om stoelen en andere onderdelen van de cabine te voorzien van zelfreinigende materialen. Ook moeten deze materialen zelfherstellende eigenschappen bezitten, zodat bijvoorbeeld een kras op een stoel vanzelf weer verdwijnt. Daarnaast zijn alle onderdelen van de cabine volledig te recyclen, door deze te maken van hernieuwbare grondstoffen.
Er bestaat ook al zelf reparerend asfalt. Asfalt met staaldraadjes van 1 cm. Daardoor kan je het met een inductiespoel het asfalt verwarmen tot 60 - 70 °C zodat het vloeibaar wordt en scheuren dichtsmelten.
Of zelfhelend beton. Door aan beton bolletjes toe te voegen met voeding en sporen van bacteriën. Als het beton beschadigd raakt komt er water bij die bolletjes en komen de bacteriën tot leven. Ze scheiden dan kalksteen af. TU Delft is er mee bezig. Het is nog duur maar er zijn al plaatsen waar het wordt toegepast. B.v. op plekken waar repareren moeilijk is.Wie weet moeten we ook naar geplande afbraak zoals de natuur in de herfst doet.