Open menu

Ontzilting

De VS hebben ze een ontziltingsfabriek die elke dag 50 miljoen liter drinkbaar water maakt.  De fabriek kostte $ 1 miljard.

Via een zeewaterleiding komt het water binnen. Het wordt voorbehandeld door het te leiden door een antraciet, zand en grind laag om algen en andere grote verontreinigingen te verwijderen. Het water beweegt vervolgens door een tweede voorbehandeling die de kleinere deeltjes verwijdert. Dan komt de geavanceerde omgekeerde osmose-technologie die opgelost zout uit zeewater verwijdert. Er zijn meer dan 2000 drukvaten in de faciliteit die semi-permeabele membranen bevatten waar zeewater doorheen moet.

Duizend liter zoet water uit een ontziltingsinstallatie kost de gemiddelde Amerikaanse consument $ 2,50 tot $ 5, vergeleken met $ 2 voor conventioneel zoet water. Ontzilting verbruikt ook veel energie. Ontziltingsinstallaties verbruiken dagelijks meer dan 200 miljoen kilowattuur, met energiekosten naar schatting 55% van de totale operationele en onderhoudskosten van de installaties.

De meeste omgekeerde osmose-installaties hebben drie tot tien kilowattuur energie nodig om één kubieke meter zoet water te produceren. Traditionele waterplanten gebruiken meestal goed minder dan 1 kilowattuur per kubieke meter.

Een overzichtsartikel in het Engels met mooie plaatjes hierover is hier te vinden.

En zou miljoenen mensen over de hele wereld van veilig drinkwater kunnen voorzien.

Ontzilting op de zon maar zonder verstoppingen door zoutafzettingen (2022)

Onder het water zit een plastic laag met gaatjes van 2,5 millimeter breed. Dit was de perfecte doorsnede om een convectie-werking te krijgen, een warmtestroming waardoor het water zich verplaatst. Het water roteert van het dunne laagje naar het reservoir en terug. Uiteindelijk blijft er bovenin gezuiverd water over, terwijl het zout achterblijft. Door de convectie blijft het zout niet achter in de gaatjes maar beweegt het naar beneden.
Kosten $4 voor een heel gezing. 

Koeltorens en ontzilting

Per dag verdampt er zo'n 3 miljard liter water uit de koeltorens van één energiecentrale. Door eerst een stroompje door het water te jagen krijgt het een lading. Beweegt het vervolgens door een fijnmazig net dat een omgekeerde lading heeft, dan voelt het water zich aangetrokken tot het net en condenseren er een heleboel druppels die je weer kan opvangen en opnieuw kan gebruiken. Zo is het water te recylen en het wordt ook nog eens ontdaan van alle zouten zodat je het als drinkwater kan gebruiken (2021). 

Nieuwe ontziltingsmethode (2020)

De nieuwe techniek die zee- en brak water binnen een halfuurtje omzet in veilig, schoon drinkwater via MOF’s (metaal-organisch raamwerk) en zonlicht. De MOF's zijn na 4 minuten weer inzetbaar. Het materiaal werkt als een keukenspons, alleen absorbeert het alleen zouten. De combinatie van MOF’s met lichtgevoelige polymeer leidt tot omkeerbare zoutabsorptie. MOF's bestaan uit organische stof en metaalionen. Ze vormen kristallijne, poreuze materialen en hebben het grootste oppervlak van elk bekend materiaal. Het is nog goedkoop ook maar e.e.a. moet worden opgeschaald. 

Ontzilten met koolstof (steenkool) (2021)

Door steenkool te combineren met katoenen watjes in een waterslurpend apparaat kun je, met hulp van de zon, water snel ontzouten. Eerst maal je steenkool heel fijn tot een pikzwart poeder. Vervolgens duw je dit poeder onder hoge druk tot een blokje. Dat blokje kan heel veel water absorberen door de structuur van kool. In het fijngemalen steenkool stopten de onderzoekers katoenvezels, die water goed kunnen transporteren. Vervolgens ging het blokje in  een zout badje. Door met een zonnelamp op de blokjes te schijnen wordt de kool warm en trekt het water door het blokje heen, van onder naar boven. Uiteindelijk verdampt er zoet water, terwijl het zout in het blok achterblijft. Omdat kool warmte goed geleid en de katoenvezels het water snel naar boven brengen, kan je met een paar blokjes in rap tempo zoete waterdamp maken - die je vervolgens alleen maar hoeft op te vangen, bijvoorbeeld door een doek over de blokjes en het zoute water te leggen.

Elektriciteit uit zout naast zoet water

Als zout water bij zoet water komt kan je van het verschil in zoutconcentratie gebruik maken om elektriciteit op te wekken (omgekeerde elektrolyse). Die elektriciteit zou je dan kunnen gebruiken om water te ontzilten. De eerste proefprojecten zijn gestart. 

Water uit de lucht

Hydropanels zijn reeds ingezet in 450 projecten en 52 landen. Elk zonnepaneel kost 2.000 dollar en produceert, afhankelijk van de vochtigheidsgraad van de lucht, na twaalf tot zestien uur tussen vier en vijf liter water.