Open menu

Watertekorten en verdroging

Wat te doen tegen verdroging?

In 2018 en 2019 was het heel droog in Nederland. Wat te doen tegen die verdroging?

1. Rechtgetrokken sloten en rivieren weer laten meanderen.
2. Grondwaterstand verhogen (zodat er in droge perioden toch nog water is).
3. Onderwaterdrainage kan slootwater via geperforeerde buizen laten doordringen in de bodem
4. Regenwater en water uit rivieren opslaan zowel boven de grond als onder de grond in aquifers
5. Leidt rivierwater naar droge gebieden via kanalen
6. Slimmere irregatie met buizen en druppelsystemen
7. Gewassen die beter bestand zijn tegen droogte als b.v. quinoa
8. De zware machines van boeren hebben de bodem verdicht zodat planten minder diep wortelen. Gebruik minder zware.
9. Minder naaldbomen en vervang die door loofbomen, struikgewas, heide 
10. Bossen meer variatie geven
11. Gebruik gezuiverd rioolwater
12. Toilet doorspoelen met regenwater.

13. Wateropslag in de bodem

Een Duitse wetenschapper ontdekte zeker twintig jaar geleden al bij het boren in de grond, waarbij waterdruk wordt gebruikt, dat soms de druk ineens helemaal weg viel. Hij maakte nadere studie van dat fenomeen. En wat bleek? In diepere zandlagen kwam hij plekken tegen die heel doorlatend zijn. Daar loopt het water zo doorheen."

Via een buis kun je daar regenwater inbrengen, maar er in droge perioden ook weer uit halen. Niet peperduur
Tien bronnen boren, waar je per dag 2400 kubieke meter water in kwijt kan, dat kost een kleine 60.000 euro.

Op een bodemkaart van de omgeving van Den Bosch laat Lomulder de diepere zandlagen zien. Vanaf de IJzeren Man bij Vught, langs de binnenstad helemaal richting Rosmalen. ,,In de laag tot 25 meter diepte zit de formatie van Boxtel. Die is al best goed waterdoorlatend. Daaronder zit een zandlaag die héél goed doorlatend is. Dat is de formatie van Sterksel. Horizontaal kun je in die lagen heel wat 'pannenkoeken' aanboren waar je veel water in kwijt kan.

Watertekorten en de waterkwaliteit op de wereld

1,8 miljard mensen wonen in gebieden met waterschaarste. Daarvan is sprake als je per persoon minder dan 1000 m3 water hebt.

2,8 miljard mensen hebben een tekort aan water.
Tussen 1,8 en 2,9 miljard hebben 4-6 maanden tekort aan water.
0,5 miljard het hele jaar.

Per dag sterven 6000 mensen door gebrek aan water
Per jaar sterven 700.000 kinderen door vervuild water.

Als meer water wordt verbruikt dan duurzaam is dan daalt het grondwaterpeil, drogen meren op, stroomt er minder water door de rivieren en komt de watervoorziening van de landbouw en industrie in gevaar.

Bij schaarste wordt de landbouw gewoonlijk het eerst getroffen. Hierdoor komt de voedselzekerheid in gevaar.
Dan pas volgt de industrie en pas later de drinkwatervoorziening. Die is vaak maar 4 % van het totale watergebruik.

2/3e van de wereldbevolking krijgt binnenkort te maken met waterstress.
Dan heb je minder dan 1700 m3 tot je beschikking.

Net als olie in de 20e eeuw, zou water wel eens DE basisbehoefte kunnen worden waar het in de 21ste eeuw om gaat draaien.

Mensen zijn sinds de vroegste dagen van de beschaving afhankelijk geweest van de toegang tot water, maar met de 7 miljard mensen die nu op de aarde leven en de exponentieel groeiende verstedelijking en ontwikkeling, groeit de vraag naar water als nooit tevoren.

De dode zone in de Golf van Oman, waar het zeewater geen zuurstof of leven meer bevat, blijkt veel groter dan gedacht en groeit verder. Dat blijkt uit Brits onderzoek met onderwaterrobots. Dode zones zijn een tikkende tijdbom, die erger gemaakt worden door de klimaatverandering omdat warmer water minder zuurstof kan vasthouden, en door meststoffen uit de landbouw en rioolwater die in ze de zee terechtkomen.

In 2017 bleek dat het gebrek aan water de belangrijkste factor was in 45 conflicten waaronder b.v. Syrië. Water staat in de top 5 risico's voor de wereldeconomie. Egypte en Ethiopië hebben problemen vanwele dammen in de Nijl. De Jordaan begint op te drogen. De Oekraine heeft een waterkanaal naar de Krim afgesloten zodat daar watergebrek dreigt. De gletsjers in Tibet zijn aan het smelten wat India en Pakistan treft. 
In Bangladesh hebben ze tegenwoordig te maken met hevige overstromingen en zeespiegelstijging naast een enorme toename van de bevolking. 
Veel komt door mismanagement warbij water wordt verspild of vervuild. 

Als er geen water meer is ga je lopen. 

Voorbeelden van waterproblemen op aarde.

Bejing ligt in een landklimaat vergelijkbaar met de dorre gebieden in Marokko. 20 miljoen inwoners. Geen fatsoenlijke rivier in de wijde omtrek. Paar dagen regen per jaar. 3,6 miljard m3 water nodig per jaar. = twee maal de beschikbare hoeveelheid.
Afgelopen 40 jaar is het grondwater 300 meter gezakt.
Men heeft 3000 km rivier aangelegd om zater van noord naar zuid te krijgen. 50 jaar geleden was de Gobiewoestijn 137.ooo km2 nu 386.000 km2 

Damascus (Syrie) werd ooit het paradijs van de orient genoemd bekend om de weelderige tuinen met drinkwaterbronnen. Nu wonen er 7 miljoen mensen in een ongecontroleerde stedelijke groei. Inefficient watergebruik in de landbouw, gebrek aan milieustrategie hebben het meest uitgebreide irrigatie en waterdistributiesysteem vernietigd. Vroeger abrikozenboomgaarden nu woestijn. Meertjes zijn opgedroogd. Boeren weggetrokken door de droogte. Ttot 2030 20 % minder waterreserves in het midden oosten.

Saoudi Arabie en Iran zijn aardsvijanden en hebben een sterk groeiende bevolking (S.A heeft nu 30 miljoen inwoners en Iran 80 miljoen.) In beide landen is de gemiddelde leeftijd laag en is er nog geen vergrijzing. Integendeel de jeugdige bevolking staat te trappelen om werk te vinden maar heeft met bijna 30 % werkloosheid onder de jongeren weinig goede vooruitzichten. Beide landen hebben te kampen met toenemende droogte vanwege klimaatverandering. Als de opwarming niet wordt teruggedrongen zullen de landen binnen 10 à 20 jaar geen eigen agrarische productie meer hebben en met temperaturen rond de 50 graden vrijwel onbewoonbaar worden. Nu al gebruiken de landen een absurde hoeveelheid energie voor airco.

Beide landen zijn voor hun economie bijna geheel of grotendeels afhankelijk van olie en gas. De oliehandel is genationaliseerd en leverde in het verleden veel geld maar betrekkelijk weinig werkgelegenheid en zeker geen ontwikkeling van een middenklasse.

De woestijnen zijn zich aan het uitbreiden. Zie het onderstaande kaartje.

verwoestijning  

The weathermakers uit 's-Hertogenbosch hebben een idee hoe je de Sinai-woestijn weer groen kan maken.
https://www.greenthesinai.com/home Jonge onderzoekers uit Nederland geloven er in.

sinai