Duurzame sportaccomodaties
Bij de accomodaties kan gekeken worden naar verwarming, koeling, verlichting (LED - sensoren) - luchtverversing - zonnepanelen - gebruik door derden (b.v. kinderopvang), meubilair, de inrichting, douchegelegenheden, toiletten etc. . Vaak is het dak heel geschikt voor zonnepanelen. Met crowdfunding is het gemakkelijk het dak vol te krijgen. (zie onder).
Wat zou het mooi zijn als kunstgrasvelden die niet gebruikt worden om kunnen draaien en zonnepanelen tevoorschijn komen. Of dat zonnepanelen er over uitgerold kunnen worden.
Bij het produceren van ijs (voor kunstijsbanen) ontstaat veel warmte (zoals de achterkant van de koelkast altijd warm is). Die warmte kan gebruikt worden om het zwemwater van een zwembad te verwarmen. Het is dus slim om een ijsbaan en een zwembad te combineren.
Zo is het ook slim om kinderopvang te combineren met sportaccomodaties. Of om MBO-lessen te combineren met faciliteiten in grote stadions.
Sportkantines verkopen vaak ongezonde producten (veel bier, friet, mayonaise ect). Dat kan ook minder en anders.
Sport NL Groen
In 2021 hebben al meer dan 850 sportclubs en 65 gemeenten verduurzamingsstappen gezet dankzij Sport NL Groen! Een mooie mijlpaal bij haar 1-jarig bestaan. CFP draagt bij aan Sport NL Groen, omdat wij geloven dat verduurzamen voor iedereen mogelijk moet zijn. In allerlei sectoren wordt hard gewerkt aan het reduceren van CO2-uitstoot en energieverbruik, het verminderen van fossiel brandstofverbruik en het herbruiken van materialen.
Bij de inrichting van sportkantines is vaak nog een wereld te winnen op het gebied van duurzaamheid.