Gezonde duurzame voeding
Bij sporten hoort gezond leven en gezonde en duurzame voeding.
Gezonde voeding is seizoensgebonden, streekgebonden en biologisch. Eet niet te veel vlees (hoe minder hoe beter). Veel fruit en vezels.
Minder verzadigd vet. Veilig. Te is nooit goed. Te veel, te eenzijdig, te weinig, te vet, te zoet, te zout etc.
Afwisseling is belangrijk en eet met mate. En niets is gezonder dan bewegen of sporten.
Let op de schijf van vijf. Zie onder.
Producten uit het seizoen zijn het meest vers. Ze komen niet uit kassen (die vaak veel energie verbruiken) en er is niet veel mee gesleept. Dat bespaart energie. De producten komen dan niet uit verre landen.
Streekgebonden is beter (voor de economie) omdat de transportlijnen dan kort zijn. Dus producten kunnen dan verser zijn en het bespaart energie.
Biologische producten zijn gemaakt zonder bestrijdingsmiddelen. Dat spaart bijen, insecten en vervuilt de bodem en het water niet.
Biologische producten zijn ook niet vervaardigd met kunstmest. Het maken van kunstmest kost veel energie en is onnatuurlijk. Vaak groeien producten dan zo hard dat ze niet meer smakelijk zijn.
De schijf van vijf.
Groenten en fruit
Smeer en bereidingsvetten
Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel
Brood, graanproducten, aardappelen
Dranken