Open menu

Sport en evenementen

Als een land de olympische spelen wil organiseren moeten ze ook aangeven hoe ze die spelen zo duurzaam mogelijk willen laten plaatsvinden.

Nederland wilde graag in 2028 de Olympische spelen hebben. Zoek eens op hoe zij dat zo duurzaam mogelijk wilden doen. 

Dia13

Bij veel grote evenementen speelt vervoer een grote rol. Is dat te verduurzamen ? Is gezamenlijk vervoer mogelijk.
Kan je de daken vol met zonnepanelen leggen ?

Dia146
Dia147

Bij het organiseren van grote sportevenementen als de Olympische Spelen en het wereldkampioenschap voetbal in Rusland is duurzaamheid een onderdeel geworden dat steevast hoog op de agenda staat.

Zo speelt waterstof een grote rol tijdens de Olympische en Paralympische Spelen van Tokyo in 2020. De auto’s die voor de organisatie gebruikt worden, rijden bijvoorbeeld op een H2 brandstofcel. Daarom slaan NOC*NSF en een consortium van zes Nederlandse bedrijven in de energieketen de handen ineen om de duurzame energiedrager onder de aandacht te brengen bij het Nederlandse publiek.

Zo hadden de organisatoren van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang zich ten doel gesteld om het evenement duurzamer te maken dan de voorgaande Olympische Spelen. De wereldvoetbalbond FIFA en het Russisch organiserend comité hebben de lat voor zichzelf ook hoog gelegd.

In Rusland werkte men met het Green Stadiums Initiative. Dat betekent dat alle 10 stadions een duurzaamheidscertificaat hebben. Zo hebben zes van de tien stadions in Rusland een BREAAM-certificering, dat is een internationaal erkende standaard voor duurzame gebouwen. De overige vier stadions voldoen aan de nationale standaard voor nationale gebouwen.

Voor de zes BREAAM-gecertificeerde stadion geldt dat het energieverbruik 40 procent minder is dan dat van vergelijkbare stadions zonder een BREAAM-certificering. Dat wordt onder meer bereikt door energiezuinige ledverlichting en efficiënt warmtegebruik. Ook het waterverbruik wordt door middel van een realtime monitoringssysteem nauwkeurig in de gaten gehouden. Door in toiletten standaard dubbele spoelsystemen te installeren (3 liter en 6 liter) kan het waterverbruik flink worden gereduceerd.

Daarnaast zijn afvalscheiding en recycling belangrijke duurzame pijlers van de duurzame doelstellingen van dit WK. Vorig jaar was Rusland gastheer voor de Confederations Cup (een kleiner internationaal voetbaltoernooi). Toen slaagde de organisatie erin om bijna 88 ton afval te scheiden en te recyclen.

Ook op het gebied van mobiliteit wordt zwaar ingezet op duurzaamheid. FIFA heeft een partnerschap gesloten met de Russische spoorwegen. Die zetten tijdens het WK 500 extra treinen in. Supporters mogen tijdens het evenement gratis met de trein reizen. Zo hoopt de organisatie dat minder vaak voor de auto, de bus of het vliegtuig wordt gekozen als vervoermiddel.