Schoenen
Ook het schoeisel kan duurzamer. Puma heeft al schoenen die je op de komposthoop kan gooien.Na 6 weken zijn ze al half vergaan en na 6 maanden vrijwel helemaal. Op de voedingsstoffen kunnen dan weer nieuwe katoenplanten groeien.
Adidas
Het schoenenmerk Adidas komt met drie nieuwe variaties op de populaire “UltraBoost” edities. Deze nieuwe schoenen zijn gemaakt van het plastic wat is verzameld uit de oceaan. Per paar sneakers zijn er elf plastic flessen nodig om de schoenen te maken. De hak, veters en andere details zijn gemaakt van overig gerecycled materiaal. Daarnaast krijg je in de Adidas winkel tegenwoordig alleen nog maar papieren tasjes bij je aankoop. Hierdoor bespaarde Adidas het afgelopen jaar 70 miljoen plastic tasjes.
Schoen met een zool van algen en de rest van gerecycled plastic.
De zool kan de biocycle in - wordt gemaakt uit algen en na gebruik kan de zool worden vergist zodat methaan (aardgas vrij komt) De slurry kan terug het water in zodat de algen er weer op kunnen groeien. De bovenkant kan worden geshred tot kleine stukjes plastic waarna die weer opneiuw gebruikt kunnen worden in de technocycle.
Vegetarisch zonder dierleer en met 100 % gerecycled plastic.
Geen lijm en de bovenkant kan apart worden gerecycled van de onderkant.
Van Piñatex, vegea of appelschillen.
Van visnetten.
In opdracht van Adidas maakt Sandra Post uit afgedankte zolen van sportschoenen van Adidas matten.
De verwerking van oceaanplastic in kleding? Klinkt goed, maar in de praktijk blijken plastic vezels poreuzer, waardoor ze sneller afbreken in de wasmachine en dus gewoon weer in zee terechtkomen, in nóg kleinere stukjes.
Kledingfabrikant Adidas gaat meer gerecycled plastic gebruiken in de schoenen die het bedrijf maakt. In 2019 moeten 11 miljoen schoenen met gerecycled plastic erin verkocht worden. Over vijf jaar wil het bedrijf alleen nog maar gerecycled plastic gebruiken in de producten.
In 2018 werden vijf miljoen schoenen verkocht met gerecycled plastic erin. Dat aantal moet meer dan verdubbeld worden in 2019, maakte het bedrijf recent bekend. De schoenen zijn sinds 2017 te koop.
Adidas werkt al jaren samen met de organisatie Parley for the Oceans. Samen presenteerden ze in 2016 de eerste schoen die bijna volledig uit gerecycled plastic bestaat. Van de Ultraboost-schoenen bestaat alleen de zool niet uit plastic.
Het plastic dat gebruikt wordt voor de schoenen, wordt door Adidas en Parley for the Oceans ‘onderschept’ vanaf de stranden. Van het plastic wordt garen gesponnen, wat weer gebruikt wordt in de schoenen.
Schoenendozen
Schoenenverkoper Omoda ontwikkelde een duurzame verzenddoos. Deze ecobox kan minimaal vijftig keer opnieuw gebruikt worden. Klanten kunnen de doos eenvoudig opvouwen en terugsturen. Een statiegeldsysteem zorgt ervoor dat zij dit ook daadwerkelijk doen.