Afval

het gaat over

- groente- en fruitafval (GTF)
- etensresten (Swill) en voedselverspilling
- verpakkingsmiddelen van karton, plastic, aluminium, zuivelverpakkingen etc.
- frituurvet en de vetput
- koffiedik
- glas

Wat er mee te doen?

Groente-afval kan in de GTF container maar kan ook gebrukt worden in een wormenhotel of kan op de composthoop.

wormenhotel2
Wormenhotel

Meer over wormenbakken zie hier.

Gegaarde voedselresten (Swill) kunnen meestal apart worden opgehaald. Het kan eenvoudig in speciale verrijdbare rolcontainers. Men kan er biogas van maken. Vroeger gaf men dat aan de varkens. Nu mag dat niet meer vanwege de gekke koeienziekte die kan worden overgedragen via Swill. In Duitsland mag het wel. Vandaar dat swill soms naar Duitsland gebracht wordt.

swill

Wat over is kan je vaak gebruiken in andere producten. Je kan er soep van maken, ratatoulle etc. 

Kippen

geef kippen voedselresten en je krijgt er eieren en vlees voor terug. Scholen hebben een probleem in de grote vakantie. Wie weet is dan een mobiele kippenkooi een oplossing. Die wordt de mini kip-caravan genoemd.
kip caravan 

Swillgasser

Als je meer dan 100 m3 swill hebt, kan je dat tegenwoordig vergassen via een Swillgasser (zie hier)

Verpakkingsmiddelen moet je gescheiden inzamelen

- plastic (zonder drip) apart
- karton / papier apart
- GFT, Frituurvet, Swill apart
- glas
- koffiedik. Dit kan apart verzameld worden en worden gebruikt om paddestoelen (Shiitake) op te kweken of men kan het vermengen met houtvezels en gebruiken als biopellets.
- restafval (melkpakken, aluminium etc)

Vetput

het vet uit de horeca mag niet zomaar in het riool komen. Het moet worden gescheiden. Vet komt boven drijven en kan dan worden afgezogen.
Een vetput moet groot genoeg zijn om het vet te kunnen verwerken. Sinds 1 september 2006 moet een nieuwe vetafscheider voldoen aan NEN-EN 1825-1 en 2. Voor 1 september 2006 geldt NEN 7087.


vetputwerking
Foto https://www.vankesterenbv.nl/riolering/item/vetafscheider

vetput2

McDonalds

McDonald’s gaat zijn ambitie op het gebied van afvalverwerking opschroeven. De fastfoodketen heeft met partners HAVI en Attero een systeem ontwikkeld waarmee ook in het proces van nascheiding afval gerecycled kan worden.  

Allereerst worden kunststoffen en bekers met slimme technologie nauwkeurig gescheiden van papier- en voedselafval, om te worden gerecycled tot nieuwe producten. Daarnaast worden voedselresten en een groot deel van de papiervezels vergist tot biogas. Samen met HAVI, Attero en anderen zoekt de fastfoodketen naar een nog duurzamere bestemming voor de papiervezels.

Momenteel wordt ruim een derde van het afval van McDonald’s gerecycled. In 2020 zal dat de helft van het afval zijn. McDonald’s heeft de ambitie om in 2025 al het afval van gasten en keukenafval te recyclen; dat is zo’n 20.000 ton.

2020 McDonald's doet plastic rietjes en deksels in de ban. De maatregel scheelt op jaarbasis 100 miljoen rietjes, 17 miljoen McFlurry-deksels en in totaal 72.000 kilo plastic. De jonge generatie is kritisch, tijdens sollicitaties krijgen we veelvuldig de vraag wat wij zelf aan duurzaamheid doen.''

Ons doel is evenveel kilo's afval in te zamelen als we uitgeven. 

Alle vrachtwagens die de restaurants bevoorraden rijden sinds begin dit jaar op biodiesel op basis van frituurolie uit de eigen keukens. 

In 2022 moet de helft van de proteïnen in Nederlandse McDonald's-producten niet uit rundvlees komen. In de afgelopen twee jaar is de verkoop van vegetarische burgers en snacks zoals veganuggets al verdrievoudigd.

Binnenkort halen trucks van het logistiekbedrijf Havi het frituurvet op en brengen het naar een raffinaderij in Rotterdam. Daar maakt Neste er diesel van. Havi gebruikt die diesel vervolgens voor haar trucks, zowel om meer frituurvet op te halen als voor andere logistieke diensten, zoals het leveren van frietjes aan McDonald's. Het is een circulair systeem, waarbij het frituurvet een duurzame toepassing krijgt.

Het ultieme doel is dat we de waardevolle materialen uit ons afval zelf weer kunnen toepassen in bijvoorbeeld nieuwe verpakkingen en meubilair. Om zoveel mogelijk nieuwe waardevolle toepassingen te creëren gaan we graag de samenwerking aan met andere bedrijven.”