Open menu

Duurzame hotels 

H1

Over het algemeen is een hotel een erg verspillende omgeving maar bij het hotel van de toekomst worden kringlopen gesloten, leren de installaties over de gast en is duurzaamheid de standaard. Hoe dat eruit ziet, wordt zichtbaar in het QO te Amsterdam. Een gast bij dit Amsterdamse hotel merkt weinig van het duurzame karakter. En dat is nu juist de bedoeling.

Het hotel is zo duurzaam vanwege
1. de materiaalkeuze,
2. de menukaart
3. de installaties. Techniek brengt een gebouw tot leven.
Als het gebouw het menselijk lichaam is, dan zijn de installaties die erin zitten het hart, de longen en de zenuwbanen. De installaties zorgen ervoor dat een gebouw gaat functioneren.

Tegelijkertijd moet de gast er niet mee lastig worden gevallen.

Afval

is een van de kringlopen waar het hotel op focust. In de kamers zitten de verzorgingsproducten in zakjes, doosjes of grote navul-verpakkingen. Met elke partner zijn zowel afspraken gemaakt over de manier waarop producten worden aangeleverd en wat er gebeurt op het moment dat producten niet langer meegaan. Zo kunnen over een jaar of twee plantenpotten worden gemaakt van de uniformen.

Water

Douchewater krijgt opnieuw waarde als doorspoelwater voor de wc.

H5

Energie

Energiezuinigheid draait om trias energetica: dat je zoveel mogelijk energie bespaart, voordat je het gaat opwekken. Zo heeft het gebouw een intelligente gevel die warmte oogst
Bewegende panelen op de gevel reageren door koppeling met het gebouwbeheerssysteem op het buitenklimaat en de gewenste temperatuur van de gast. Door het open- en dichtschuiven van de panelen kan warmte ‘geoogst’ of buitengesloten worden. Dit levert een energiebesparing van 65 procent op voor verwarming en 90 procent op koeling.

Dit is nog nergens in de wereld op deze schaal uitgevoerd. Het maakt onderdeel uit van een promotieonderzoek waarin gebouwen, zoals dit hotel, energie gaan produceren in plaats van consumeren.

Men heeft een bio-warmtekrachtkoppeling, die een groot deel van het hotel van elektriciteit voorziet. Die draait nu op plantaardige olie. Liever zou Van Weert daarvoor het oude frituurvet van de McDonalds aan de overkant gebruiken. Wetgeving belemmert deze wens, want het verwerken van reststromen is voorbehouden aan afvalverwerkers.

H3

Voedsel

groente, kruiden en vissen worden in een gesloten systeem in de kas gekweekt. Zo leveren boeren groente- en fruit aan in kratten die het QO hen heeft gegeven. Ook in het menu in het restaurant en de cocktailbar komt de duurzame visie terug. Er is gekozen voor  ‘Dutch cuisine’, waardoor de nadruk ligt op het gebruik van lokale producten. Zo zit in de Mojito geen limoen maar appel en bevat een naar mango-smakende cocktail Hollandse duindoorn.

H2De relatie met de buurt

Vanaf de begane grond bereiken bezoekers met een betonnen trap de vergaderruimten en de receptie van het hotel. De receptie is expres niet naast de ingang geplaatst zodat buurtbewoners zich niet belemmerd voelen wanneer zij op de begane grond koffie willen drinken of een hapje willen eten. De cocktailbar op de 21ste verdieping is per lift bereikbaar. Die schiet in hoog tempo de tussenliggende verdiepingen voorbij, waar de hotelkamers zich bevinden.

Het hotel zoekt actief de connectie met de stad en de omgeving. Het gaat om co-creatie met onverwachte partijen, dus niet alleen met architecten, maar ook met de buurt. Zo kan de kas op het dak dienst doen als educatielocatie voor de lokale school.

De relatie met de klant

De hotelgast kan de hotelverdiepingen bereiken door zijn pasje te scannen. Hieraan is gekoppeld dat de kamer zich automatisch voorbereidt op de komst van de gast: de panelen voor het raam schuiven open, de lichten gaan aan en de temperatuur wordt ingeregeld. In het hotel past het gebouwbeheerssysteem zich aan op de gewenste temperatuur van de gast.

Het gebouw

Ze hebben het meest duurzame gebouw maar eerst hebben ze een duurzaamheidsvisie geformuleerd en vervolgens een duurzaamheidskeurmerk gekozen om de duurzaamheid van het hotel aan de markt te tonen. LEED Platinum

Een patchwork van schuifbare panelen en grote ramen kenmerkt de gevel van het hotel.

Duurzaamheid tijdens de bouw

Er werd een strakke planning gemaakt om de vervoersbewegingen te reduceren van, naar en op de bouwplaats. Daarnaast zorgde prefabricatie voor minder afval tijdens de bouw. Kant-en-klare werkpakketten werden volgens een just-in-timeprincipe aangevoerd en gemonteerd, 95 procent van het afval dat toch nog ontstond werd ter plekke gescheiden.

Het motto was: voer geen afval aan b.v. door aanvoer van materiaal in kratten of gewikkeld in kleden in plaats van het gebruik van piepschuimverpakkingen. 

Bij de materiaalkeuze is ook rekening gehouden met hergebruik en afstand. Zo is de gevel van de voormalige Shell-toren vermalen tot granulaat en verwerkt in de betonconstructie van het QO. Daarnaast is minstens 50 procent van al het materiaal dat gebruikt is tijdens de bouw afkomstig  uit locaties binnen een straal van 800 kilometer. Het gaat daarbij om de hele keten. “FSC-gecertificeerd hout dat is gekapt in Duitsland, maar vervolgens in Tsjechië wordt verwerkt voldoet dus niet.”

De omgeving

Duurzaam hotel in een duurzame wijk. De locatie van het duurzame hotel is niet toevallig. Het past in het stedenbouwkundig plan van de stad Amsterdam om de wijk Amstelkwartier duurzaam te her-ontwikkelen. De gevel van een nabijgelegen flat hangt vol met zonnepanelen, de bouw van de houten woontoren HAUT is in volle gang en binnenkort start de herontwikkeling van de voormalige Bijlmerbajes tot duurzame woonwijk. Een duurzaam hotel past daar dus naadloos tussen.

H4

Het bovenstaande is afkomstig uit duurzaam bedrijfsleven

Hotel Breeze Amsterdam - Zero Energy

Het luxueuze Hotel Breeze Amsterdam – Zero Energy ligt in de moderne Amsterdamse wijk IJburg en is het eerste Zero Energy Hotel ter wereld. Door gebruik te maken van de natuurlijke elementen is Hotel Breeze Amsterdam – Zero Energy een volledig energieneutraal hotel. Het hotel beschikt over een restaurant, een prachtige skybar en een groot terras aan de haven van IJburg. Voor de 195 kamers is er gebruik gemaakt van 100% eco-vriendelijke materialen en de kamers beschikken elk over gratis wifi, koffie/theefaciliteiten, een smart-tv met digitale zenders en een fles Amsterdams mineraalwater.