Open menu

Verpakkingen in de horeca

tracht producten te kopen in zo groot mogelijke verpakkingen en met zo min mogelijk verpakkingsmateriaal.
Vaak moeilijk te bepalen of plastic of karton de voorkeur heeft. Dat zou je kunnen uitzoeken of je zou je er over kunnen laten informeren. Karton is wel biobased en hernieuwbaar.

Papier en karton

Papier en karton wordt gescheiden ingezameld en afgevoerd. Het gebruik er van wordt zo beperkt mogelijk gehouden. Ook m.b.t. het uitprinten van bonnetjes of andere zaken. Kopieer / print dubbelzijdig en alleen als het nodig is.

Verpakkingen en afval

Probeer allereerst afval te voorkomen. Bij dranken zijn drinkkartons, dispensersystemen en handmatig uitschenken van aanbiedingen uit grote 1 of 1,5 liter flessen het beste.
Serveer desserts en fruitsalades onverpakt in schalen mits de derving beheerst kan worden tot minder dan 5% en 10%, respectievelijk, of in toekomstige bioafbreekbare verpakkingen.
Serveer boter liefst onverpakt op rozetten mits de derving voldoende beheerst kan worden tot minder dan 4,5%.
Serveer smeerbaar broodbeleg (smeerkaas, smeerworst, jam, etc.) minimaal verpakt in bijvoorbeeld flowpacks voor smeerkaas, buisfolie met klemmen voor smeerworst.
Het serveren van kaas en ham op een schaal in plaats van in monoverpakking (voor één portie) levert vrijwel geen milieuwinst geeft. Als je meer dan 10% moet weggooien is gebruik van monoverpakkingen zelfs milieuvriendelijker zijn.
Het verpakt of onverpakt aanbieden van brood en belegd brood maakt geen verschil in milieulast.
Glas en metaal hebben een relatief grote milieulast. Veel milieuwinst is te behalen in het beperken wat je niet verkoopt en moet weggooien bij maaltijden.
Eenmalige glazen of metalen verpakkingen moet je zoveel mogelijk vermijden. 

Disposables

Vermijd disposables zoveel mogelijk. Geen wegwerp plastic bekertjes, koffiemelk cups, creamerzakjes, suikerzakjes ect of bedenk de meest milieuvriendelijke oplossing.
(In 2017 hebben Duitse wetenschappers cups voor koffiemelk uitgevonden die oplossen in de koffie. Dat scheelt ook afval).

Weggooien van onverkocht of bereid voedsel

Bereide maaltijden, warme soep, gefrituurde snacks, vers afgebakken broodjes, brood en salade bars worden veel onverkocht verwijderd. Dit zijn onverpakte producten die een bovenmatige milieudruk veroorzaken door productuitval in vergelijking met andere producten. Beleid dat er op gericht is om de milieudruk van deze producten te verlichten
heeft grote positieve gevolgen, zoals het halveren van de totale milieudruk door lunchcatering in Nederland. Oplossingen die hierbij een rol kunnen spelen zijn bijvoorbeeld koelverse voorverpakte soep en maaltijden, waar alleen het verkochte artikel wordt verhit in een magnetron.

Veel verpakkingen zijn gemaakt van karton. De grootste fabrikant op dat gebied gaat er mee om als in dit filmpje


Kartonnen doos gaat aardappelverspilling tegen

De kwaliteit van aardappelen wordt beïnvloed door licht en condens. Verpakt in plastic zakken, kunnen aardappelen dus gaan verkleuren, zweten en spruiten. Dat leidt ertoe dat 15 procent van de geproduceerde aardappelen bij het huishoudelijk afval belandt. The Potato Box, ontwikkeld voor een Belgische aardappelproducent, moet daar verandering in brengen.

doos

De doos is gemaakt van karton, dat licht buiten houdt. Gaten maken de verpakking bovendien ademend, wat zweten voorkomt. Zo houdt de verpakking aardappelen langer vers, wat voedselverspilling volgens Smurfit Kappa fors vermindert.

Carlsberg

Carlberg wil gaan werken met de ‘Green Fiber Bottle’, een bierfles die geheel bestaat uit biobased materialen, met duurzame houtvezels als hoofdbestanddeel. Carlsberg werkt bij de ontwikkeling van de fles onder meer samen met partijen uit de verpakkingsindustrie (ecoXpac), onderwijsinstellingen (Technische Universiteit Denemarken) en industrieel ontwerpers.