Milieu
Ten aanzien van milieu kan er bekeken worden wat er in- en uitgaat.
Het beleid omtrent de in- en output alsmede de ketenverantwoordelijkheid m.b.t. de catering is als volgt:
M.b.t. de input:
- gas, elektra en water
Het beleid m.b.t. gas/licht/water is dat we proberen te besparen. Dit streven is vastgelegd in de prestatie-indicatoren Jaarlijks wordt bekeken of de prestatie wordt behaald.
Tevens worden producten een dag voor gebruik uit de vriezer gehaald en gelegd in de koelkast om ze al wat te ontdooien. Uiteraard scheelt dat energie bij het opwarmen.
De vriezers worden niet kouder dan -22 gezet en -18 wordt aangeraden. Koelkasten probeert men op + 4 te houden. De warmhoudvitrines staan erg hoog om te garanderen dat de producten warmer zijn dan 65 o C. De frituurtoestellen staan op 180 o C en het vet wordt alleen verwarmd als dat echt nodig is. Ook is gekeken of koelingen zich niet bevinden in de buurt van ovens of fornuizen. Wat betreft verwarming en verlichting kan gekeken worden naar de tijden dat de verwarming is ingeschakeld en naar items als spaarlampen, bewegingsregistratie, daglichtdetectie, schakelklokken e.d.
M.b.t. ketenverantwoordelijkheid hebben we het streven zoveel mogelijk groene stroom te betrekken als mogelijk is. Gezien de belastingtarieven is dit alleen redelijk onder 50.000 kW. Bij het afsluiten van nieuwe contracten vragen wij de leverancier of we 50.000 kW groene stroom kunnen krijgen per aansluitpunt.
Daarnaast hebben we 30 zonnepanelen geplaatst om op een milieuvriendelijke manier energie op te wekken en te demonstreren hoeveel panelen je nodig hebt om een huishouden van stroom te kunnen voorzien.
- om- en verpakkingen
we trachten zoveel mogelijk producten te kopen in zo groot mogelijke verpakkingen en met zo min mogelijk verpakkingsmateriaal.
M.b.t. de keten is het moeilijk te bepalen of plastic of karton de voorkeur heeft. Het bovenstaande is meer relevant.
- goederen, apparatuur
Bij de aanschaf van goederen en apparatuur wordt gelet milieulabels. Energiezuinige of waterbesparende apparaten hebben de voorkeur tenzij ze beduidend duurder zijn (subsidies ervan afgetrokken). Indien de terugverdientijd 1 - 3 jaar is, wordt gekozen voor de milieuvriendelijke optie. Bij een terugverdientijd van 5 - 10 jaar wordt er overleg gepleegd met de beleidsgroep c.q. de milieucodinator of (indien er haast bij is), direct met de directeur van het Facilitair Bedrijf. Bij een terugverdientijd boven de 10 jaar kan een minder milieuvriendelijke optie gekozen worden.
- disposables
Momenteel zijn we teruggegaan van milieumokken naar plastic bekertjes omdat de mokken te arbeidsintensief zijn en er veel bekers verdwenen. Ook zijn we teruggegaan van frisdrank in glazen retourflessen naar wegwerp frisdrankverpakkingen omdat de automaten momenteel zijn uitbesteed aan een externe organisatie. Geen van die externe organisaties wilde offreren voor de glazen retourverpakking. Wel streven we naar de volgende zaken teneinde het milieu te ontlasten:
- koffiemelk in kannen i.p.v. creamerzakjes
- suikerklontjes i.p.v. suikerzakjes
- doseerpompen i.p.v. sachets
- theelepeltjes i.p.v. roerstaafjes
- schoonmaakmiddelen
Bij de schoonmaak wordt gebruik gemaakt van schoonmaakmiddelen. De belangrijkste schoonmaakmiddelen worden gedoseerd via doseerunits om verspilling te voorkomen.
- cateringassortiment
Er wordt over gedacht in de catering meer biologische producten in te voeren (als biologische kroketten, broodjes gezond en broodjes kaas). Tevens bekijken we of we scharreleieren kunnen inkopen en of we op fair trade koffie kunnen overgaan.
Beleid m.b.t. de output
- CO2 , NOx , baklucht
CO2en NOx -emissies zijn gerelateerd aan het energieverbruik en aan bakprocessen. M.b.t. het energieverbruik is het beleid dat we proberen te besparen. Dit streven is vastgelegd in de prestatie-indicatoren. Jaarlijks wordt bekeken of de prestatie wordt behaald.
De ketels voor de verwarming der gebouwen hebben onderhoudscontracten en ondergaan n maal per twee jaar een visa keuring waarbij wordt geregeld dat de verbranding zo optimaal mogelijk plaatsvindt.
Wat betreft het bakproces is e.e.a. maar moeilijk te bevloeden. Er wordt gewerkt met elektrische ovens hetgeen minder milieuvriendelijk is dan gasovens. Bij vervanging kan overwogen worden over te gaan op gasovens. Daar staat tegenover dat elektrische ovens gelijkmatiger verwarmen en veiliger zijn in gebruik. Het koken vindt plaats op gasfornuizen.
De baklucht wordt afgevoerd via afzuigkanalen zodat geen verspreiding binnen de school plaatsvindt. De baklucht wordt meer dan 1 meter boven de hoogste daklijn gebouwen (binnen 25 meter) in de open lucht gebracht. De geur wordt niet als hinderlijk ervaren.
- CFK's
Om CFK emissies te voorkomen, zitten alle koelers en vriezers in een onderhoudscontract zodat deskundigen dit item controleren en preventief onderhoud plegen. Dit alles wordt geregistreerd in logboeken.
- Afvalwater
Afvalwater uit de afwasmachines wordt ongezuiverd geloosd op het riool. Er is niet gekeken naar hoeveel water de afwasmachines verbruiken. In de keukens wordt voor allerhande zaken water gebruikt en er is nog niet gekeken naar waterbesparende (kranen) maatregelen.
De schrobputjes zijn aangesloten op een vetafscheider zodat het afvalwater niet in verbinding staat met het open riool. Bij het schoonmaken van de keukenvloeren komt het afvalwater eerst door de vetafscheider die regelmatig wordt afgezogen. De vetafscheiders voldoen aan NEN 7087.
- Papier en karton Papier en karton wordt gescheiden ingezameld en afgevoerd.
- Om- en verpakkingen
Om- en verpakkingen anders dan papier/karton worden ongescheiden bij het gemengd afval gedeponeerd. De scheiding (b.v. van blik) vindt plaats bij de vuilverbranding.
- Glas
Glas wordt gescheiden aangeboden.
- GFT-afval Er komt maar weinig GFT-afval vrij uit de catering en het GFT dat afkomstig is uit de kantines zelf is teveel vervuild met andere zaken. Vandaar dat het niet apart wordt ingezameld.
- Vet
(Frituur)vet wordt apart verzameld en opgehaald - Schoonmaakmiddelen
In verdunde vorm mogen schoonmaakmiddelen geloosd worden op het riool.
In het actieplan staan de maatregelen die voorvloeien uit dit milieubeleid.
De milieuvriendelijkheid is als volgt te toetsten. Vul bij 1,2,3,4,5 in in hoerverre uw catering / horecabedrijf overeenkomt met de eis.
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|
Maatregel |
Effect |
Technische haalbaar-heid |
Economi-sche haalbaar-heid |
voldoen aan visie |
voldoen aan wet- en regelgeving |
bereidheid eraan mee te werken |
prioriteit |
||
minimale besparing |
|
|
|
|
maximale besparing |
|
||||||||||
schadelijk |
|
|
|
|
niet schadelijk voor het milieu |
|
||||||||||
overdadig gebruik en milieuonvriendelijk |
|
|
|
|
gedoseerd gebruik en milieuvriendelijk |
|
||||||||||
niet biologisch |
|
|
|
|
biologisch |
|
||||||||||
niet scharrel |
|
|
|
|
scharrel |
|
||||||||||
zonder aandacht voor productie en vervoer |
|
|
|
|
met alle aandacht voor productie (biologisch), seizoen en vervoer |
|
||||||||||
E-merk |
|
|
|
|
A-merk (energiezuinig) |
|
||||||||||
energie verspillend en vrijkomen van CFK wordt niet voorkomen |
|
|
|
|
energiezuinig en CFK emissies worden voorkomen |
|
||||||||||
Energie verslinders |
|
|
|
|
Energiezuinig |
|
||||||||||
Op elektra |
|
|
|
Op gas |
|
|||||||||||
Ongescheiden |
|
Volledig gescheiden |
|
|||||||||||||
Minimale besparing |
Maximale besparing |
|
||||||||||||||
zonder aandacht voor energie- aspecten |
|
zo energie-zuinig mogelijk |
|
|||||||||||||
Minimale besparing |
Maximale besparing |
|
||||||||||||||
Minimale besparing |
Maximale besparing |
|
||||||||||||||
Minimale besparing |
|
Maximale besparing |
|
|||||||||||||
zonder naar de AmvB te kijken |
|
volledig volgens wet- en regelgeving |
|
|||||||||||||
geen |
|
alles |
|
|||||||||||||
niet gescheiden opslag slecht |
|
gescheiden en goed opgeslagen |
|
|||||||||||||
oude afwasmachine veel water en energie-verbruik |
|
nieuwe afwasmachine met laag water- en energieverbruik |
|
|||||||||||||
voldoet niet aan voorschrifen |
|
voldoet aan voorschriften |
|
|||||||||||||
zonder aandacht voor energie-aspecten |
|
met alle aandacht voor energie-besparing |
|
|||||||||||||
zonder aandacht voor energie-aspecten |
|
met alle aandacht voor energie-besparing |
|
|||||||||||||
zonder aandacht voor energie-aspecten |
|
met alle aandacht voor energie-besparing |
|
|||||||||||||
geen zorgsysteem |
|
gecertificeerd zorgsysteem (ISO 14001) |
|
|||||||||||||
zonder aandacht gekozen |
|
met aandacht voor het milieu gekozen |
|