Open menu

 Milieu

Ten aanzien van milieu kan er bekeken worden wat er in- en uitgaat.

horeca

Daarnaast ervaart de cateringservice tevens ketenverantwoordelijkheid.

 Het beleid omtrent de in- en output alsmede de ketenverantwoordelijkheid m.b.t. de catering is als volgt:

 M.b.t. de input:

 - gas, elektra en water

 Het beleid m.b.t. gas/licht/water is dat we proberen te besparen. Dit streven is vastgelegd in de prestatie-indicatoren  Jaarlijks wordt bekeken of de prestatie wordt behaald.

Tevens worden producten een dag voor gebruik uit de vriezer gehaald en gelegd in de koelkast om ze al wat te ontdooien. Uiteraard scheelt dat energie bij het opwarmen.  

De vriezers worden niet kouder dan -22 gezet en -18 wordt aangeraden. Koelkasten probeert men op + 4 te houden.  De warmhoudvitrines staan erg hoog om te garanderen dat de producten warmer zijn dan 65 o C. De frituurtoestellen staan op 180 o C en het vet wordt alleen verwarmd als dat echt nodig is.  Ook is gekeken of koelingen zich niet bevinden in de buurt van ovens of fornuizen. Wat betreft verwarming en verlichting kan gekeken worden naar de tijden dat de verwarming is ingeschakeld en naar items als spaarlampen,  bewegingsregistratie, daglichtdetectie, schakelklokken e.d.  

M.b.t. ketenverantwoordelijkheid hebben we het streven zoveel mogelijk groene stroom te betrekken als mogelijk is. Gezien de belastingtarieven is dit alleen redelijk onder 50.000 kW. Bij het afsluiten van nieuwe contracten vragen wij de leverancier of we 50.000 kW groene stroom kunnen krijgen per aansluitpunt. 

Daarnaast hebben we 30 zonnepanelen geplaatst om op een milieuvriendelijke manier energie op te wekken en te demonstreren hoeveel panelen je nodig hebt om een huishouden van stroom te kunnen voorzien.  

- om- en verpakkingen

we trachten zoveel mogelijk producten te kopen in zo groot mogelijke verpakkingen en met zo min mogelijk verpakkingsmateriaal. 

M.b.t. de keten is het moeilijk te bepalen of plastic of karton de voorkeur heeft. Het bovenstaande is meer relevant.

goederen, apparatuur

Bij de aanschaf van goederen en apparatuur wordt gelet milieulabels.  Energiezuinige of waterbesparende apparaten hebben de voorkeur tenzij ze beduidend duurder zijn (subsidies ervan afgetrokken). Indien de terugverdientijd 1 - 3 jaar is, wordt gekozen voor de milieuvriendelijke optie. Bij een terugverdientijd van 5 - 10 jaar  wordt er overleg gepleegd met de beleidsgroep c.q. de milieucodinator of (indien er haast bij is), direct met de directeur van het Facilitair Bedrijf. Bij een terugverdientijd boven de 10 jaar kan een minder milieuvriendelijke optie gekozen worden.

- disposables

Momenteel zijn we teruggegaan van milieumokken naar plastic bekertjes omdat de mokken te arbeidsintensief zijn en er veel bekers verdwenen. Ook zijn we teruggegaan van frisdrank in glazen retourflessen naar wegwerp frisdrankverpakkingen omdat  de automaten momenteel zijn uitbesteed aan een externe organisatie.  Geen van die externe organisaties wilde offreren voor de glazen retourverpakking.  Wel streven we naar de volgende zaken teneinde het milieu te ontlasten:

  • koffiemelk in kannen i.p.v. creamerzakjes
  •  suikerklontjes i.p.v. suikerzakjes
  •  doseerpompen i.p.v. sachets
  •  theelepeltjes i.p.v. roerstaafjes

- schoonmaakmiddelen

Bij de schoonmaak wordt gebruik gemaakt van schoonmaakmiddelen. De belangrijkste schoonmaakmiddelen worden gedoseerd via doseerunits om verspilling te voorkomen.

- cateringassortiment

Er wordt over gedacht in de catering meer biologische producten in te voeren (als biologische kroketten, broodjes gezond en broodjes kaas).  Tevens bekijken we of we scharreleieren kunnen  inkopen en of we op fair trade koffie kunnen overgaan.

Beleid m.b.t. de output

- CO2 , NOx , baklucht

CO2en NOx  -emissies  zijn gerelateerd aan het energieverbruik en aan bakprocessen. M.b.t. het energieverbruik is het beleid dat we proberen te besparen. Dit streven is vastgelegd in de prestatie-indicatoren.  Jaarlijks wordt bekeken of de prestatie wordt behaald. 

De ketels voor de verwarming der gebouwen hebben onderhoudscontracten en ondergaan n maal per twee jaar een visa keuring waarbij wordt geregeld dat de verbranding zo optimaal mogelijk plaatsvindt.

Wat betreft het bakproces is e.e.a. maar moeilijk te bevloeden. Er wordt gewerkt met elektrische ovens hetgeen minder milieuvriendelijk is dan gasovens.  Bij vervanging kan overwogen worden over te gaan op gasovens. Daar staat tegenover dat elektrische ovens gelijkmatiger verwarmen en veiliger zijn in gebruik. Het koken vindt plaats op gasfornuizen.

De baklucht wordt afgevoerd via afzuigkanalen zodat geen verspreiding binnen de school plaatsvindt. De baklucht wordt meer dan 1 meter boven de hoogste daklijn gebouwen (binnen 25 meter)  in de open lucht gebracht. De geur wordt niet als hinderlijk ervaren.

CFK's

Om CFK emissies te voorkomen, zitten alle koelers en vriezers in een onderhoudscontract zodat deskundigen dit item controleren en preventief onderhoud plegen. Dit alles wordt geregistreerd in logboeken. 

Afvalwater

Afvalwater uit de afwasmachines wordt ongezuiverd geloosd op het riool.  Er is niet gekeken naar hoeveel water de afwasmachines  verbruiken.  In de keukens wordt voor allerhande zaken water gebruikt en er is nog niet gekeken naar waterbesparende (kranen) maatregelen.

De schrobputjes zijn aangesloten op een vetafscheider zodat het afvalwater niet in verbinding staat met het open riool. Bij het schoonmaken van de keukenvloeren komt het afvalwater eerst door de vetafscheider die regelmatig wordt afgezogen. De vetafscheiders voldoen aan NEN 7087.

-  Papier en karton   Papier en karton wordt gescheiden ingezameld en afgevoerd.

- Om- en verpakkingen

Om- en verpakkingen anders dan papier/karton worden ongescheiden bij het gemengd afval gedeponeerd.  De scheiding (b.v. van blik) vindt plaats bij de vuilverbranding.

- Glas 

Glas wordt gescheiden aangeboden.

-  GFT-afval  Er komt maar weinig GFT-afval vrij uit de catering en het GFT dat afkomstig is uit de kantines zelf is teveel vervuild met andere zaken. Vandaar dat het niet apart wordt ingezameld.

Vet

(Frituur)vet wordt apart verzameld en opgehaald - Schoonmaakmiddelen

In verdunde vorm mogen schoonmaakmiddelen geloosd worden op het riool.

In het actieplan staan de maatregelen die voorvloeien uit dit milieubeleid.

De milieuvriendelijkheid is als volgt te toetsten. Vul bij 1,2,3,4,5 in in hoerverre uw catering / horecabedrijf overeenkomt met de eis. 

 

1

2

3

4

5

 

Maatregel

Effect

Technische

haalbaar-heid

Economi-sche

haalbaar-heid

voldoen aan visie
missie
doelstel-lingen

voldoen aan wet- en regelgeving

bereidheid eraan mee te werken

prioriteit

minimale besparing                    

 

 

 

 

 

maximale besparing

 

schadelijk

 

 

 

 

 

niet schadelijk voor het milieu

 

overdadig gebruik en milieuonvriendelijk

 

 

 

 

 

gedoseerd gebruik en milieuvriendelijk

 

niet biologisch

 

 

 

 

 

biologisch

 

niet scharrel

 

 

 

 

 

scharrel

 

zonder aandacht voor productie en vervoer

 

 

 

 

 

met alle aandacht voor productie (biologisch), seizoen en vervoer

 

E-merk

 

 

 

 

 

A-merk (energiezuinig)

 

energie

verspillend en vrijkomen van CFK wordt niet

voorkomen

 

 

 

 

 

 

 

 

energiezuinig en CFK emissies worden voorkomen

 

Energie

verslinders

 

 

 

 

 

Energiezuinig

 

Op elektra

 

 

 

 

 

Op gas

 

Ongescheiden

 

       

Volledig gescheiden

 

Minimale besparing

         

Maximale

besparing

 

zonder aandacht voor energie- aspecten

 

 

       

zo energie-zuinig mogelijk

 

Minimale besparing

         

Maximale

besparing

 

Minimale besparing

         

Maximale

besparing

 

Minimale besparing

  

       

Maximale besparing

 

zonder naar de AmvB te kijken

  

       

volledig volgens wet- en regelgeving

 

geen

 

       

alles

 

niet gescheiden opslag slecht

 

       

gescheiden en goed opgeslagen

 

oude afwasmachine veel water en energie-verbruik

 

 

       

nieuwe afwasmachine met laag water- en energieverbruik

 

voldoet niet aan voorschrifen

 

       

voldoet aan voorschriften

 

zonder aandacht voor energie-aspecten

 

 

       

met alle aandacht voor energie-besparing

 

zonder aandacht voor energie-aspecten

 

       

met alle aandacht voor energie-besparing

 

zonder aandacht voor energie-aspecten

 

 

       

met alle aandacht voor energie-besparing

 

geen zorgsysteem

 

       

gecertificeerd zorgsysteem (ISO 14001)

 

zonder aandacht gekozen

 

 

       

met aandacht voor het milieu gekozen