Open menu


Gas, elektra en water in de horeca

Tracht gas/licht/water te besparen. Dat staat ook in het activiteitenbesluit. In principe moet je maatregelen uitvoeren die zich binnen vijf jaar terugverdienen.
Hoe van der Valk energie bespaart is te zien in het onderstaande filmpje.



Apparaten

In de horeca wordt gebruikt
• Koel- en vriesapparatuur: koelvitrines, koelkasten en (diep-)vriezers. 
• Kookapparatuur: fornuizen, bakplaten, steamers, ovens en friteuses. 
• Vaatwassers: band- en korfmachines, voorladers, doorschuivers en glazenspoelmachines.
Naast broodroosters, waterkokers, drankenautomaten, koffiezetapparaten, magnetrons, bereidings- en afzuigapparatuur.

Van belang zijn:
• Ontwerpfase: hier wordt impliciet bepaald hoe zuinig de apparatuur is. 
• Productiefase: materiaalgebruik, ook gerelateerd aan levensduur van de apparatuur. 
• Gebruik- en onderhoudsfase: energiegebruik van de apparatuur. 
• Afval- en hergebruikfase: recycling van apparatuur.
Kijk hier naar bij aanschaf. Koop ook apparaten die lang mee gaan (en waar je lange garantie op hebt). Onderhoud de grote apparaten goed en hou ze goed schoon. Uiteraard moeten de apparaten veilig zijn en zo min mogelijk giftige stoffen bevatten.
Verwarmen en koelen zijn de grote energievreters. Mechanische beweging (mixers etc.) verbruiken veel minder.
Alles over apparaten in de grote keukens staat hier

Warm water

Weet dat niets meer energie kost dan water verwarmen. Kook daarom met deksels op de pan. Gebruik niet meer water dan nodig is om op te warmen. Verwarm ook niet langer dan nodig is. Ovens en fornuizen cq gaspitten uit als ze niet meer gebruikt worden.

Onder hoge druk bereiden kan tot 50% energie- en waterbesparing opleveren. Hieronder vallen niet alleen steamers, friteuses maar ook kookketels, braadsledes(pannen), en braisseries.

Bij het koken komt veel warmte vrij, warmte die meestal verdwijnt door de luchtschacht. Bekijk of de warmte niet kan worden hergebruikt via warmtewisselaars of een warmtepomp(boiler). Kan 50 % schelen.Bekijk ook of de warmte van een afwasmachine kan worden hergebruikt.
Kijk of een zonneboiler slim is of een hot-fill bij de vaatwasser. 

Vriezers koelkasten

Zet de vriezers op niet kouder dan – 19 oC. -18 oC wordt aangeraden. Zet koelkasten op 4 oC.. Zet koelingen niet in de buurt van ovens of fornuizen. Een koelvriescombinatie is beter dan apart.

Isoleer koude leidingen. Hou deuren van koel- en vriescellen zoveel mogelijk dicht. Vervang versleten rubbers.
Sluit ijskasten en diepvriezers goed af en maak geregeld het isolatierubber schoon. Ontdooi de koeltoestellen regelmatig want het rendement neemt af bij ijsafzetting op de verdamper. Reinig regelmatig de condensor van stof en vuil (scheelt 15 %).Je kan producten een dag voor gebruik uit de vriezer halen en in de koelkast leggen om ze al wat te ontdooien. Uiteraard scheelt dat energie bij het opwarmen.

Friteuzes

Er bestaan hoogrendementsfriteuses. Friteuses kunnen uitgerust zijn met een digitale aansturing, een vet-/oliefilterinstallatie en een energiemanagementsysteem met een vet-/olie-urenteller. Computergestuurde friteuses besparen energie bij een optimaal ingesteld keuzemenu. Aangezien ze het filteren optimaliseren, is het vet of de olie langer bruikbaar en gezonder.

Verwarming / verlichting

Wat betreft verwarming en verlichting kan gekeken worden naar de tijden dat de verwarming is ingeschakeld en naar items als spaarlampen, LED, bewegingsregistratie, daglichtdetectie, schakelklokken e.d. 

Zet b.v. de verwarming één uur voor vertrek uit. Draai radiatoren dicht in ruimten die je niet gebruikt. Zorg dat radiatoren hun warmte goed kunnen afgeven (dus zet er geen objecten voor). Isoleer leidingen. Gebruik radiatorfolie. Dit voorkomt warmteverlies via straling door de muren.


Vervang waar mogelijk gloeilampen en halogeenspots door spaarlampen of LED-verlichting. Ve rvang ouderwetse TL-verlichting door moderne TL-buizen, dat levert 40% energiebesparing op en verdient zich binnen ongeveer een jaar terug.Maak eens per jaar de armaturen schoon.  Meer is te vinden onder verkoeling verlichting verwarming

Koop groene stroom.


Bekijk of een optie is
- isolatie
- tochtwering
- beperken dat het 's-zomers binnen te warm wordt door zonwering, HR++ glas, goede isolatie, nachtkoeling zodat de airco zo min mogelijk aan hoeft
- thermostaatkranen, stooklijnoptimalisatie, waterzijdig regelen een goede (HR) ketel, toerentalregeling voor de pomp
- Je kan bekijken of zonnepanelen geplaatst kunnen worden en of je een zonneboiler kan installeren voor warm water (b.v. voor de hot fill vaatwasser)

Energiezuinige keuken- en wastoestellen

 Koken op gas is veel goedkoper en energiezuiniger dan op elektriciteit.

 Als u huishoudelijke toestellen koopt, kies dan voor een vaatwasser, wasmachine, droogkast, koelkast of diepvriezer met een energielabel “A”. Die verbruiken het minst energie.
 Een hotfill vaatwas- of wasmachine wordt voorgevuld met warm water via een aansluiting op de warmwaterleiding. Dit is energiezuiniger. 
Een direct gasgestookte droogkast en een droogkast die wordt aangedreven met een warmtepomp zijn energiezuiniger dan een elektrisch apparaat.
Een energiezuinige professionele koelinstallatie kan tot 40% besparen door toepassing van :
• Cascadeschakeling en toerentalregeling van compressoren
• Elektronische expansieventielen
• Condensordrukverlaging
• Toerentalgeregelde ventilatoren op condensors
• Ontdooioptimalisatie van verdampers
• Nachtverlaging

Meer zie hier en voor horeca bespaartips hier.

Nog meer tips. Je kan ze allemaal aanklikken voor meer info. 

 ka


Wat je op energiegebied doen in de horeca:

1. Buiten
1.1. Goede luchtstroming langs condensor
  • 1.2. Isoleren plat dak
  • 1.3. Isoleren schuin dak
  • 1.4. Isoleren spouwmuur
  • 1.5. Isoleren zoldervloer
  • 1.6. Pas energiezuinige buitenverlichting toe
    2. Te klimatiseren ruimte
    2.1. Isoleren van borstwering achter radiatoren
  • 2.2. Kierdichting verbeteren
  • 2.3. Kies voor gasgestookte apparatuur in de keuken
  • 2.4. Koffie warm houden in thermoskannen
  • 2.5. Plaats koelmeubelen in een koele ruimte
  • 2.6. Plaats thermostaatknoppen
  • 2.7. Registratie en monitoring van energie
  • 2.8. Ruimte leeg: licht uit door sensor
  • 2.9. Schoonmaken condensor
  • 2.10. Sluiting van koelcellen
  • 2.11. Verbeter de warmteafgifte door radiatoren
  • 2.12. Vervang gloeilampen door spaarlampen
  • 2.13. Voorkom dat ijs de verdamper isoleert
  • 2.14. Warmteoverlast bij bron afzuigen
  • 2.15. Zonwering voor gekoelde ruimten
    3. Technische ruimte
    3.1. Frequentiegeregelde pomp plaatsen
  • 3.2. HR-ketel plaatsen op natuurlijk vervangingsmoment
  • 3.3. Isoleren van leidingen
  • 3.4. Starttijdstip opwarmen gebouw optimaliseren
  • 3.5. Stookgrens (juist) instellen
  • 3.6. Ventilatie uit buiten gebruikstijden
  • 3.7. Warmteterugwinning uit ventilatielucht
  • 3.8. Weersafhankelijke regeling cv-ketel

    Meer info zie hier en klik op horeca 
    Klik dan checklist voor een checklist op energiegebied en horeca.