Duurzame mode en future fashion
Mensen in Europa kopen gemiddeld bijna 26 kilo aan textiel per jaar, waarvan 11 kilo wordt weggegooid.
Vanaf 2024 wordt het verbranden van onverkochte kleding verboden.
Kledingproducenten moeten kleding gaan maken die langer meegaat en eenvoudiger te repareren is
Kledingfabrikanten moeten maatregelen gaan nemen om hun productie te verduurzamen.
Tussen januari 2020 en augustus 2023 nam het aantal kledingwinkels met bijna 10 procent af. Een trend die nog steeds doorzet: Modeketens Esprit en Scotch & Soda vielen al om. Het aantal winkels in tweedehandskleding is met 11 procent toegenomen en in de afgelopen veertien jaar zelfs met 55 procent en dat gaat nog wel door.
Daar staat tegenover de komst van ultrafastfashionpartijen als het Chinese Shein en Temu. Zara brengt jaarlijks circa 35.000 nieuwe ontwerpen uit, Shein 1,3 miljoen – bijna veertig keer zoveel. Er zijn weinig sectoren die zó op volume zitten als de mode-industrie. Op meer, op goedkoper. En dat wordt alleen maar erger. (2024)
De UPV Textiel (Uitgebreide product verantwoordelijkheid Textiel) maakt modebedrijven verantwoordelijk voor de inzameling en verwerking van afgedankte kleding die ze hier op de markt brengen. Concreet betekent het dat ze per kilo een bedrag moeten inleggen; dat gaat in een fonds voor sorteer- en recyclingoplossingen. In Nederland en Frankrijk geldt de wet al.
Fashion is verantwoordelijk voor 10 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, gebruikt op twee sectoren na het meeste land en is een grote bron van milieu- en waterverontreiniging door het veelvuldige gebruik van chemicaliën en omdat veel kledingstukken bij het wassen microplastics afgeven. Maar 1 % van de kleding wordt gebruikt voor nieuwe.
Future fashion gaat over de onderwerpen die links in het menu staan als
wat is er mis in de kledingindustrie en wat probeert men er aan te doen
mode en biomimicry
cradle to cradle
smart textiles
e-skin
duurzame kleding
duurzaam ontwerpen
Duurzame Nederlandse Modemerken zijn hier te vinden.
Het kwalificatie dossier van de fashion designer staat hier
Daar staat in:
Het is voor de beginnend beroepsbeoefenaar belangrijk om kennis te hebben van en zich telkens te kunnen aanpassen aan een continue in ontwikkeling zijnde en veranderende (mode)wereld. Hierbij spelen onder andere duurzaamheid, innovaties van materialen en productietechnieken, digitalisering en circulaire economie een steeds belangrijkere rol.
In de afgelopen jaren zijn diverse organisaties en netwerken ontstaan waarin professionals uit het Nederlandse ontwerpveld, het bedrijfsleven, het onderwijs en de wetenschap samenwerken aan de verduurzaming van de modepraktijk en daarmee aan een betere toekomst voor het gehele werkveld. Door initiatieven met elkaar te verbinden, zichtbaarheid te vergroten en krachten te bundelen kan de impact van mode op de samenleving vanuit het culturele veld worden vergroot. Vanuit de kennis van de modewereld en een toenemend bewustzijn om de modesector te verduurzamen gaat het erom dat iedereen bijdragen levert aan ontwikkelingen die uiteindelijk tot een schone en eerlijke mode-industrie leiden.
Verzamelt en verwerkt informatie over ontwikkelingen in de mode.
heeft kennis van ontwikkelingen in de mode-industrie
heeft kennis van (duurzame) materiaalinnovaties
kan invloeden van kunst, cultuur en maatschappelijke trends op mode toelichten
kan effecten van het (ver)maken/produceren van mode op het milieu uitleggen
kan materiaalontwikkelingen en -veranderingen in de wereld van mode uitleggen
Hoe gaat de fabricant van je kleding om met mens, dier en milieu ? http://www.kledingchecker.nl/
|
|
Is je kleding milieu- dier en mensvriendelijk geproduceerd ? http://www.goedewaar.nl |
|
Eco-effectieve manieren van fashion http://www.refinity.eu
|
Er bestaan drie labels voor duurzame textiel:
Europees Ecolabel |
|
Organic Exchange |