Open menu

Van de zon leven met eigen energie-opslag

Thuisaccu's
 
 “Powerwall” van Tesla of  de“MyReserve” van SolarWatt in samenwerking met BMW voor zo’n € 3000,-.

 

Je kan ook overschot aan elektrisiteit van PV panelen gebruiken om je warmwaterboiler op te warmen (2023)

Of een waterbasin geisloeerd door piepschuim in de tuin laten aanleggen. Met 4.000 liter water kun je ruim 200 kilowattuur aan energie opslaan. Dat is genoeg om een gemiddelde gezinswoning met energielabel A in de winter twee weken te kunnen verwarmen. (2023)

De introductie van huisaccu’s is een grote stap naar een transformatie van de energie-infrastructuur in de wereld. Huishoudens die zelf energie opwekken, worden met een accu steeds minder afhankelijk van energieaanbieders. Nederlanders die stroom geleverd krijgen van een leverancier, hebben voorlopig nog geen voordeel van een huisaccu”, zegt Paul van Selms van het consumentencollectief UnitedConsumers.

“Huishoudens die zelf stroom opwekken, kunnen door de huisaccu honderden euro’s besparen. Niet alleen de leveringskosten dalen, maar ook de hoge belasting hierop. Omgerekend valt bijna 50% belasting weg voor de thuisproducent van stroom. De huisaccu is ook voordeliger dan het terugleveren van stroom aan het net, ook wel de salderingsregeling genoemd,” aldus van Selms.

De sessy thuisbatterij van startup Charged 

Om de kleine plug & play batterij op de markt te kunnen brengen is het bedrijf een crowdfundingactie gestart onder klanten. Als er voldoende Sessy’s zijn besteld, kan Charged de markt op. Bij de batterij hoort een slimme lezer die de uurprijzen van elektriciteit in de gaten houdt. Die laadt de batterij op bij gunstige of zelfs negatieve stroomprijzen en levert zoveel mogelijk zonnestroom aan het net als de prijzen hoog zijn. ,,Op die manier kun je met je zonnepanelen en een eigen batterij niet alleen geld besparen, maar ook geld gaan verdienen”

Er is echter een verschil tussen de thuisaccu's. Het apparaat van Tesla werkt alleen met systemen van bepaalde fabrikanten. De accu van MyReserve werkt met alle systemen. Ook bijvoorbeeld met de omvormers van zonnepanelen die mensen nu al in huis hebben.

Of een thuisaccu rendeert hangt van de situatie af.  Wie op dit moment stroom teruglevert aan het net, krijgt daarvoor tot het totaal van zijn stroomverbruik het volledige bedrag, inclusief belasting, terug, door middel van salderen. Lever je meer terug dan je verbruikt, krijg je veel minder vergoed. Vanaf dat moment, of als salderen wordt aangepast of verdwijnt, wordt het financieel rendabel om zelf een accu te hebben. In de andere gevallen geeft de thuisaccu vooral meer zekerheid en flexibiliteit.

Helemaal 'off the grid' is echter nog niet mogelijk. Dat kan voor 80 procent, maar voor ongeveer 20 procent van de tijd heb je het stroomnet nog wel nodig. In de winter produceer je bijvoorbeeld niet genoeg stroom met je zonnepanelen.

De huishoudens in Nederland met een piek-dal tarief betalen tijdens het daltarief gemiddeld zo’n 2 cent per kWh minder dan in het piektarief. Het opladen van de huisaccu tijdens daluren, om deze stroom vervolgens in de piekuren te gebruiken, loont nauwelijks om de investering van zo’n € 3000,- terug te verdienen.

Het mooiste zou zijn als je de energie van je PV panelen kan opslaan in een batterij zodat je die 's-nachts kan gebruiken via een batterij in wasmachine-formaat, die zonne-energie opslaat. Deze apparaten worden in rap tempo kleiner.  Op deze manier kan je ook ’s avonds als het donker is, gebruik maken van de stroom die hun zonnepanelen overdag hebben opgewekt.

Het is één van de eerste concrete projecten met het opslaan van energie in een huis waarin permanent gewoond wordt. Volgens kenners is energie-opslag het ei van Columbus voor de doorbraak van duurzame energie. Immers, een groot nadeel aan elektriciteit is dat er nauwelijks technieken zijn om opgewekte stroom op te slaan en het pas te gebruiken als het nodig is.

Het is een proefproject van Eneco die hiermee vooral wil leren: Hoe werkt het technisch? Hoe gaan de bewoners ermee om? Wat zijn de effecten op gedrag van de bewoners? In hoeverre gaan klanten door een batterij mogelijk ook zelf ook echt energie bewuster het huishouden gaan runnen? Welke diensten kunnen worden ontwikkeld voor opslag? Ook zien ze mogelijkheden voor MKB-ers die hun systemen kunnen blijven gebruiken bij een onverhoedse storing in het net.

Ook Eneco-bedrijfsonderdeel Joulz is bij het project te betrokken. Joulz, in Nederland voorloper op het gebied van gelijkspanning, zal deze proef gebruiken om nader onderzoek te doen naar de exacte voor- en nadelen van batterijopslag op woningniveau. Deze technische oplossing met gelijkspanning levert voordelen op in efficiëntie en slimme aansturingsmogelijkheden.

De energieopslag wordt geïnstalleerd door partner InnoSys Delft BV. Het jonge bedrijf heeft veel ervaring met grote batterij-installaties, onder andere voor elektrische auto’s. De batterij die op Heijplaat wordt geplaatst zat eerder in een testauto en heeft een capaciteit van 10 kilowattuur. Dat houdt in dat uit de volle batterij in één etmaal gemiddeld per uur 400 watt uit te halen is, maar ook 3 uur lang 3 kilowatt.