Toepassingen
meer en meer ontstaan mooie toepassingen van zonnepanelen. Hier onder een filpje waarin je kan zien hoe Shell 76.000 zonnepanelen heeft geplaatst en in een tempo van 2000 per dag.
Solar fields
In 2021 zal zonnepark Dorhout Mees in de gemeente Dronten (Flevoland) het grootste PV project in Nederland zijn.
147,8 megawattpiek = 50.000 zonnepanelen.
Alle PV projecten in Nederland in 2020-2021 zijn hier te zien
Zonneweg.
De zonneweg werd al succesvol getest op een fietspad in Krommenie. Het zonnewegdek, met een lengte van 70 meter, wekte in het eerste jaar 9.800 kilowattuur aan zonne-energie op. Nu gaat de provincie Noord-Holland op zoek naar een geschikte locatie om de SolaRoad te testen op wegen die bestemd zijn voor zwaar verkeer. Daarnaast wordt onderzocht hoe de energieopbrengst van dergelijke zonnewegen geoptimaliseerd kan worden.
Zonnedijk
Het is het grootste zonneproject op een dijk in Nederland. Het gaat hier echter wel om een zogenoemde slapersdijk, die niet meer dient om het water tegen te houden. Mede daarom kan er zonder problemen een zonnepark komen; de dijk heeft verder geen functie meer. Op de 5,5 kilometer lange dijk komen genoeg panelen om 2.300 huizen van stroom te voorzien, allemaal aan de zuidkant. De noordkant is gereserveerd voor schapen.(2020)
Grootste dijvende zonnepark
Het grootste drijvende zonnepark ter wereld (2017) ligt in Huainan (China). De totale capaciteit is 40 megawatt.
In Delfzijl is het grootste zonnepark van Nederland in gebruik genomen. 30 hectare en 120.000 zonnepanelen leveren hun eerste stroom.
Het zonnepark levert voor de industrie in de regio Eemsdelta. Met het project is een investering gemoeid van ruim 40 miljoen euro.
In Zeeland verrijst een zonnepark van 40 hectare en 140.000 zonnepanelen (in 2019).
Grootste drijvende zonnepark in 2020 in Zwolle
27,3 megawattpiek. De glas-glaspanelen laten licht door en ook in de constructie zelf is ruimte voor licht ingebouwd door grote lichtstraten. Daarnaast liggen de panelen niet direct op het water, wat zorgt voor voldoende waterstroming. Dit heeft een positief effect op de ecologie.
Dat de constructie bovendien goed bestand is tegen extreme weersomstandigheden, bleek tijdens de stormen Ciara en Dennis die in februari over Nederland trokken. Ondanks de hoge golven en harde windstoten bleef zonnepark Bomhofsplas, dat toen nog in aanbouw was, rustig liggen.
Naast de constructie is ook de afstand tot de oever een belangrijk ecologisch aspect. Die beslaat minstens 30 tot 50 meter. De verankering van de constructie helpt daarbij; veel systemen maken gebruik van oeververankering, maar GroenLeven koos voor verankering in de grond. Bij de oever zit het meeste leven: insecten en andere kleine beestjes, vissen, vogels. Door uit de oever te blijven, heb je daar geen impact. Bovendien is maximaal maar 30 procent van een plas voorzien van zonnepanelen.
Ze werkenmet zonnebootjes: een systeem van vier drijvers met een dakconstructie eromheen, waarop twaalf zonnepanelen gemonteerd zijn. Deze bootjes worden in groepjes van negen aan elkaar gekoppeld en op het water geschoven.Men kan er 150 per dag van bouwen.
Eerste drijvende zonnepark op zee (2019)
De offshorezonnefarm is door Oceans of Energy eind november geïnstalleerd en heeft sindsdien succesvol energie opgewekt en de eerste stormen doorstaan. Nu wil men gaan opschalen.
Zonnepanelen op zee die boven het water blijven.
Solar Duck test nieuwe techniek voor zon op zee (2021)
Tata Steel
gaat de komende 2 jaar 80.000 zonnepanelen plaatsen op de daken van haar fabriekscomplex. Volgens Tata Steel, dat in dit project samen optrekt met energieleverancier Pure Energie, is het zelfs een van de grootste dakgebonden zonneparken ter wereld.
Rijkswaterstaat en prorail
In 2017 gaan Rijkswaterstaat en Prorail samen bekijken hoe hun terreinen kunnen bijdragen in het plaatsen van zonnepanelen.
Op de A50 ter hoogte van Uden plaatst Heijmans geluidsschermen die voorzien zijn van bifaciale zonnecellen. Deze tweezijdige zonnecellen worden over een lengte van 400 meter geplaatst en kunnen veertig tot zestig huishoudens van elektriciteit voorzien.
Pacemaker op zonnecel onder de huid.
Infraroodstraling uit zonlicht kan de huid voldoende penetreren, waardoor geïmplanteerde zonnecellen de straling onder de huid kunnen verwerken tot stroom. Dit effect wordt niet alleen bereikt bij veel blootstelling aan zonlicht, maar ook wanneer proefpersonen zich binnen bevinden. Bij gebrek aan zonlicht is er echter een elektriciteitsbuffer nodig om de pacemaker goed te laten functioneren.
Solar bike
Solar Application Lab werkt bij de ontwikkeling van de zonnefiets samen met de TU/e, hightech-dienstverlener Segula en Ebike Nederland. Peters zegt dat ook fietsfabrikanten contacten hebben gelegd. Hij denkt na gebleken succes de zonnefiets snel op grote schaal te kunnen produceren in China. Naast Europa ziet hij ook in Azië een vraag ontstaan naar dergelijke groene fietsen, bijvoorbeeld voor deelfietsconcepten. De richtprijs van de fiets bedraagt € 2.300 à € 2.400.
Klimaatneutraal vliegveld
In India (Cochin) tracht men het eerste klimaatneutrale vliegveld aan te leggen volledig op zonne-energie.
Station Utrecht
Floriade
Gekleurde zonnecellen
Top tien in 2014 in Nederland
0. Ameland 6000 kWP = 24.000 zonnepanelen (financiering is rond..nog te bouwen)
1. Floriade 2.287 kilowattpiek
2 Solarpark Azewijn 1.800 kilowattpiek
3. Venco Campus: 1.628 kilowattpiek
4. Hitachi Data Systems Zaltbommel 1600 kWp 1,5 kWh / jaar 460 huishoudens
5. Landgoed Scholtenszathe: 1.300
6. ArenA 1128 kWP
7. Heineken 908 kWp 3632 zonnepanelen
8. Ouddorp Aan Zee: 844 kilowattpiek
9. Zonnedak Royal Lemkes: 754 kilowattpiek
10. Ecopark Waalwijk: 674 kilowattpiek
Miljonair Warren Buffet heeft het grootste park gekocht 579 MW genoeg voor 1 miljoen huishoudens. Antilope valley bij Los Angeles.
Vliegtuig op zonnecellen
Bernard Piccard is met een luchtballon de hele wereld rond gevlogen. Nu wil hij op zonne-energie de wereld rond in een vliegtuig op zonnecellen.In 2050 wil de luchtvaart CO2 neutraal vliegen.
Het eerste wereldrecord is binnen voor zonnevliegtuig Solar Impulse 2. Het vliegtuig vloog 1.468 kilometer van Muscat naar Ahmedabad. Dit is de grootste afstand ooit afgelegd in een zonnevliegtuig.
De Solar Impulse 2 vertrok maandag vanuit Muscat, Oman. Na 13 uur en 20 minuten vliegen landde piloot Bertrand Piccard veilig in Ahmedabad, India. De vlucht was het eerste deel van de ruim 35.000 kilometer die het vliegtuig zal afleggen in zijn reis om de wereld.
Een infographic van persbureau Reuters toont het indrukwekkende ontwerp van de Solar Impuls 2. Het toestel heeft een spanwijdte van 72 meter. De vleugels zijn geheel bedekt met 17.000 zonnecellen die de vier motoren aandrijven. Accu’s slaan het overschot aan opgewekte stroom op, zodat het toestel ook ’s nachts door kan vliegen.
Hoe brouw je bier (Wiekse Witte) volledig op zonne-energie ?
Zie hier
Perronkappen met zonnepanelen
In totaal krijgen drie nieuwe perronkappen (langs de sporen 11/12, 8/9 en 5/7) glasplaten met zonnecellen. Samen zorgen de zonnecellen voor een energieopbrengst van ongeveer 85.000 kWh per jaar. Dit staat gelijk aan het energieverbruik van 25 huishoudens en een CO2-reductie van 46 ton per jaar. Medio 2012 zijn de drie perronkappen gereed.
In Lelystad bij Acress heb je een testplek voor zonnepanelen.
Bitronic en Fentogrid zijn bezig met optimalisatie van stroom uit PV systemen. Het zou mooi zijn als alle (gelijkstroom)stroom in een 12 Volt accu terecht zou komen en die zo rechtstreeks onze PC's, verlichting (LED), iPhones. Ipads zou kunnen voorzien van energie..
MIT (Mitchigan Institute of Technology) werkt aan zonnepaneel dat 8x beter werkt ? Ze zijn aan het bekijken of PV te printen is op papier of plastic (bij 120 oC en vacuum)
Zonne-eilanden
Als olieconcerns en oliesjijks eens zouden investeren in eilanden met zonnepanelen zou de wereld er anders uit kunnen zien. DNV heeft zoiets ontwikeld. Ze noemen het SUNdy, zeshoekige platforms van elk 4200 zonnepanelen die op zee kunnen worden verankerd. Eén platform is zo groot als een fors voetbalstadion en levert ongeveer 2 megawatt. Door 25 van die platformen te koppelen ontstaat er een drijvende zonne-farm die genoeg stroom kan opwekken voor 30.000 mensen.
“Het SUNdy-concept is mogelijk door het gebruik van dunnefilm-zonnecellen van 560 W die flexibel en lichter zijn dan de traditionele stijve glaspanelen. Daardoor kunnen ze meedeinen op het oppervlak van de oceaan,” Doordat de platformen worden opgesplitst in geprefabriceerde delen, kunnen ze op grote schaal worden geproduceerd en op zee in elkaar worden gezet.
Neuhardeberg vliegveld ten oosten van Berlijn
Op de Pensmarkt in het centrum van ’s-Hertogenbosch staat sinds kort de Big Belly, een prullenbak op zonne-energie. De prullenbak perst het afval samen en kan zo vijf keer meer afval bevatten dan een gewone prullenbak. Alle energie die daarvoor nodig is haalt de prullenbak uit het zonnepaneel dat bovenop de bak zit.