PVT PhotoVoltaïsch Thermisch
In theorie zou je een PV paneel voor elektriciteit kunnen combineren met warmtewinnig (zonneboiler). Het koude water achter de panelen zou ook nog de panelen kunnen koelen waardoor ze 10 % meer opbrngst krijgen.
PVT staat voor PhotoVoltaïsch Thermisch en bestaat uit een “normaal” Aleo 79.250 monokristallijn zonnepaneel dat aan de achterzijde is voorzien van een watercircuit. Hiermee kan het paneel tegelijk 250 Watt aan elektriciteit produceren en 930 Watt aan warmte. Een extra voordeel is dat het paneel wordt gekoeld en dat het rendement van de elektriciteitsproductie met 10% toeneemt.
Bij een zonneboiler systeem is het gebruikelijk dat 40-60% van het warm tap watergebruik voor de douche, het bad en het kraanwater, over een jaar gemiddeld wordt opgewekt met collectoren. Dit betekend voor een gezin ongeveer 4 – 5 m2 aan collector oppervlak nodig is. Voor elektriciteit kan alle stroom die een huishouden gebruikt geproduceerd worden met zonnepanelen. Omdat de daken niet altijd groot genoeg zijn worden er gemiddeld 10 panelen geplaatst. Met het Aleo Hybride concept is het nu mogelijk om 7 normale Aleo panelen te plaatsen en 3 Aleo PVT panelen.
Of het allemaal werkt en of e.e.a. opbrengt wat beloofd is is nog de vraag. De panelen zijn nog maar kort op de markt. Kosten..1 paneel + aansluitingen € 3863
http://www.econo.nl/pvt-photo-voltaisch-thermisch-paneel-kits
http://www.zonenco.nl/producten/pvt-een-hybride-paneel-voor-zowel-stroom-als-warmte/
http://www.solarquatro.nl/page/PVT-systeem
OptiSolar maakt gebruik van een innovatief type zonnepaneel, dat zowel een directe bron is van elektriciteit als van warmte voor verwarming of warm tapwater. Deze combinatie wordt PVT genoemd, wat staat voor Photo-Voltaïsch en Thermisch. Het paneel is volledig geïntegreerd en wordt binnen uw woning of bedrijfspand gekoppeld aan uw bestaande elektriciteits voorziening en met een warmtepomp aan uw verwarmingsinstallatie.
Zonnepanelen en zonnecollectoren
Solarus ontwikkelt hybride zonnepanelen die zowel warmte als elektriciteit leveren. Hierdoor leveren ze volgens Solarus drie keer zoveel energie op als een traditioneel zonnepaneel. Momenteel heeft het bedrijf een productiefaciliteit in Venlo. De installaties van Solarus zijn al te vinden in West-Europa, Zuid-Afrika en India.