Open menu


Warmtewisselaars en WTW


Een warmtewisselaar is een apparaat dat warmte van het ene medium (vloeistof, gas) overbrengt naar het andere. Dit proces wordt warmteterugwinning genoemd. Door toepassing van een warmtewisselaar kan worden bespaard op de energiekosten. Een ideale warmtewisselaar koelt het eerste medium af tot de temperatuur waarmee de tweede instroomt en warmt het tweede medium op tot de temperatuur waarmee het eerste medium instroomt. Dit ideaal kan benaderd worden met het tegenstroomprincipe.

De meest voorkomende warmtewisselaars zijn:

het warmtewiel
de platenwisselaar
het twincoilsysteem

warmtewiel  Warmtewiel3        

    
Warmtewiel
220px-Plate frame 1 
                   Platenwisselaar

In de regel is een investering in een warmtewiel het snelste terugverdiend, daarna volgen respectievelijk de platenwisselaar en het twincoilsysteem.

Wat betreft de inbouwmaten van bovenstaande systemen is het precies omgekeerd. Het warmtewiel en platenwisselaar nemen meer plaats in dan een twincoilsysteem. Het twincoilsysteem heeft het voordeel dat het toevoerkanaal van de luchtbehandelingskast niet direct naast het afvoerkanaal van de lucht hoeft te worden geplaatst

Er bestaan:

Buizenwarmtewisselaar
Douchewarmtewisselaar
Platenwarmtewisselaar
Radiator of radiateur
Recuperatieve warmtewisselaar
Warmtepomp

Ventilatie met mechanische toe- en afvoer met warmteterugwinning (systeem D) wordt de nieuwe standaard in nieuwbouw om in de toekomst te kunnen voldoen aan de eisen op het gebied van energiebesparing en comfort. Toch is de techniek nog allesbehalve vanzelfsprekend: er kleven nog veel vooroordelen aan (op het gebied van kosten, comfort, geluid, natuurlijke ventilatie), en ook de praktijk van ontwerp en uitvoering is weerbarstig.

In huizen kan je de ConfoAirQ toepassen. Daar zit het onderstaande in.

WTW
Meer info daarover is hier te vinden.

Waarom is ventilatie nodig

De norm is qua afzuiging
Toilet : 25 m3/h (7 dm3/s)
Badkamer : 50 m3/h (14 dm3/s)
Keuken : 75 m3/h (21 dm3/s)

Het blijkt dat de luchtkwaliteit in slaapkamers is het slechts is als je er 8 uur lang met tweeen slaapt. Er wordt dan de meeste CO2 en verontreinigng gemeten. Meestal heb je alleen een CO2 sensor in woonkamer maar plaats die ook in de slaapkamer en ventileer daar ook 50 kuub per uur. M.b.t. CO2 is 1200 de norm als gezond.

Keuken badkamer toilet hebben een drijvende kracht (die afzuigt) maar ook in slaapkamer is dat eigenlijk nodig. Dus maak ook vraaggestuurde ventilatie in de slaapkamers.

Plaats vochtsturing in badkamers.

Als je de ventilatie met de hand regelt dan is stand 1 = bij afwezigheid. Vaak is dat te weinig. 

Type C en D

Type C ventilatie is mechanisch Type D met warmteterugwinning

cenD

Beng

In 2021 wordt BENG (Bijna energieneutraal) de norm.
- de max energiebehoefte / gebruiksoppervlak / jaar wordt 25 kWh
- de masimale hoeveelheid primair fossiel / gebruiksoppervlak /  jaar wordt 25 kWh
- het minimale aandeel duurzame energie wordt 50 %

Dan moet je eerst de warmtevraag terugbrengen en daarna slim met energie omgaan.
Wat je dan nog nodig hebt opwekken op een duurzame manier.

WTW is dan een uitkomst. Vroeger vond men het te duur of had men er vervelende ervaringen mee maar de kennis is toegenomen, er bestaan betere installaties die beter zijn aangelegd en veel stiller zijn. (met dempers e.d.)

woningen

Wat doet WTW

WTW doet aan voorverwarming van de instroom lucht (met de warmte uit de uitstroom).
De in- en uitstroom op het dak moeten niet te dicht bij elkaar zitten anders kan het zijn dat de (vieze) uitstroom weer wordt aangezogen.  
De voorverwarming maakt de lucht wel wat droger maar je hebt minder last van tocht of koude lucht over de vloer. 

Kosten

WTW is wat duurder maar je hebt dan een kleinere warmtepomp nodig. Daar verdien je het weer terug. De WTW-ventilatiewarmtepomp verbruikt 200 kWh aan elektra maar je wint er het 15 voudige warmte mee terug. Dus vermenigvuldig het verbruik met 15
Een warmtepomp moet je met 4 vermenigvuldigen.  WTW is dus beter dan wamrtepomp die weer beter is dan een ketel.

Ramen open

Vroeger wilde men niet dat je de ramen open deed. Nu niet meer. Je hebt zelf de keuze (maar open zetten kost meer energie). Als het buiten koud is of als er veel geluid aanwezig is kan je prima ventileren in het gesloten systeem.
Bij passieve woningen is ventileren natuurlijk een must.

Filters

Men gebruikt nu G4 filters maar F7 is een stuk beter en heeft als voordeel dat het pollen afvangt. 

Montage

De wand moet voldoende zwaar zijn. Het toestel wordt vaak op een onderstel geplaatst.
45 dBa kastuitstraling. Soms kan hij niet op een zolder. Denk aan de condenstoevoer. De WTW ( de uitstroom) geeft condenswater in de winter (door de warmtewisseling). In de zomer komt het droog met stankoverlast tot gevold. Dus dat moet je voorkomen.

2 pijpen dicht bij elkaar naar buiten maar moeten wel op een bepaalde afstand nodig. Je moet niet de vervuilde lucht weer naar binnen blazen.

WTWfoto

De kanalen
 
Hou er bij nieuwbouw al meteen rekening mee. Bij 300 kuub afvoer heb je behoorlijke kanalen nodig. Hoe hoger de snelheid hoe hoger het drukverlies, hoe meer kWh nodig om te ventileren. Hulpstukken leveren weerstand en geluid op. Ze verspillen energie.

 

kanalen

kanalen berekening

De ventielen

De ventielen moet 50 kuub toevoer aan kunnen en maar weinig geluid produceren.   30dbA. Dat is lastig in de woonkamer. De plek is ook van belang. De toevoer wordt vaak geinstalleerd in de loopzones van de woning b.v bij de deur waar je binnenkomt. Meestal past men kernzijdig toevoeren toe ipv gevelzijdig toevoeren. Toevoer zorgt voor het geluid.

Men heeft een nieuw ventiel ontworpen. Je kan er het kapje vanaf halen en de stand inregelen. Hij is tochtvrij en de vuilafzetting rond de ventielen zie je niet meer. Ze zitten  onder de 30 dBA.   

nieuw ventiel
 
Kanalen reinigen

aan de snelweg eerder. Kanalen moet je ook schoonmaken..geen vaste norm. 1 2 maal per jaar. Filters half jaar. Detectie. De toevoer weinig verontreiniging. De afvoer 4 – 8 jaar.

Inregelen

inregelen 

Bij harde wind blijkt het eigenlijk toch wel mee te vallen.

 warmtewiel2

warmtewiel1