Zoninstraling en zonwering

Zomerzon buiten houden en winterzon benutten. Heb je zuid orientatie dan overstek of zonwering. Heb je oost-west orientatie dan zonwering. 

WinterzomerzonpadvandezonIn de winter is het positief als de zon een huis of gebouw verwarmt. Daarvoor zou je veel glasoppervlak moeten hebben op het zuiden en zou je de noordkant goed moeten isoleren met kleine ramen.
Aan de andere kant heeft dit als nadeel dat het er in de zomer erg warm kan worden. Dat kan je oplossen door groen. Bomen / afdaken met bladeren / verticaal groen want dat geeft schaduw in de zomer. In de winter heeft het groen geen bladeren zodat de zon gebouwen goed kan verwarmen.

Zoninstraling zorgt bij goed geïsoleerde gebouwen voor (een aanzienlijk deel van) de warmteopwekking. De grootte van de glasoppervlakten, het type glas, de oriëntatie en schaduw hebben grote invloed op het transmissieverlies, de passive warmteopwekking en op het zomercomfort.

Met voldoende grote zuid-georiëntateerde ramenkan zoninstraling voldoende zijn om een gebouw op een koude zonnige winterdag op temperatuur te houden. In de zomer voorkomt zonwering met een goed afgestemde regeling dat het gebouw onnodig opwarmt.  

Groene pergola

Aan de andere kant staat de zon in de zomer hoger aan de hemel dan in de winter. Dus je kan (permanente) zonwering aanbrengen die de hoge zon weert en lage zon doorlaat. Dat doe je met een lamelrooster.

Dat ziet er uit als onderstaand.

lamelrooster
http://www.nijszonwering.nl/

zonwering
Foto van Nieman raadgevend advisieurs 

zonwering

Zonwering aan de buitenkant van gebouwen kan ook als hier boven staat aangegeven. 

Als de zon in huis schijnt neemt een (lei)stenen vloer meer warmte op dus ook dat is positief in de winter.

Toch heb je geen last van de zon en heb je het prettigste licht als je de ramen juist op het noorden zit. Dat is in de zomer ook het koelste.
Veel fabrieken hadden vroeger sheddaken. Ook nu nog soms. Het licht van het noorden is constant en mooi en de schuine (dichte) zijde is op het zuiden gericht. Tegenwoordig ideaal voor zonnepanelen. 
Sheddak
De zon is weren aan de buitenkant b.v. met buitenjalousien, rolluiken, markiezen of windvaste screens.
Het nadeel is dan vaak wel dat je er niet meer door kan kijken.
Uiteraard kan je binnen ook de zon weren met gordijnen of lamellen. De zon aan de buitenkant weren is efficienter. 

Tegenwoordig bestaat er ook een folie die de warmtestraling van zonlicht tegenhoudt. 

raamfolie
93 % van de warmtestraling wordt tegengehouden met zeer gering zichtsverlies dus het blijft binnen koel. Er gaat minder warmte door het glas heen dus tot 30 % minder stookkosten. Terugverdientijd 2-3 jaar met airco en 5 jaar zonder. Meer info hier.

In de winter zorgt de isolerende raamfolie ervoor dat er minder warmte via  het glas verloren gaat. De folie reflecteert de warmte van de verwarming, zodat die in de ruimte blijft. Dat kan een verlaging op de stookkosten opleveren tot 30%, afhankelijk van het type glas. Met isolerende raamfolie verbetert de U-waarde: De U-waarde van enkele beglazing verbetert tot 2,5 W/m²K, de U-waarde van dubbele beglazing tot 1,6 W/m²K en de U-waarde van HR++ beglazing tot 0,97 W/m²K.

Burj Kalifha het hoogste gebouw op aarde in Dubai heeft veel glas.

glas

energievandegevel