Duurzame horeca

Inleiding

Veel horecaondernemers stoppen geld in het duurzamer maken van hun onderneming. Restaurants gaan steeds meer over op biologische producten en vlees van hoge kwaliteit. Ook komt er meer aandacht voor streekproducten en seizoens-gebonden groenten. Boerderijen bieden voor de eigen stad en regio steeds meer producten en diensten aan. We zien steeds meer producten waar de boer en de streek trots op zijn.

Meer dan welke sector ook, vervult de horeca een sociale rol. Het gaat altijd over het mogelijk maken van ontmoetingen tussen mensen.

Kijk eens hoeveel je weet over duurzaamheid en de horeca via https://forms.office.com/r/8d7tMV6DFM

Volgende stap is dan de vraag hoe je deze rol verder kunt uitbreiden; hoe je kunt bijdragen aan een goede samenleving. Erken hierbij dat jouw bedrijf effect heeft op de omgeving en zie dit als kans.Voedsel en dranken zijn duurzaam geproduceerd als het gaat met aantoonbaar respect voor dieren, arbeiders en natuurlijke hulpbronnen via een productie met zo min mogelijk energie (vervoer) en water via eerlijke handel. 

Je kunt duurzamer bezig zijn door te kijken naar apparten en energie, het assortiment, verpakkingen, afval, de schoonmaak en nog wat andere zaken.

Circular chefs gaan uit van
1. Kies voor plantaardig
2. Kies voor het onbeminde (onpopuliare dieren e.d.)
3. Geniet van schil tot pit en van kop tot staart
4. Conserveer wat je over hebt
5. Circulair binnen en buiten de keuken

website

Opdracht

Maak vijf groepen. Voor apparatuur, assortiment, verpakkingen/disposables, schoonmaak en inrichting.
Inventariseer in je horeca onderneming hoe het zit m.b.t. die onderwerpen.

Schrijf op om welke aspecten (items) het gaat, welke apparaten, welke verpakkingen en disposables er gebruikt worden, welke assortiment, welke schoonmaak(hulp)middelen en hoe de inrichting er uit ziet. Schrijf dat op.

Bekijk de website op dat onderwerp en bekijk dan hoe de horecaonderneming er mee bezig is.
Dus bekijk het assortiment of er keurmerken op staan. Schrijf op welke keurmerken je waar op ziet en welke producten geen keurmerk hebben.

Bekijk dan hoe duurzaam je horeca-onderneming is aan de hand van de checklist "Hoe duurzaam is je horecabedrijf" (zie menu) Je krijgt antwoord terug met een opdracht.

Bekijk de apparaten op energielabels etc. Bekijk hoe duurzaaam de verpakkingen zijn, of de inrcihting.

Bekijk daarna hoe duurzaam je horeca ondereming is met de specifieke checklist (zie menu). Ook daarbij geldt dat je antwoord krijgt met een opdracht.

Beschrijf nu wat je zou kunnen doen om duurzamer bezig te kunnen zijn in je horeca onderneming.

Bespreek wat duurzamer kan, wat weinig moeite en veel effect heeft tot veel moeite en weinig effect.

Maak er een plan voor en lever dat in bij je docent.

Presenteer de bevindingen aan de klas. 

website

De koks van morgen zijn in staat tegemoet te komen aan een veranderende markt. Duurzaamheid is verankerd in hun curriculum. Ze weten hoe ze menu’s kunnen samenstellen met meer plantaardige producten, ze kunnen creatief en flexibel omgaan met reststromen en ze zijn goed geschoold in 'smaak': zodat ze weten welke kooktechnieken, kruiden, specerijen, etc. ze kunnen gebruiken om de ingrediënten lekker te maken. Vijf keer ‘anders eten’ (van Albert Kooy) = minder vlees/meer plantaardig, meer seizoen & met respect voor de natuur, gevarieerd & gezond, meer uit de regio, prijsbewust & kwaliteit.

De prijs in de horeca is opgebouwd uit de drie W's.  De wat, de waar en de wie/hoe. 
Om wat voor zaak gaat het,
wie staan er in de bediening,
hoe duur is het personeel,
hoe goed is de service,
hoe lekker zitten de stoelen,
wat voor muziek draait er en
hoe mooi is alles afgewerkt?
En natuurlijk: wat heb je besteld?''