E-Learning

Ga aan de slag. Succes !


plasticbanner

Plastic en kauwgom

Vragen Een opdracht Filmpje: Het verhaal van de plastic lepel
Hoe groot is het probleem?    
De feiten Feiten in Nederland Feiten in Europa Hoe giftig is plastic
Maatregelen      
Door de overheid Masterplan Kunstof Kringloop Door de EU
Door Lydl Door Pepsi Door Unilever Door de Jumbo
Soorten Productie Afval Hergebruik
PE / PP enz Opties om er van af te komen Ocean clean up Plastic naar methanol
Microplastics Geen plastic zakjes meer Niet op één hoop Zuivel- en sapverpakkingen
Bioplastics Flesjes van mais Coca Cola Scheiden op kleur Door Pepsi
Composteerbaar plastic Carlsberg en sixpacs Kunst van maken Maak er een fietspad van
Plastic smog Koffiebeker alternatief Plastic afbrekend enzym Stop het in een 3D printer
Malafide fabrikanten Boodschappentassen Bellenscherm Maak er groene eilanden van
Groenten en fruit Hudson bay Mobiel make lab
  Kleding Prullenbak op zee Urn van bioplastic uit riool
Plasticloze supermarkt Sorteren verbeteren Plastic madonna
Coca cola Honden inzetten Ecover schoonmaakmiddelen
Kleding uit plastic flesjes
Highland spring waterflesjes
Eetbaar plastic
 Kauwgom Zwerfafval Sneakers uit oceaanplastic

 Vragen

- Hoeveel plastic tasjes gebruiken we op aarde per jaar?
- Hoeveel % wordt in Nederland hergebruikt in andere materialen?
- Hoe giftig is plastic?
- Wat kan je zelf doen?
- Zou je zelf op een creatieve manier plastic kunnen hergebruiken? Welke voorbeelden geven de filmpjes?
- Wat is plastic madonna?

Hoeveel plastic gebruik jij eigenlijk. Verzamel een week lang het plastic afval dat je anders zou weggooien. Maak hier foto's van. Wat valt je op als je het ziet. Beschrijf in een word document op één A4tje met foto's wat je opvalt.

Opdracht: Ga op Plastic dieet. 

Zou het lukken om jezelf op plastic dieet te zetten ? Kijk eens kriktisch naar het plastic afval dat je in de week verzameld hebt. Zou het je lukken dat tot de helft te reduceren? We dagen je uit om jezelf de komende week op plastic dieet te zetten. Laat rietjes, koffiebekers, plastic tasjes, plastic flesjes, plastic om groenten en fruit links liggen.  

Houd per dag van de week kort bij hoe het plastic-dieet je afgaat. Waar is het makkelijk en waar is het lastig om plastic te laten staan/liggen? Neem dit dagboekje plus jouw conclusies op in je portfolio. Doe dit op een overzichtelijke manier.

Snel minder plastic afval veroorzaken

Weet je nog niet helemaal hoe je moet beginnen? Wij helpen je alvast op weg met een paar handige tips!
- Neem je eigen tas mee als je boodschappen gaat doen
- Gebruik een herbruikbare waterfles

Maak bewuste keuzes (kies bijvoorbeeld voor de avocado die niet in plastic verpakt is in plaats van de zogenaamde eetrijpe avocado’s in plastic, die trouwens nooit eetrijp lijken te zijn)

Beschrijf hoe jou week is bevallen. Want plastik kan je ook met een k schrijven. Dan eindigt het op ik. Wat doe ik?

plastic dieet

Bedenk samen met een klasgenoot een actie waarbij je mensen aanzet tot het opruimen van zwerfvuil. Wat zou een goede actie zijn en hoe ziet die eruit. Als je iets hebt bedacht, kijk dan eens op internet of deze actie al bestaat.
Beschrijf de actie op maximaal 2 A4 en neem dit op in je portfolio.

Verzin een slogan bij deze actie en verpak de actie in een poster/act. Presenteer jullie idee aan de klas.

Lessen van greenpeace over plastic staan hier.

Reden genoeg dus om ervoor te zorgen dat je altijd een tasje in je jaszak of handtas hebt zitten. Als je dan snel een boodschap moet doen, sta je bij de kassa niet met lege handen en hoef je geen plastic tasje te kopen.

Hoe je je plastic footprint kunt verminderen is hier te zien.

Opdracht 2. Maak een meme over plastic

1. Zoek een afbeelding op internet die te maken heeft met de plasticsoep.
2. Schrijf bij de afbeelding één zin waarmee je datgene wat je over wilt brengen versterkt.
3. Deel het resultaat met de rest van de klas.

Geen plastic zakjes meer

Gebruik je eigen boodschappentas. Een papieren tas is niet per se beter dan plastic. Om papier evenveel draagkracht te geven als plastic, is meer materiaal nodig, dat leidt bij de productie tot meer CO2-uitstoot. Daarbij gaat een papieren tas minder lang mee. Hetzelfde geldt voor je eigen hervulbare waterfles en koffiemok-to-go.

In de keuken: 

Neem je eigen verpakkingen mee als je boodschappen doet. Je kan zelf katoenen zakjes naaien waarin je je fruit en brood doet. Je kan die zakjes zelfs bij de Albert Heijn en de Lidl kopen! Je kan een tas vol potten en bakken meenemen naar de markt, bakker of delicatessenzaak. Olijven kunnen in een pot, roomkaasjes in een afsluitbare bak. Je kan de bakker vragen het brood gesneden in een katoenen tas te doen. Vaak reageert iedereen enthousiast.  Voor producten als rijst en pasta kan je naar de verpakkingsvrije winkel. Soms is zelf maken ook een optie. Tortillawraps blijk je heel simpel zelf te kunnen maken uit bloem, olie en water nodig. Verder zijn herbruikbare bijenwasdoeken een alternatief voor plasticfolie. Of zet een bord over je schaaltje. Rietjes van bamboe of roestvrij staal (€0,95 bij Dille & Kamille) zijn ook een makkelijke plasticbespaarder. Gebruik het rvs rietje alleen niet voor hete dranken.

In de woonkamer

Een gezellig bosje bloemen voor op de eettafel of een leuk plantje voor in de vensterbank: vaak koop je die in een verpakking van cellofaan. Vraag de bloemist om iets anders. Op het gebied van schoonmaken valt ook veel plastic te vermijden. Eigenlijk heb je alleen maar natuurazijn en een pot baking soda nodig. De industrie heeft ons doen geloven dat we allerlei verschillende schoonmaakmiddelen nodig hebben, maar eigenlijk is het allemaal een variatie op hetzelfde.

In de badkamer

Voor bijna alle plastic verpakkingen bestaat een alternatief b.v. 'shampoo-bars'. Dat zijn zeepblokken die schuimen wanneer je ze over je haar wrijft. Ideaal. Je hebt er zelfs een conditioner-variant van.Als alternatief voor tandpasta kan je tandpastatabletjes in een glazen pot nemen. Het zijn net pepermuntjes waarop je kauwt. Daardoor ontstaat een soort crème, waarna je gewoon je tanden kunt poetsen. Ook handig voor op reis trouwens.

In plaats van wattenschijfjes in een plastic verpakking, een stapeltje katoenen schijfjes van bag-again.nl. Doe er wat kokosolie op en de waterproof eyeliner verdwijnt net zo snel. Je koopt één keer zo'n stapeltje en vervolgens kun je er jaren mee doen. Na gebruik kunnen ze gewoon in de was.

Dan zijn er nog wc-rollen verpakt in papier, wattenstaafjes van bamboe en katoen, een ouderwets scheermes in plaats van een plastic wegwerpvariant en zelfgemaakte deodorant van kokosolie, baking soda, maizena en glycerine. Voor het wassen van kleding kan je een 'eco-egg' gebruiken. Die lijkt op een groot ei waarin witte en zwarte balletjes mineralen zitten. Je gooit dat ei in je wasmachine en je kleding is daarna perfect schoon. Na zo'n tweehonderd wasbeurten moet je hem opnieuw vullen.

Neem zlef een waterfles en broodtrommel mee of een herbruikbare koffiebeker. Bij AH krijg je 25 cent korting als je je eigen beker meeneemt. Neem altijd 'een bestekje' mee mocht er iemand op het werk op taart trakteren. Dan gebruik je je eigen vork in plaats van zo'n wegwerpgeval. Als je zin hebt in een broodje onderweg, kan je je eigen katoenen servet meenemen.

Groenten en fruit

Gebruik zo min mogelijk wegwerpplastics en koop groente en fruit los. Als je nog extremer wilt gaan, koop dan helemaal geen producten in plastic. Neem glazen potten mee naar de winkel om olijven, nootjes, kruiden en thee in te doen. Doet zo veel mogelijk boodschappen op de markt en laat je kaas daar verpakken in een bijenwasdoek. Maak zelf afwasmiddel, tandpasta, deodorant en vloeibare zeep die je bewaart in gerecyclede verpakkingen. Was je haren met een shampoobar en haarconditioner van  natuurazijn.

Kleding

Ook kleding is een bron van microplastics, met name acryl, nylon en polyester. Bij het wassen van een paar nylonsokken komen al zo'n 136.000 plastic vezels vrij, die in de oceaan terechtkomen. Draag kleding van biologisch katoen, hennep of bamboe.

Plastic dopjes kun je inleveren bij KNGF Geleidehonden. De opbrengst komt ten goede aan de opleiding van geleidehonden. www.geleidehond.nl/steun-ons/ acties/doppen-sparen

Het verhaal van een plastic lepel.

Samen opruimen

Wat kunnen we doen aan het probleem van al het plastic in het milieu en de oceanen. Zie hier onder.

Als iedere Nederlander eens per week één à twee stukken zwerfvuil opraapt, zijn we grotendeels van het probleem af. Zie hier
Als 25 % van de Nederlanders iedere dag een stuk vuil opraapt, dan is Nederland binnen drie dagen schoon. Echt alle beetjes helpen dus. 
Wat daarvoor nodig is, is het besef dat als je het laat liggen je het in principe aan je kinderen voert. Alles hier over zie hier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boyan Slat Ocean CleanUp

Boyan Slat die met Ocean CleanUp wil de plasticsoep opruimen: een prachtig plan waarvoor hij twee miljoen euro bij elkaar wist te crowdfunden, maar dat uitsluitend werkt voor de bovenste laag van grote stukken plastic. In 2017 had hij 29 miljoen bij elkaar gekregen. In oktober 2018 ging het eerste prototype de haven uit. Zie het onderstaande filmpje.

Hoe het werkt is hieronder te zien

Boyan2
In oktober 2018 is een eerste prototype versleept naar het grootste plastic soup eiland in de buurt van Hawai met een oppervlakte drie maal Frankrijk waar 1.800 miljard stukken dobberend afval goed voor 80 miljoen kilo wachten om opgeruimd te worden. De innovatieve veegarm is 600 meter lang. Een scherm dat een paar meter onder water reikt veegt het drijvende afval bij elkaar. De plasticvanger wordt voortgeduwd door de golven, de stroming en de wind. Alle electronika die word gebruikt zoals verlichting en AIS (Automatic Identification System)-apparatuur wordt gevoed met zonne-energie.Het is de bedoeling om het oceaanplastic tot consumentenproducten te recyclen. Daarnaast kan een deel worden omgezet in energie voor de ondersteunende schepen.

Het onderstaande filmpje duurt 30 minuten maar bekijk met name de laatste vijf minuten.

 

Boyan denkt de oceaan te kunnen schoonmaken maar het plastic dat onder invloed van zout en zon al tot microdeeltjes is gefragmenteerd krijg je er niet mee weg.

Maatregelen door Lydl

Lidl wil in 2025 het plasticverbruik met minimaal 20 procent verlagen en moeten alle kunststof-verpakkingen voor 100 procent gerecycled worden.

Maatregelen door Jumbo

laser
Supermarkt Jumbo voert met behulp van lasertechniek deze zomer bij enkele biologische producten een natuurlijk etiket in waardoor verpakkingsmateriaal overbodig wordt. Jumbo verwacht verder dat het aandeel Nederlandse AGF in het schap met een PlanetProof certificering* voor het einde van het jaar is gestegen tot bijna 80 procent.

Highland spring waterflesjes

Highland spring een Engelse fabricant van water in plastic flesjes heeft nu 100 % gerecyclede flesjes. Ze starten een experiment. Zie duurzaambedrijfsleven

Niet op één grote hoop

Jaarlijks gebruiken we per persoon zo’n 22 kilo aan kunststof verpakkingen. Een veelgehoorde fabel is dat al het apart ingezamelde plastic alsnog op één grote hoop of in de verbrandingsoven belandt. Niets is minder waar. Een financieringssysteem zorgt er mede voor dat dit niet gebeurt. Zo gaat elke keer als we een in plastic verpakt product verkopen daarvan een bijdrage in het Afvalfonds Verpakkingen. Uit dit fonds krijgen gemeenten betaald voor de inzameling en sortering van verpakkingen die de bewoners thuis scheiden. Ze krijgen echter alleen betaald als het plastic van voldoende kwaliteit is om te kunnen recyclen.

Gemeenten willen dus zo veel mogelijk ‘goed’ plastic scheiden en verwerken, zodat het gerecycled kan worden. Plastic dat wordt verbrand, kost alleen maar geld. Hoewel we al behoorlijk goed zijn in afval scheiden, kan het natuurlijk altijd beter. Zo verdwijnen bij huishoudens nog steeds flesjes, bakjes en ander kunststof verpakkingsafval in containers voor restafval. Ook zitten er vaak veel dingen tussen het ingezamelde verpakkingsafval die er niet bij horen, zoals etensresten, piepschuim of niet-verpakkingen. Dit maakt het lastiger te recyclen. Daarom is het belangrijk dat we ons afval zorgvuldig scheiden. Zodat we het verpakkingsafval kunnen hergebruiken en toewerken naar een toekomst waarin afval niet langer bestaat, maar verandert in een nieuwe grondstof voor producten.

Toch ontstond er in november 2018 een probleem. China sloot de grenzen voor plastic. Nu wordt veel plastic bedrijfsafval gewoon verbrand. Herverwerken in Europa is 100 euro duurder dan verbranden. Voor huishoudelijk afval gelden andere regels.

Ongeveer 250 gemeenten en Suez gaan er voor zorgen dat een deel van het het ingezamelde verpakkingsafval, bestaande uit plastic, blik en drinkpakken, in Suez’ sorteerinstallatie in Rotterdam wordt verwerkt. Het andere deel gaat naar de nog te bouwen sorteerinstallatie van Tönsmeier in Zwolle. Deze installatie wordt naar verwachting eind 2019 in gebruik genomen.

De capaciteit om plastic te recyclen in de Amsterdamse haven wordt verder uitgebreid. Milieu Service Nederland en Umincorp laten een nieuwe fabriek bouwen die jaarlijks 17.000 ton gebruikt plastic kan recyclen tot nieuw plastic. Het recyclen gebeurt door plastic door een magnetisch bad te leiden.

In de fabriek van Plastic Recycling Amsterdam (PRA) wordt het ingezamelde plastic gewassen, versnipperd en daarna door een magnetisch bad geleid. In dit bad worden de verschillende soorten plastic gescheiden, omdat ze een verschillend gewicht hebben. Het gesorteerde plastic wordt vervolgens opgewerkt tot nieuw verpakkingsmateriaal. Volgens ontwikkelaar Umincorp wordt met de nieuwe techniek 90 procent CO2 bespaard. Daarnaast gaan de kosten met 75 procent omlaag.

 

Hergebruik door Pepsi

Frisdrankenconcern PepsiCo (o.a. Pepsi, 7 UP, Tropicana) verdrievoudigt in de Europese Unie het percentage gerecycled materiaal in zijn plastic flessen tot 50 procent tegen 2030. In 2017 gebruikte PepsiCo ongeveer 13 procent  recyclebare PET in zijn drankenactiviteiten in de EU.

Six pax zonder plastic door Carlberg.

Niet plastic maar lijm vormt de basis dat blikjes aan elkaar blijven plakken. Daarmee kan het gebruik van plastic voor de bierblikjes van Carlsberg worden gereduceerd met 76 procent.Jaarlijks gaat het om een besparing van 1200 ton aan afval die wereldwijd bespaard kan wordt.

Honden inzetten

Honden worden in Nederland steeds vaker ingezet om zwerfafval op te ruimen. In Zoetermeer jaagt herder Zara tijdens haar wandelingen op plastic flesjes. In bijna tien maanden tijd heeft ze al ruim 250 stuks mee naar huis genomen. Het niet moeilijk om je hond aan te leren zwerfafval te zoeken. ,,Als je een plastic flesje vult met hondenkoekjes en hiermee traint, snapt de hond het op zeker moment. Honden vinden het leuk, het is een moderne manier van jagen.

Hoe groot is het probleem

Hoe groot het probleem is, is hier onder te zien.

The huge mass of plastic waste floating in the Caribbean

Plastic SEAS from Jeneene Chatowsky on Vimeo.

Malafide fabrikanten

Grote fabrikanten van kunststoffen maken welbewust het recyclen van plasticafval moeilijk. Om de eigen omzet te beschermen worden bestanddelen aan plastic toegevoegd die een kwalitatief gelijkwaardig tweede leven zo goed als onmogelijk maken. Men voegt stoffen aan plastic toe waardoor het degradeert en dus minder goed te recyclen is. De kunststofindustrie gebruikt nu veel additieven die schadelijk zijn voor recycling. Plastics met antioxidanten die verkleuren wanneer ze opnieuw verhit worden, soms tot wel 90 procent van het aanbod. Producenten weten dan zeker dat deze plastics niet goed recyclebaar zijn.

De feiten

Het aantal kunststoffen zou terug moeten van vele duizenden varianten naar rond de 100.

Een handige infographic van het probleem is te zien door op het onderstaande plaatje te klikken. 

plasticinfo

De wereldbevolking gebruikt tussen de 500 miljard en 1,2 triljoen plastic tasjes per jaar. Plastic zorgt voor veel milieuoverlast.We zijn de plastic age aan het creeeren. Er wordt per jaar evenveel plastic gemaakt als het gewicht van alle mensen bij elkaar. Maar 5 % wordt gerecycled in de V.S. en minder dan 20 % in Europa. In Nederland wordt maar 19 procent van het ingezamelde plastic daadwerkelijk wordt hergebruikt in volwaardige producten. De verscheidenheid aan kunststof is zo groot, dat er niks anders op zit dan alle soorten, kleuren en kwaliteiten te mengen tot een goedkoop zwart plastic dat alleen dient voor bloempotten en bermpaaltjes. En de rest wordt gewoon opgeslagen

We produceren al evenveel dat we er de aarde mee in kunnen pakken, Als het zo door gaat kunnen we dat in 2050 6 keer doen. Men verwacht dat onze wereldwijde plasticproductie in nog geen dertig jaar verdrievoudigt naar de verwachte 1 miljard ton. In 2050 zit meer plastic in de oceanen dan vis.

Zo blijkt dat wanneer plastic eenmaal in een koraalrif terecht is gekomen, de kans op ziekte stijgt van 4 procent naar 89 procent. De wetenschappers denken dat er op dit moment zo’n 11,1 miljard plasticdeeltjes verstrikt zijn geraakt in de riffen van de Grote Oceaan en Azië. Dit zal waarschijnlijk de komende zeven jaar ook nog eens met veertig procent toenemen.

Het wedstrijdteam ‘Turn the tide on plastic’ verzamelde de data voor het wetenschappelijk onderzoek tijdens de eerste etappe tussen Lissabon en Alicante van de Volvo Ocean Race. De onderzoekers concludeerden op basis van de monsters, dat in elke vierkante meter van het water zich meer dan drie miljoen microplastic deeltjes bevinden.

Microplastics zijn niet met het blote oog waarneembaar en doen er duizenden jaren over om af te breken. Volgens schattingen komt er jaarlijks 8 miljoen ton plastic, waaronder microplastics, via rivieren in de oceaan terecht. 

De eerste bevindingen tonen aan dat het peil van microplastic in de wateren substantieel hoger is dan aanvankelijk verwacht.

94 % van de vogels heeft plastic in de maag. Afhankelijk van de wind heb je soms standen vol plastic.

Afbreken duurt honderden jaren. Het creeert op de oceanen een plastic soep.

Onderzoek in 2018 van wetenschappers verbonden aan de Ocean Cleanup laat zien dat er 16 keer zoveel plastic in de Grote Oceaan is dan werd aangenomen. De vervuiling in de oceaan neemt daarbij exponentieel toe.

In totaal drijven er 1,8 biljoen stukjes plastic met een totaal gewicht van 80.000 ton in de Grote Oceaan. De onderzoekers waren verrast door de hoeveelheid van grote plastic objecten, die ze tegenkwamen. “We dachten altijd dat het meeste afval uit kleine fragmenten bestaat maar deze nieuwe analyse werpt nieuw licht op de omvang van het afval”, aldus Julia Reisser, hoofd wetenschapper van de expedities.

Het plastic hoopt zich op in de oceanen door de golfstroom. Waar is hier onder te zien.

Platsic soup
Er worden allerhande modellen gemaakt om te achterhalen waar de plastic terecht komt in de oceaan. Zie hier.

Er drijft ca. 100 miljard kilo aan plastic afval in de oceanen. Door zonlicht, verwering en golfslag valt het uit elkaar ik kleinere deeltjes. Hierdoor worden de wereldzeeen een plastic soep. Het dringt de voedselketen binnen en komt uiteindelijk weer terug bij de mens. Per jaar komt 5-12,7 miljoen ton plastic in het zeewater. Als er niets gebeurt is dat in 2055 het dubbele. Het concentreert zich in vijf enorm grote drijvende vuilnesbelten, twee in de Atlantische, twee in de Stille en één in de Indische oceaan.   

In L.A. worden geen plastic zakjes meer gebruikt. Dat scheelt 2,3 miljard zakjes. Om dat op te ruimen kost -als we 5000 schepen inzetten- nog steeds 500 jaar.  We hebben het probleem in 50 jaar veroorzaakt. Iedere 5 minuten worden in Amerika 2 miljoen flesjes verbruikt.

Onder andere walvissen, zeevogels, vissen en schelpdieren verwarren plastic voor voedsel on ondervinden daar de gevolgen van.
Plankton, dat aan de basis van de voedselketen staat, neemt plastic op.

Nanoplastics verplaatsen zich door de voedselketen en hebben effecten hebben op de dieren die bovenaan de keten staan.
In 63% van de garnalen in de Noordzee worden microplastics aangetroffen.
Japanse oesters filteren microplastics uit het water met als gevolg voortplantingsproblemen en mismaakte nakomelingen.
De inname van polyvinylchloride (PVC) beschadigt de darmen van zeebaarzen.

Microplastics veroorzaken onder laboratoriumomstandigheden in de levers van vissen kanker.
Een kwart van de vis die op de vismarkt wordt verkocht voor consumptie heeft plastic in het verteringssysteem.

Walvissen beginnen te verhongeren door al het plastic in hun maag. Zie hier

Doordat vissen en vogels plastic eten dringen alle toxische stoffen uit en aan het plastic de voedselketen binnen.
80% van wat er in oceanen aan plastic drijft is afkomstig van zwerfafval.

Feiten in Nederland

Elk jaar gebruiken we in Nederland zo’n drie miljard plastic tasjes. Ze scoren hoog op de ranglijst van meest gevonden zwerfvuil. Het kabinet heeft het gratis verstrekken van de tasjes daarom in de ban gedaan. Hiermee wil het zwerfvuil op straat en in zee tegengaan en verspilling van grondstoffen voorkomen. Iedere Nederlander opent gemiddeld zeven verpakkingen per dag. Van alle plastic verpakkingen waarop geen statiegeld zit, belandt tweederde ongescheiden bij het restafval. In totaal produceren we bijna 490 kilo afval per persoon per jaar.

Plastic soep bedreigt ook rivieroevers Maas en Waal

Gemiddeld ligt er op 100 meter rivieroever 224 stuks afval. Er zijn plekken langs de Waal waar zelfs 556 stuks zijn verzameld. In de top-15 van soorten afval staat ondefinieerbaar plastic afval op de eerste plek. Verpakking van snoep, snacks, chips en lolliestokjes staan op plek 2. Drankblikjes en plastic drankverpakkingen staan op 3 en 4.

Feiten in Europa

In Europa worden per jaar 100 miljard plastic zakjes verbruikt. 92 % wordt ingezameld. Zo'n 8 miljard zakjes blijven achter in het milieu -> zwerfvuil in de rivieren -> zeeen oceanen. 

We moeten in Europa minimaal 80 % terug in gebruik. De Nederlanders verbruiken 71 zakjes per jaar, de Denen 4 maar in Zuidelijke landen honderderden.

Alleen in Nederland worden er jaarlijks al 900 miljoen plastic flesjes weggegooid.

Vanaf het moment dat plastic serieus in productie werd genomen, in de jaren 50, is er 8 miljard ton uit de fabrieken gekomen. Dat is een 8 met 12 nullen. 822.000 Eiffeltorens zwaar Daarvan is vervolgens 6 miljard ton na gebruik (vaak maar één keer) weer weggegooid.Dat komt op vuilnisbelten terecht, maar ook in het milieu: gewoon op straat, in de berm naast een stoplicht, in het riool en ook in slootjes, rivieren, zeeën en oceanen. Het zijn cijfers om een beetje misselijk van te worden.Slechts 9 procent is gerecycled

Als je op de stranden gaat kijken is 80 tot 85 procent van het afval (in elk geval in Europa) van plastic is. Volgens een globale berekening kost het opruimen daarvan de Europese economie elk jaar tussen de 259 en 695 miljoen euro. Maar dat is nog niet het ergste, zeggen ze in Brussel. Wat veel erger is, is dat een plastic zakje bijvoorbeeld gemiddeld maar 15 minuten wordt gebruikt, maar dat het wel 1000 jaar kan duren voordat het is afgebroken. Weg met die troep, dus.

Soms is plastic nodig bijvoorbeeld voor het vers houden van producten. Maar als plastic maar één keer wordt gebruikt is het ziek. Het verandert onze oceanen in een vuilnisbak. 85 procent van alle afval in zee is plastic. De helft daarvan is wegwerpmateriaal, een kwart zijn visnetten. Elk jaar komt er in Europese wateren 15.600 tot wegwerpplastic bij. En ongeveer nog 135.000 ton ander plastic. Als we niks doen, hebben we in 2050 meer plastic dan vis in onze zeeën.

Voor de flesjes geldt dat die in de toekomst voor zeker 25 procent uit hergebruikt materiaal moeten bestaan. Veel fabrikanten hebben hiervoor hun medewerking al toegezegd. Wat de sigarettenfilters betreft, moet de helft in 2025 vervangen zijn door milieuvriendelijk materiaal, en 80 procent in 2030. De bedoeling is dat uiteindelijk alle filters worden vervangen.

Het verbod zal op zijn snelst in 2021 van kracht worden.
plastichttps://trashurehunt.org  Maak van afval een kunstwerk.

trshurhunt
Schildpad en plastic

Poolijs dat smelt als gevolg van de klimaatverandering kan meer dan een biljoen plastic deeltjes in de oceaan brengen in de komende tien jaar. Dat plastic vormt mogelijk een grote bedreiging voor het zeeleven.

Microplastics

Het rapport Global Warming Releases Microplastic Legacy Frozen in Arctic Sea Ice meldt dat ijs op sommige afgelegen locaties minstens twee keer zoveel plastic bevat als vervuild oppervlaktewater zoals de Garbage Patch (drijvende vuilnisbelt of plastic soep) in de Grote Oceaan – een gebied met plastic afval dat naar schatting groter is dan de Amerikaanse staat Texas.

Onderzoekers achter het rapport dat vorige week is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Earth’s Future, zeggen dat ze bij toeval ongebruikelijk hoge concentraties plastic aantroffen tijdens een studie naar sedimenten in ijs. De onderzoekers zijn verbonden aan Darthmouth College in New Hampshire.

Veel wetenschappers en activisten hebben alarm geslagen over de plasticvervuiling in de oceanen. In de film Midway laat documentairemaker Chris Jordan zien hoe tientallen jonge albatrossen in de noordelijke Grote Oceaan doodgaan aan het plastic in hun maag, vermoedelijk afkomstig uit de ‘Garbage Patch’. Midway is een van de meest afgelegen eilanden op aarde. Dramatisch filmje hierover staat hier.

Door de opwarming van de aarde zullen de nog hogere concentraties plastic in het poolijs waarschijnlijk in de oceaan, en dus in de voedselketen, terechtkomen, staat in het rapport. “We begrijpen de milieugevolgen van microplastics nog niet helemaal, maar het is wel duidelijk dat veel zeedieren ze binnenkrijgen, inclusief commercieel aantrekkelijke soorten”, schrijven de onderzoekers.

De term ‘microplastics’ verwijst naar kleine deeltjes die ontstaan als plastic uiteenvalt, maar niet biologisch afbreekt. Deze microplastics worden in steeds hogere concentraties aangetroffen in oppervlaktewater en bij kustlijnen in de wereld.

De milieukosten van plastic dat bedrijven gebruiken bij de productie van consumentenproducten, lopen op tot naar schatting 75 miljard dollar (55 miljard euro) per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van de Verenigde Naties (VN) in 2014.

De schatting is gebaseerd op alle kosten, van de uitstoot van CO2 als gevolg van de productie van plastic tot de eventuele impact van afval op ecosystemen – vooral in de oceanen.
Meegerekend zijn ook de kosten van verloren materiaal, als plastic dat gerecycleerd had kunnen worden, wordt weggegooid. Jaarlijks wordt wereldwijd zo’n 280 miljoen ton plastic geproduceerd. Veel afvalplastic komt in de oceanen terecht, waar het grote schade veroorzaakt aan ecosystemen en voedselketens.

Het plastic is afkomstig van verschillende producten, variërend van microbolletjes uit cosmetica tot halfsynthetische vezels zoals viscose en grotere, weggegooide plastic voorwerpen. Het plastic bereikt de zee via riolen, rivieren en afvaldumping langs de kust of op zee. De onderzoekers zeggen in het rapport dat het poolijs zulke hoge concentraties plastic bevat vanwege de manier waarop zee-ijs gevormd wordt. Het concentreert deeltjes uit omliggende wateren die in het ijs blijven tot het smelt.

De wereldwijde plasticindustrie, met een jaarlijkse omzet van ongeveer 750 miljard dollar, moet toch zeker een paar honderd miljoen dollar kunnen missen om de rotzooi te helpen opruimen die ze zelf hebben veroorzaakt.

De minuscule plastic korreltjes (microbeads) in o.a. tandpasta en scrubs leveren een grote bijdrage aan de plasticsoep. Wetenschappers hebben een biologisch afbreekbaar, hernieuwbaar alternatief ontwikkeld voor de plastic microbeads. Deze bolletjes zijn gemaakt van cellulose, het hoofdbestanddeel van hout en papier.
Laten we hopen dat die snel ingevoerd worden. De cellulosebolletjes kunnen geproduceerd worden door vloeibaar cellulose door kleine gaatjes in een membraan te drukken. Daardoor worden kleine druppeltjes gevormd die na stollen bolletjes worden. De cellulosebolletjes zijn robuust genoeg om in tact te blijven tijdens een douchebeurt, maar kunnen in een rioolwaterzuivering of het milieur gemakkelijk worden afgebroken.

De vervuiling van microplastics door kledingvezels is nog vele malen groter. Zo blijkt dat maar liefst 34,8% van de primaire microplastics na het wassen van synthetische kleding in ons milieu terechtkomt en uiteindelijk belanden deze microvezels weer op ons bord. Het gebruik van synthetische vezels is tussen 1992 en 2010 met 79,3% is gestegen.
Er worden vezels teruggevonden in plankton, in zowel gekweekte als wilde mosselen, in zeezout en zelfs in honing. Het aantal diersoorten dat hinder heeft van plastic ligt in 2017 op 1220 en blijft stijgen en de effecten zijn legio: van verslechterde conditie, inwendige verwondingen tot verhongering en uitdroging.

De opname door organismen van chemische stoffen die aan plastic zitten valt vaak mee. Zie hier.

We zullen via filters die microplastics moeten wegvangen uit het afvalwater van onze wasmachines.

We moeten ook geen producten meer kopen waar microplastics in voorkomen. Daar is een app voor.
Zoals hier onder te zien is, krijgen we uiteindelijk zelf de rekening gepresenteerd.

beatthemircobead
microbead

Kijk op de app Beat the Microbead welke verzorgingsproducten miniscule plastic korreltjes bevatten. Behalve microbeads bevat veel cosmetica nog andere microplastics. Doe de badkamercheck en onderzoek de etiketten op Polyethylene (PE), Polypropylene (PP), Polyethylene terephtalate (PET), Polymethyl methacrylate (PMMA) en nylon12. Producten met het relatief nieuwe Look for the Zero-logo zijn 100% plasticvrij.

Plastic smog 

Vezels die je inademt. Het regent ook hele kleine deeltjes plastic uit de lucht. Die deeltjes nanodeeltjes gaan op reis door het lichaam. De gevaren moeten nog onderzocht worden. 

plastic op bali
Plastic op strand in Bali  Hoe erg het daar is en hoe men daar spreekt over de noodtoestand en het plasticseizoen is hier te lezen.
Uit de Volkskrant van 10-1-2018

Maatregelen in Nederland

In 2021 moet 70 tot 90 procent minder plastic flesjes in het zwerfafval en 90 procent hergebruik van kleine flessen plaatsvinden anders wordt statiegeld ingevoerd op plastic PET-flesjes.

Eén van de maatregelen is dat producenten met moeilijk te recyclen verpakking meer moeten meebetalen aan het opruimen van het afval.

Van Veldhoven zet de invoering van het statiegeld op kleine flesjes wel al in gang, mocht het noodzakelijk zijn in 2021. Het statiegeld wordt dan ingevoerd voor plastic flessen tot 1 liter en zal oplopen van 10 tot 15 cent per fles. Kleine winkeliers worden bij eventuele invoering ontlast.

Blikjes en ander zwerfafval

Een punt van kritiek is dat er niet gepraat wordt over het inzamelen van blikjes, terwijl het zwerfafval voor een groot deel bestaat uit blikjes. “We hebben ons nu bewust gefocust op de kleine PET-flesjes aangezien de plasticsoep op dit moment een belangrijk onderwerp is”, stelt Boer. “Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen prioriteiten en focus. Zwerfafval bestaat daarnaast uit veel meer dan alleen blikjes en plastic, maar we kunnen niet alles tegelijk doen.

De echte oplossing ligt bij de producent. De uitdaging is materialen te gebruiken of nieuwe materialen te ontwerpen, die aan het einde van hun levenscyclus hergebruikt, of door de natuur teruggenomen kunnen worden. De overheid zou dat moeten stimuleren. 

Helaas legt de overheid de bal bij de consument, die hard van zacht plastic moet scheiden en betaalt voor z'n plastic zak. Een voor de hand liggend systeem als statiegeld op kleine plastic flessen laat daarentegen al jaren op zich wachten.

Wel is het verbod op gratis plastic tassen dat Nederland dit jaar invoerde goed. Dit had als doel om het aantal gebruikte plastic tassen in vijf jaar tijd tot maximaal veertig per persoon per jaar terug te dringen.

Maatregelen door de EU

Het Europees Parlement heeft in 2018 ingestemd over een verbod op een groot aantal plastic wegwerpartikelen. Het is bijna afgelopen met de rietjes, wattenstaafjes, bordjes en bestek. Het voorstel dat nu op tafel ligt, moet de tien grootste vervuilers aanpakken. De lijst is samengesteld aan de hand van wat er is gevonden op de Europese stranden. En het gaat alleen maar om plastic voorwerpen die slechts één keer worden gebruikt. Het gaat in in 2021.

Op plek 1 en 2 staan de flesjes en de sigarettenfilters. Juist voor deze zit een totaalverbod er nog niet in, omdat daar nog niet onmiddellijk een vervangend product voor is. De flesjes moeten voortaan wel voor zeker 25 procent bestaan uit hergebruikt materiaal én de dop moet eraan vast blijven zitten.

De filters (de peuken, dus) bestaan uit celluloseacetaat, een soort plastic dat meer dan tien jaar nodig heeft om volledig af te breken. Deze moeten in 2025 voor de helft zijn vervangen door milieuvriendelijker materiaal, in 2030 voor 80 procent en uiteindelijk helemaal verdwijnen.

Wat wel op de lijst staat voor een verbod zijn plastic messen, vorken, lepels, borden, eetstokjes, wattenstaafjes, rietjes, roerstokjes en stokken om ballonnen aan vast te maken.

Ook moet de vervuiling door de visserij worden aangepakt. Een fors deel van wat er in zee drijft en op stranden aanspoelt, zijn plastic visnetten. Het idee is om vissers te dwingen hun kapotte netten te recyclen in plaats van overboord te gooien.

Om fabrikanten van bijvoorbeeld snoepwikkels en sigarettenfilters te stimuleren daaraan mee te werken, moeten ze meebetalen aan het opruimen en verwerken van het afval.

Europa eist dat voor 2025 35 procent van de petflessen uit hergebruikt plastic bestaat. Het Europarlement wil verder dat in 2025 90 procent van de plastic flessen gescheiden wordt ingezameld.

Slimme oplossingen

Fietspad

Maak er een plastic road van. In Zwolle is een fietspad geopend gemaakt van gerecycled plastic.

plastci road

Stop het in de 3D printer 

The new plastic economy

Dave Hakkens uit Helmond vond de phone blocks uit maar ook de onderstaande oplossing voor het plasticprobleem.

Precious Plastic V3 waarin machines worden ontwikkeld waarmee mensen wereldwijd zelf hun eigen plastic te kunnen recyclen. Op de Dutch Design Week laat Precious Plastic een volledig werkende werkplaats, gebouwd in een oude zeecontainer zien. De oppervlakte die thuis nodig is om een machine te bouwen is ongeveer zo groot als bovengenoemde container. Omdat niet iedereen beschikking heeft over die ruimte, heeft Precious Plastic een online community platform opgericht waarbij mensen met een container en mensen die willen helpen met elkaar in contact kunnen komen.

Bijzonder is dat alle kennis open source is; op de website kan een handleiding gedownload worden voor alle informatie, van blauwdrukken en gereedschap voor de container tot verkooppunten voor plastic.

Recycled islands

Maak van plastic dat je uit het water vist (hexagonale) eilanden met parkachtige begroeiing.

http://www.recycledisland.com/news.html

Mobile miniature make lab

De hoge school in Friesland heeft een bakfiets gemaakt met daarop een lab waarmee ze naar basisscholen gaan. Het mobile miniature make-lab. Op de fiets staat een shredder van plastic, een smeltapparaat en een 3D printer. Zo kan een plastic flesje omgezet worden in iets heel anders.

plastic lab

lab

Andere slimme oplossingen zie hier https://www.facebook.com/brightside/videos/774276142714973/

Hudsonbay clean up

Een mooi idee uit the Hudson bay. Filmpje zie hier.

wheel4wheel2

Wat doen ze op Curacau met plastic. Zie onder..https://www.facebook.com/innovationawardcuracao/videos/925547727610888/

 
Hoe krijg je plastic uit de rivieren? Met bellenschermen? Het filmpje en de info is van internet gehaald.,

Prullenbak op zee

Of met een prullenbak op zee ?

Plastic vissen uit grachten als toeristische attractie

plasticwale
De plasticwalefoundation vist met groepen en toeristen plastic uit de grachten in Amsterdam. Met het afval hebben ze zelfs de boot gemaakt.

Recolored, A new way of recycling

Binnen de recyclingindustrie wordt geen onderscheid gemaakt in de kleur die het plastic heeft, waardoor alle kleuren van een soort kunststof gezamenlijk tot een grijze grondstof, reguranulaat, verwerkt worden. Dat is zonde. Na het op kleur sorteren, wassen en recyclen van de flessen kwam er een palet van 51 kleuren uit.

Urn uit riool bioplastic

Waterschappen winnen hoogwaardige grondstoffen uit afvalwater en dragen daarmee bij aan een circulaire en duurzame economie. Om dat te laten zien, tonen ze op de Dutch Design Week een urn die gemaakt is van bioplastic uit rioolwater.

Het bioplastic PolyHydroxyAlkanoaat (PHA) is een alternatief voor plastic uit fossiele bronnen. Dit type bioplastic wordt gemaakt uit de miljarden bacteriën die waterschappen gebruiken om afvalwater te zuiveren. Voor de productie van PHA worden de bacteriën vetgemest met vetzuren en vervolgens geoogst.

Ontwerper Nienke Hoogvliet heeft de urn van bioplastic gemaakt, en laat op de Dutch Design Week het proces in enkele stappen zien. 

Plastic Madonna

plasticmadonna

3D-geprint beeld van 100.000 gerecyclede flessen van plastic zwerfafval. Het 3D-printen van het grootste beeld van plastic zwerfafval is begonnen. Dit project, genaamd de Plastic Madonna, heeft als doel om de bewustwording bij het grote publiek te verhogen en in het verlengde daarvan gedragsverandering te realiseren. Opdat we veel bewuster om zullen gaan springen met plastic. Ze hebben 200 verzamelbakken door heel Nederland geplaatst en vroegen mensen om één stukje plastic zwerfafval aan ons te doneren. Zodoende hebben ze een flinke hoeveelheid plastic bij elkaar gekregen. 100.000 petflesjes gered van de Plastic Soup, dit is 2.500 kilo. Dit ingezamelde plastic (PET-materiaal) is gerecycled door Morssinkhof tot Gpet-granulaat. Het beeld wordt 12 meter lang, 7 meter breed en 4 meter hoog en wordt in 132 stukken geprint. We printen het met de printer van vanPlestik, die rechtstreeks met granulaat kan printen.

plasticgreenpeace

Sneakers uit oceaanplastic

 sneakers

De verwerking van oceaanplastic in kleding? Klinkt goed, maar in de praktijk blijken plastic vezels poreuzer, waardoor ze sneller afbreken in de wasmachine en dus gewoon weer in zee terechtkomen, in nóg kleinere stukjes.

 

Verschillende soorten plastics

Er bestaan verschillende soorten plastics.

- PE (polyetheen)
- PP (polypropeen)
- PS (polystyreen)
- PVC (polyvenylchloride)
- PET (polyetheentereftalaat)

Daarbij is van belang waar ze vandaan komen, de productie, het gebruik, de afvalverwerking maar ook het transport.
Ze worden gemaakt van aardolie. Dat kan op raken en moet worden vervoerd (met olietankers e.d.) 4 % van de aardolie die we gebruiken gaat naar de aanmaak van plastics. Omdat aardolie goedkoop is, zijn plastics goedkoop. Om de kunststoffen te produceren is veel energie nodig. Omdat er zoveel verschillende zijn is het moeilijk te sorteren. Vergissingen leiden tot grote problemen. De stoffen zijn slecht afbreekbaar en hopen op in het milieu.  

PE/PP plastic tasjes en verpakiingsmateriaal. Waterdicht maar niet gasdicht. Dus niet geschikt voor een colaflesje. De productie kost weinig energie en luchtvervuiing. Het is ook goed te recyclen. Maar we gebruiken er zo veel van dat lang niet alles gerecycled wordt.

PS koffiebekertjes e.d. Ook niet helemaal gasdicht. Schaaltjes voor vlees. Fabricage verbruikt meer energie. Er wordt het kankerverwekkende benzeen bij gebruikt. Het afval is om te zetten in nieuwe producten.

PVC is gasdicht en wordt niet aangetast. Vrij goedkoop en luchtdicht. Het is stijf maar weekmakers kunnen dat oplossen. Het bevat veel chloor. Plastic flessen, regenkleding etc. Bij de productie ontstaan veel giftige stoffen (chloor, kwik). De weekmakers zijn schadelijk (lijken op onze hormonen). Bij de verbranding komen extra schadelijke stoofen vrij (dioxines). Zacht PVC is moeilijk te recyclen en het verstoort de recycling van andere kunststoffen.

PET is stevig plastic dat gasdicht is. Er is veel energie bij nodig om het te maken. ook ontstaat er waterverontreinigign. Het kan goed gerecycled worden.        

Bioplastics

Bioplastic? Bioplastic komt niet uit fossiele brandstoffen ofwel wordt niet uit aardoie gemaakt. Het wordt vervaardigd uit zetmeel en suiker, maar de eigenschappen zijn chemisch gezien identiek, waardoor ze net zo slecht verteren. Aan de andere kant gebruikt men de term ook om aan te geven dat de plastic biologisch afbreekbaar is. Dat is verwarrend.

Er bestaan biologisch afbreekbare plastics die binnen enkele maanden volledig afbreken in zee maar dan kunnen zeevogels nog steeds stikken in een biologisch afbreekbare plastic zak.

Als je al het plastic in Nederland niet uit aardolie maar uit landbouwgewassen zou willen maken heb je alle landbouwgrond in Nederland nodig en dan moet je er ook nog gewassen met een hoge energie-inhoud op zetten zoals suikerbieten. Plastics gebaseerd op gefermenteerd suikerriet en suikerbiet zijn te verkiezen boven graangewassen. VVooral de productie van suikers uit lignocellulose is veelbelovend, omdat afval- en bijproducten hiervan kunnen worden gebruikt en er geen competitie met de voedselvoorziening is.

Het gebruik van reststromen, ofwel tweede generatie, kan ook uitkomst bieden, maar dat gebeurt momenteel nog niet. Bovendien is er nog nauwelijks een waardeketen die alle actoren van boer tot consument verbindt en tot een maatschappelijke vraag naar biobased plastics leidt. Het plantaardige alternatief biedt nog te weinig voordelen in prijs en functie in vergelijking met fossiele plastics.

Onderzoek zou zich moeten richten op mogelijkheden om duurzame grondstoffen te realiseren. Hieronder vallen meer reststromen, intensiever landgebruik en meer hergebruik van fossiele plastics.

Biobased en biologisch afbreekbare plastics die nu in de handel zijn net zo goed mechanisch te recyclen zijn als gewone plastics, maar biologisch afbreekbare plastics zijn geen allesomvattende oplossing voor zwerfafval. De afbreekbaarheid hangt namelijk af van het milieu waarin ze terecht komen.

Kunststofproducten dienen ontworpen te worden met gebruik van zo min mogelijk materiaal, geschikt te zijn voor hergebruik en na afdanking zo hoogwaardig mogelijk gerecycled te worden.

Het is hierbij belangrijk dat kunststofafval, zowel fossiel of biobased, zodanig wordt verwerkt dat recycling mogelijk is. Daarom is het van belang om sorteer- en recyclingtechnologieën te ontwikkelen waarmee biobased kunststoffen goed uit te sorteren zijn en apart gerecycled dan wel vergist en gecomposteerd te kunnen worden.

Een aantal bioplastics kan al goed verwerkt worden in het plastics inzamelingsysteem, omdat ze chemisch identiek zijn aan fossiele plastics. Volumes van andere bioplastics zijn echter nog te laag om rendabel te zijn.

De onderstaande grote bedrijven gaan vor 100 % herbruikbaar, recyclebaar of composteerbaar plastic in 2025.

plastic

In samenwerking met de Ellen MacArthur Foundation verschuift Evian (minteraalwater)naar eigen zeggen van een lineair naar een circulair model, waarin alle flessen zijn gemaakt van gerecycled plastic. Momenteel bevatten Evian-verpakkingen gemiddeld 25 procent gerecycled plastic.

Daarvoor gaan ze zich richten op herontwerp van de verpakkingen, de versnelling van recyclinginitiatieven en het weghalen van plastic afval uit de natuur.

Nestlé en Danone investeren gezamenlijk in de ontwikkeling van biobased plastic flessen gemaakt b.v. zaagsel, oud karton of gewasresiduen.

Ook Coca-Cola wil tegen 2030 al haar flessen en blikjes wereldwijd, inzamelen en recyclen. Daarnaast moet het aandeel gerecycled plastic in 2030 op tenminste 50 procent liggen.

Bioplastics uit algen

Klarenbeek en Dros kweken algen, drogen ze maken er een algenpolymeer van. Ze denken dat het na verloop van tijd synthetische kunststoffen volledig kan vervangen. Het polymeer gaat de 3D printer zodat er b.v. servies of vuilnisbakken van gemaakt kunnen worden.

Klarenbeek en Dros hebben ook andere materialen gebruikt als grondstof voor biopolymeer. Zo hebben zij eerder producten 3D-geprint met paddenstoelen, aardappelzetmeel en cacaobonen als grondstof. Op termijn willen de ontwerpers een lokaal netwerk van biopolymeer 3D-printers opzetten: de 3D Bakery.

Onderzoekers van de universiteit Wageningen ontwikkelden een duurzaam alternatief door plastic te maken uit zeewier. Jonge designers denken al bij het ontwerp na over het levenseinde van hun product.

En die kant moet het op - wég van de plastic verpakkingen die we drie seconden gebruiken en die vervolgens honderden jaren in het milieu liggen.

Voedselverpakkingen uit gerecycled plastic

Unilever slaat de handen ineen met start-up Ioniqa en Indorama Ventures, de grootste PET-producent ter wereld PET-afval upcyclen naar pure grondstof voor de ontwikkeling van duurzamere voedselverpakkingen. Ioniqa is in staat om de onzuiverheden, zoals kleurstoffen, uit gebruikt PET-plastic te halen. Ioniqa is de proeffase inmiddels voorbij en de technologie is klaar om op grotere schaal ingezet te worden. Wereldwijd wordt namelijk slechts 20 procent van dit materiaal gerecycled. De rest verdwijnt in de verbrandingsoven, de afvalstortplaats of de natuur. Het proces van Ioniqa kan namelijk eindeloos herhaald worden, zonder dat de kwaliteit van het gerecyclede PET-plastic er onder lijdt.  Nu (2018) gaat Coca cola ook met ze in zee.

Indo

Unilever gaat samen met het Franse Veolia de plastic afvalberg proberen terug te dringen. De eerste gezamenlijke projecten zijn in India en Indonesië. Veolia is in Nederland vooral bekend als vervoersbedrijf, maar het bedrijf biedt ook technische systemen aan voor afvalverwerking en recycling. Unilever is als een van 's werelds grootste verkopers van was- en voedingsmiddelen verantwoordelijk voor heel wat plastic materiaal. Het Brits-Nederlandse concern beloofde vorig jaar dat al zijn plastics in 2025 volledig herbruikbaar of biologisch afbreekbaar zullen zijn.

Biologisch afbreekbare koffiebekers die in Nederland worden gemaakt.

van PLA (Poly Lactic Acid)-coating van zetmeel uit vnl mais en FCS karton. Te verkrijgen bij de Green Cup Factory. Volledig biologisch afbreekbaar. Ze kunnen ook bedrukt worden met inkt waarbij geen minerale oliën aan te pas komen. De inkt wordt namelijk op plantaardige basis geproduceerd met gebruik van onder andere lijnzaad, koolzaad en zonnebloemen.

Andere opties om van plasitc af te komen

1. Nano-engineering

De University of Pittsburgh stelt voor om met nano-engineering recyclebare, flexibele en duurzame verpakkingen te produceren. De universiteit heeft een recyclebaar materiaal gemaakt dat verpakkingen, die uit meerdere lagen van verschillend materiaal bestaan, kan vervangen.

De nieuwe verpakking bestaat uit verschillende lagen van één soort materiaal, namelijk polyethyleen. Dit is makkelijker te recyclen omdat er geen moeilijke scheidingsstappen bij de verwerking nodig zijn.

Door de structuur van het polyethyleen op nanoschaal te veranderen kan elke laag van de verpakking over verschillende eigenschappen beschikken. Deze eigenschappen reflecteren de eigenschappen van PET, etheen-vinylalcohol en aluminium.

2. Magnetisch additief

Een magnetisch additief dat kan worden toegevoegd aan materialen om recyclebare en composteerbare verpakkingen beter te isoleren, is voorgedragen door Aronax Technologies Spain.

Het additief bestaat uit kleine deeltjes silicaat en ijzeroxide, dat plastics betere eigenschappen geeft om bijvoorbeeld zuurstof buiten te houden. Het is geschikt voor de verpakking van kwetsbare producten zoals koffie en medische producten

Door de magnetische eigenschappen van het additief is het makkelijk om de deeltjes te identificeren en het verpakkingsmateriaal af te scheiden in het recyclingproces.

3. Hernieuwbare materialen

Full Cycle Bioplastics, Elk Packaging en Associated Labels en Packaging willen een hoog presterend materiaal van agrarische bijproducten en voedselafval maken.

Het nieuwe materiaal is een composteerbaar alternatief op bijvoorbeeld chipszakken en wikkels van granolarepen, die uit meerdere materialen bestaan. Het is het eerste meerlaagse verpakkingsfolie dat is gemaakt van PHA (PolyHydroxyAlkanoaat), waarvan de kosten laag zijn.

4. Composteerbaar meerlaags materiaal

Een composteerbaar meerlaags materiaal van cellulose uit land- en bosbouwbijproducten, is volgens VTT Technical Research Centre of Finland de oplossing.

De materialen zijn gemaakt van twee soorten cellulose met goed afsluitende eigenschappen. VTT heeft de materialen gecombineerd in een composteerbare drielaagse folie. Het materiaal ziet eruit en voelt als plastic maar het is gemaakt van hout. Het kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld zakken muesli en gedroogd fruit.

5. Biologische coating

De Fraunhofer Institute for Silicate Research heeft een biologische coating voor plastic ontwikkeld. Dit maakt verpakkingen voor vers voedsel composteerbaar.

De nieuwe coating kan de eigenschappen van biobased en biologisch-afbreekbare verpakkingen verbeteren. Op deze manier kunnen deze verpakkingen de minimale houdbaarheid van voedselproducten garanderen.

Plasticloze supermarkt

Hoe kan je af komen van plastic in supermarkten ?

Ook zijn er recyclinginitiatieven voor idealistische burgers. Zoals Wasted, dat plastic ophaalt in Amsterdam-Noord om er nieuwe objecten voor de buurt van te maken, en de Pretty Plastic Plant van bureau SLA, dat afval upcyclet tot bouwmateriaal.

Ecover

Ecover pakt plasticprobleem aan met 100 procent gerecyclede flessen

Kleding uit gerecycled plastic

De jasjes van JUNGL zijn gemaakt van plastic flesjes. Het slimme jasje van dit Amsterdamse modemerk is ook nog eens heel veelzijdig. JUNGL is een jong Amsterdams modemerk dat kleding maakt van gerecyclede materialen. In de jasjes zitten zo'n 23 plastic flesjes en ze kunnen aan twee kanten gedragen worden. Kosten € 119 Zie hier. Maar de kleding geeft wel microplastics af bij het wassen.

Goedbedoelde pogingen en noem het dweilen met de kraan open, maar het is nog altijd beter dan niks.

Oplossingen voor het plastic probleem staan hier (een pdf uit 2016 in het Engels genaamd "The New Plastic Economy") + Zie onderaan het masterplan.

Geef plastic een tweede leven

tweedeleven

Eetbaar plastic

Een andere oplossing is te denken richting eetbaar (bioafbreekbaar) plastic b.v. van zeewier.

eetbaarzeewier

Plastic inzamelen en sorteren

Een nieuwe sorteerinstallatie van SK Polymers, een joint venture tussen grondstoffenbedrijven Suez en Kempenaars, is klaar om te gaan draaien. Doordat de installatie voor 98 procent geautomatiseerd is en uit de meest moderne technieken bestaat, kan SK Polymers stabiele kunststof monostromen van een hoogwaardige kwaliteit produceren. En dat is volgens het bedrijf precies wat de Europese kunststofverwerkende industrie nodig heeft.

Technieken zoals een shredder, NIR (NearInfraRed )-scheiders en een sink/float-unit zijn in de installatie verwerkt. Hiermee is het sorteringsproces zo goed als geautomatiseerd. De handmatige handelingen die nog moeten plaats vinden hebben enkel met het voorsorteren te maken. Producten die voor verontreiniging in de installatie of voor verstoring van het proces kunnen zorgen worden er met de hand uitgehaald bijvoorbeeld vuile jerrycans of grote stukken PVC.

Aan het einde van de sorteerlijn levert dat dan zes verschillende kunststofstromen, waaronder polypropyleen (PP) en polyethyleen (PE), in de vorm van flakes van 1 tot 6 centimeter op.

De totale capaciteit van de installatie komt tussen de 20.000 ton en 25.000 ton per jaar te liggen.

Najaar 2018 opent bij Heerenveen de Kunststof Sorteer Installatie (KSI) die jaarlijks 70 kiloton uitgesorteerde plastics gaat leveren aan recyclebedrijven. Door deze nieuwe verwerkingsunit wordt de bestaande sorteercapaciteit in Nederland fors uitgebreid. Het toevoegen van gerecyclede fracties bij de productie van nieuwe plastics zou verplicht moeten worden.

Plastic afbrekend enzym PETase

verteert het veelgebruikte polyethyleentereftalaat (PET) de basis voor PET-flessen mar ook PEF een bioplastic. Een mutant brak zelfs plastic nog beter plastic af. Het enzym komt vermoedelijk uit een recyclingscentrum in Japan waar bacterien erin geevolueerd zijn. Zij gingen PET als voedingsbron gebruiken. Als de enzymen verder worden verbeterd is heel goed mogelijk dat we in de komende jaren een industrieel proces zien ontstaan dat PET en mogelijk ook andere substanties zoals PEF, PLA en PBS weer om te zetten in hun originele bouwblokken, zodat ze voor een heel groot deel gerecycled kunnen worden. 

Hoe giftig is plastic ?

Hoe giftig plastic mogelijk is staat hier

Sinds eind vorige eeuw stapelen de aanwijzingen zich op dat er serieuze gezondheidsrisico’s kleven aan plastic: van een sterk verhoogde kans op kanker, hormoonverstoringen, geboorteafwijkingen, obesitas tot een falend immuunsysteem. Zo zijn er aanwijzingen dat plastic nanodeeltjes celmembranen passeren.

Plastic in ons lichaam kan van verschillende bronnen afkomstig zijn. We kunnen ze inslikken als plastic microbeads in bijvoorbeeld tandpasta, maar ook door de consumptie van vis en zeevruchten. Verder kunnen we de micro- en nanoplastics inademen die in de lucht zweven.

In pvc, polystyreen en polycarbonaat zit BPA. BPA is een bekende hormoonverstoorder die een trits van ziekten en afwijkingen kan veroorzaken. Als gevolg komen er steeds meer plastic producten die BPA-vrij zijn. Maar zijn ze daarmee veilig?

Basisproducten waar de plastics uit worden vervaardigd zijn meestal niet de schuldige substanties. Waar het om gaat zijn de toegevoegde hulpstoffen, de geheime recepturen van de fabrikanten. Een gemiddelde plastic bevat een stuk of 30 chemicaliën. Producten die uit verschillende plastic elementen bestaan kunnen wel meer dan 100 chemische stoffen bevatten.

Ook de plastics die worden gebruikt bij levensmiddelen. Al vijf jaar oud onderzoek van de Universiteit van Texas  laat zien dat er chemicaliën lekken uit bijna alle soorten plastic. Ook die vrij zijn van BPA. Sommige BPA-vrije varianten lekken zelfs meer dan gemiddeld.

Dat zelfde geldt ook voor plastics die worden gemaakt van natuurlijke grondstoffen, de zogenaamde bioplastics. Het enige bio daaraan is de herkomst van de elementaire grondstof, die een fossiele vervangt. Maar het proces daarna is het zelfde, en de toegevoegde stoffen vaak even gevaarlijk dan in de reguliere producten. Bij BPA vrije plastics zie je BPA-vervangers die nog erger zijn dan de stof waarvoor ze een veilig alternatief moeten bieden.

En dan de praktijk. De meeste plastics lekken al hormoonverstoorders onder normale omstandigheden. Maar wat je vooral wil weten is wat er onder stress gebeurt. Als plastics warm worden (in de magnetron of de vaatwasser), op juist koud (in de diepvries). Als ze beschadigd worden door krassen, schuren, of door zuren in producten. Wat je zou verwachten gebeurt dan ook: het lekken wordt erger. Maar onder die omstandigheden worden de materialen zelden of nooit getest. En over de lange-termijn effecten weten we eigenlijk nog nauwelijks iets.

Bestaat er dan wel veilig plastic? PlastiPure werkt aan plastic dat volledig vrij is van hormoonverstoorders. Zij brachten de hele productieketen van plastic in beeld en verwijderden daaruit alle verdachte stoffen. Zo maakten ze een waterfles die als EA (Estrogenic active = hormoonverstorend) vrij wordt gelabeld.

Het Europees Parlement heeft inmiddels een motie gesteund om het gebruik van hormoonverstorende stoffen te verbieden. Maar het is de Europese Commissie die uiteindelijk actie moet ondernemen. Ondertussen houden alle Europese landen hun eigen regeltjes en zijn we nog steeds niet veel verder dan vijf jaar geleden.

Zuivel- en sapverpakkingen

70 miljoen kg per jaar. In 2015 is de eerste fabriek geopend die ze verwerkt tot toiletpapier e.d. In Europa staan al 25 fabrieken. In veel gemeenten mag je plastic, drankkarton en blikjes in een zak gooien. Dit gaat naar Rotterdam en wordt daar gescheiden. Dat door een stelsel van stofzuigers, blazers, zeven, ballistische scheiders en infraroodapparatuur. Drankverpakkingen gaan in een omnipulver die het karton, de plastic en het aluminium scheidt.

Verpakkingen van chips, binnenkant van koffieverpakingen koekjesverpakking, stapakken voor soep e.d.

Deze verpakkingen bestaan uit plastic waar aan de binnenkant aluminium tegen is opgedampt. Dit tegen snel oud wordt door lucht van buiten. Deze comonenten zijn lastig te scheiden.

Compostering

Bioplastics moeten bij het restafval. Ze vertragen zelfs de compostering.

plastics1

Masterplan Kunststof Kringloop

Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw wordt het kunststof uit afgedankte producten al ingezet in nieuwe producten. Recycling van uiteenlopende kunststoffen heeft zich bewezen als een milieutechnisch verstandige activiteit met maatschappelijk draagvlak. Daarbij zijn het behoud van de functionaliteit van de kunststoffen, het verlagen van de ecologische voetafdruk, het verminderen van de inzet van fossiele grondstoffen, en het verminderen van de CO2 uitstoot doorslaggevende argumenten.

De huidige stand van zaken in Nederland is dat kunststof afval dat vrij komt bij de productie en na gebruik door consumenten en bedrijven wordt opgewerkt tot recyclaat dat wordt ingezet voor nieuwe producten zoals pallets, drainagepijpen, tuinmeubelen, kratten, buizen, haspels, etc.. Met het oog op een circulaire economie waarbij het overgrote deel van de grondstoffen telkens opnieuw wordt hergebruikt is het noodzakelijk om het recyclaat in veel meer producten toe te passen, al dan niet in combinatie met virgin materiaal. Relatief nieuw is de inzet van recyclaat in flessen en flacons. Een belangrijke uitdaging is om de inzet van kunststofrecyclaat voor de vervaardiging van verpakkingen fors te verhogen. Verpakkingen vormen met een aandeel van bijna 40% immers de grootste markt voor kunststoffen.

Men moet gaan kiezen voor voor een structurele aanpak vanuit een duidelijke en gedragen visie want er wordt wel onderzoek gedaan maar het betreft echter veelal kleine projecten van vaak beperkte diepgang die de slagkracht missen om de noodzakelijke doorbraken te realiseren.

De reden hiervoor is dat er nog gewerkt wordt in een lineaire context waarin goedwillende partijen in de markt kiezen voor overzichtelijke projecten die dicht bij de dagelijkse praktijk staan en een hoge slaagkans hebben.

Deze lineaire context zorgt er voor dat:

1. Het gehele proces van recycling duurder is dan nieuw vervaardigen. 

2. De toepassingen in mechanische recycling stagneren en chemische recycling niet van de grond komt.

3. “Design for next use” niet doorbreekt.

4. Er geen standaardisatie is.

5. De klant geen meerprijs wil / hoeft te betalen.

6. Kunststof afval wordt geëxporteerd en niet in Europa wordt opgewerkt en (her-) gebruikt.

7. Afval verordeningen (van de EU) de inzet van recyclaat belemmeren. Ook de strenge eisen voor voedselveiligheid zijn een barrière waardoor recyclaat in de meeste gevallen niet kan worden ingezet in voedselveilige toepassingen.

8. De inzet van secundaire grondstoffen specifieke materiaal- en productinnovatie vragen bijvoorbeeld om de problematiek van geur en kleur op te lossen.

De huidige context van een lineaire economie dient daarom ingrijpend aangepast te worden. 

We moeten vooruitgang kunnen boeken op het terrein van de markt, technologie/wetenschap en beleid.

1) De markt. 

We moeten de vraag stimuleren en de inkoopeisen en het kostendeficit wegnemen zodat een gelijk speelveld ontstaat. 
We moeten het gebrek aan standaard grades van gerecyclede kunststoffen en onvoldoende scheiding van grondstofstromen aan de bron wegnemen.

2) De technologie/wetenschap 

De beschikbaarheid van (kosten efficiënte) scheidings- en opwerkings-technologie voor mechanische en chemische recycling moet beter worden ontwikkeld. Ondanks dat mechanische recycling al jaren in de praktijk wordt gebracht, is onvoldoende bekend wat de detailsamenstelling van zowel de grondstoffen (gesorteerde fracties) als de producten (gewassen maalgoed) is en hoe deze samenstelling de toepasbaarheid beïnvloedt. Daarnaast gaat het om afstemming van de technische kwaliteit van recyclaat op de marktvraag. Van chemische recycling bestaan onvoldoende succesvoorbeelden.

3) Het overheidsbeleid.

Een concrete aanpak ontbreekt.
Afvalwetgeving moet worden aangepast.
Stimuleringsmaatregelen ontbreken.

plastics1

Plan van aanpak

1. Bottum-up projecten moeten door kunnen groeien

2. Stakeholders in de hele waardecirkel moeten deelnemen: dus van virgin tot secundaire grondstofleverancier, techniekleverancier tot fabrikant en merkeigenaar, van eigenaar tot gebruiker, van ontdoener tot inzamelaar, sorteerder, recycler tot opnieuw de virgin en secundaire grondstofleverancier. Nu is deelname van alle partners onvoldoende gewaarborgd.

3. Alle schakels in de waarde cirkel moeten een actieve bijdrage leveren om zoveel mogelijk kunststofafval om te werken tot recyclaat en opnieuw functioneel in te zetten. Dat vraagt om homogene afvalstromen en homogeen recyclaat. Hierdoor is het mogelijk om een standaardkwaliteit recyclaat te maken met eenduidige specificaties. Standaard kwaliteit recyclaat geeft de meeste kans op hergebruik in de volgende cycli van hergebruik (cyclus 2 en 3, .., n) en een hogere (markt)waarde. Deze nieuwe benaderingswijze leidt tot geheel andere uitkomsten, bijvoorbeeld voor gemengde stromen.

4. De recyclingmarkt heeft een bescheiden volume en wordt gedomineerd door mkb- bedrijven. Terwijl de vraag vooral komt van grote concerns die leveranciers om grote volumes recyclaat met constante kwaliteit recyclaat vragen. Die dubbele kleinschaligheid vormt een belemmering voor een strategisch, lange termijn aanpak. In die situatie wordt aan belangrijke voorwaarden voor groei naar een grote en volwassen markt niet voldaan. Dat moet doorbroken worden. Nodig zijn afspraken om het afval, naast bronscheiding, altijd over een sorteerstraat voor na-scheiding te leiden, zorgen voor standaardisering van output stromen op basis van de marktvraag zorgen voor samenwerking tussen recyclingbedrijven naar een gezamenlijk aanbod, ontwikkelen van apparatuur die de samenstelling van afval, maalgoed en secundaire grondstof bepaalt en groei van de vakkennis van bedrijven.

5. Terwijl we bij papier, metalen en glas geen onderwaardering van secundaire grondstoffen zien is dat bij kunststoffen wel het geval. Hier ligt vooral voor de merkeigenaren die producten op de markt brengen een belangrijke communicatieopdracht. Van hen vragen we in hun communicatie afscheid te nemen van het oude (lineaire) denken. We vragen circulaire redesign. Redesign dient plaats te vinden vanuit de combinatie technische toepassing/producteisen en recyclaat eventueel met toevoeging van nieuwe (virgin) grondstoffen.

6. De milieukwaliteit (minder CO2 uitstoot, materiaalbehoud) die volgt uit circulaire design mee te nemen in de prijsvergelijking bijvoorbeeld met de door TNO ontwikkelde Milieukostenindicator (MKI). Indien de geïnternaliseerde milieukosten in de prijsvergelijking recyclaat-nieuwe grondstof worden meegeteld, compenseert dit voor vele secundaire kunststoffen de hogere kostprijs.

plastics1

Oplossing?

Er is een Masterplan Kunststof Kringloop nodig.

We moeten toe naar een markt waar volume en kwaliteit zijn gewaarborgd, klanten overtuigd zijn van de leverzekerheid en beschikbaarheid van secundaire grondstoffen tegen een acceptabele kostprijs.
Wat te doen ?

1. Ontwikkel een overkoepelende visie op systeem niveau voor samenhang in de hele waardecirkel van de kunststof kringloop. Gebruik de huidige praktische projecten (‘laaghangend fruit’) om de stand der techniek uit te bouwen.

2. Werk samen vanuit de gouden driehoek markt, technologie/wetenschap en beleid en betrek de marktpartijen uit de hele waarde cirkel bij het masterplan.

3. Ontwikkel en implementeer gericht overheidsbeleid dat recycling stimuleert en breng REACH en de Waste Directive in lijn met recycling. Stimuleer bijvoorbeeld de toepassing van recyclaat in producten en maak een subsidieregeling voor (re)design for next use vanuit de eisen van de toepassing of het product.

4. Ontwerp en recycle vanuit circulair perspectief bijvoorbeeld door sorteerders, recyclers en afnemers (financiële) prikkels te geven op kwaliteit in plaats van volume (meer homogene, hoogwaardige secundaire stromen).

5. Maak de recyclingmarkt volwassen. Faciliteer o.a. door standaardisatie: vraaggestuurde grades die een constante kwaliteit waarborgen. Bouw aan schaalgrootte via samenwerking en netwerkvorming door zowel recyclers onderling als verticaal door de waardecirkel. Versterk de kennisinfrastructuur over materialen, verwerkingstechnologie en samenwerking.

6. Promoot acceptatie van recyclaat toepassingen door merkeigenaren en consumenten. Communiceer de voordelen van recyclaat toepassingen, maak consumenten bewust door informatieverstrekking en borg dat merkeigenaren circulaire redesign doen en de milieukosten zichtbaar maken.

7. Stimuleer materiaalontwikkeling passend in de circulaire economie en ontwikkel collectief de technologie en businesscase voor chemische recycling.

plastics

Verbetering recycling

25 % niet goed te recyclen Dat moet beter.56 procent van de kunststofverpakkingen die op de markt komen is goed recyclebaar als  transparante PET-flessen en hardere PP-flacons voor bijvoorbeeld shampoo. Ruim een kwart is slecht recyclebaar als verpakkingen van PS (Polystyreen) en PVC (Polyvinylcholoride), laminaatfolie zoals in chipszakken en doordrukstrips van bijvoorbeeld kauwgom en paracetamol. NVRD vindt het vooral opmerkelijk dat meer dan 1 procent van de verpakkingen nog steeds PVC-houdend is terwijl het al jaren geleden uitgefaseerd had moeten zijn. 

PS- en PVC-flacons moeten vervangen worden door de materialen PE (Polyethyleen) en PP (Polypropyleen).

Een ander voorbeeld van moeilijk recyclebare verpakkingen zijn zwarte verpakkingen. Door de kleur kan de materiaalsoort niet door de NIR (Near Infrared) scheiders in de sorteerinstallatie herkend worden en belanden de verpakkingen in de reststroom van plastics.Geef die een andere kleur. Design for recycling. Zorg ook voor verpakkingen die uit één plastic bestaan en niet uit meerdere. Een mix is moeilijker te recyclen. Dan kom je uit op bermpaaltjes of zo.  

Het is daarom één van de aanbevelingen van WUR om de recyclebaarheid van verpakkingen te verbeteren. Door verpakkingen circulair te ontwerpen ontstaan er meer monostromen verpakkingsmateriaal. “Het zou een verbetering zijn om meer monostromen te creëren,” vindt ook Droogh, “Gemixte stromen zijn namelijk moeilijk hoogwaardig te recyclen en worden daardoor ingezet voor laagwaardige toepassingen zoals bijvoorbeeld het ‘bermpaaltje’.” Droogh onderstreept dat het mogelijk is maar dat het samenwerking in de keten vereist.

Ook komt voor dat b.v. PP-folie in de mixstroom met PE belandt. Hierdoor vermindert de kwaliteit.

Ongeveer 10 procent van de verpakkingen zijn nu nog niet recyclebaar maar hebben de potentie om dit binnen vijf jaar wél te worden,

Dit gaat om PET-schaaltjes, die in toenemende mate in koelkasten en groenteschappen van supermarkten zijn te vinden. Deze PET-schaaltjes worden al wel apart gesorteerd worden maar er moet nog een aparte recyclingroute worden ontwikkeld.

Er zijn al verschillende ontwikkelingen die de recycling van PET-plastics op de korte termijn kunnen verbeteren. Zo bouwt 4Pet Recycling een nieuwe installatie in Duiven. Vanaf 2018 zullen daar PET-trays tot regranulaat verwerkt worden. Deze grondstof kan onder andere worden ingezet om nieuwe schaaltjes en bakjes te produceren.

Start-up Ioniqa Technologies heeft bovendien een recycling proces ontwikkeld waarbij nanodeeltjes vervuiling, zoals kleurstoffen, uit gekleurde PET-plastics kunnen onttrekken. Zo kan het plastic omgezet worden in een zuivere grondstof. Met het circulaire proces van Ioniqa is er geen nieuwe olie meer nodig voor het maken van nieuwe PET-materialen. Uit deze grondstof zijn PET-producten te maken die identiek zijn aan op olie gebaseerde PET-producten. De kwaliteit en voedselveiligheid zijn hetzelfde en met concurrerende prijzen. Zomer 2019 gaan ze 10.000 ton PET verwerken in Geleen.  

Coca cola

Coca cola wilde in 2020 haar flessen gaan maken van PEF's via een bedrijf in Geleen. PEF's zijn afkomstig van mais en zijn volledig recyclebaar. In 2018 hoor je er niets meer van.

cola

Tegen het einde van 2019 zullen alle plastic flessen die in Nederland geproduceerd worden, bestaan uit vijftig procent gerecycled plastic, rPET.

Binnen Europa is afgesproken dat vanaf 2025 plastic flesjes voor de helft uit gerecyled plastic moeten bestaan, maar Coca-Cola loopt daar op vooruit. Door deze maatregel is er minder nieuw plastic nodig om flessen te maken. Coca Cola voegt al tien jaar lang gerecycled plastic toe aan flessen. Bij de Olympische Spelen in Londen in 2012 werden zo tien miljoen flesjes gerecycled tot 42 miljoen ‘groene’ flesjes.

We willen honderd procent van onze verpakkingen terugkrijgen. We willen kijken naar onze flessen als grondstof voor nieuwe flessen. In 2025 moeten alle gebruikte flesjes weer ingezameld worden.

Plastic naar methanol

In de Rotterdamse haven wil men een fabriek gaan bouwen die jaarlijks 360.000 ton gemengd afval, waaronder plastic kan verwerken tot 220.000 ton of 270 miljoen liter methanol. Het afval wordt eerst verwerkt tot synthesegas en daarna tot schone methanol.

De methanol kan worden ingezet in de chemische industrie en transportsector. Het is bijvoorbeeld een belangrijke grondstof voor duurzame transportbrandstof. Methanol wordt nu nog meestal uit aardgas of kolen geproduceerd.

De installatie levert meerdere duurzame voordelen op. “Aan de ene kant kan methanol in bestaande toeleveringsketens worden gebruikt als vervanger van fossiele grondstoffen. Aan de andere kant biedt dit het voordeel dat er geen CO2 wordt uitgestoten door afval te verbranden”, noemt Waas. Per jaar wordt er door de installatie 300.000 ton aan CO2-uitstoot bespaard, volgens AkzoNobel.

MAAR het plastic wordt (via de tussenstap van methanol) gewoon verbrand en dat is niet duurzaam.

Bioplastics en biologisch afbreekbare plastics.

Biobased plastics zijn volgens de vereniging een betere keuze dan biologisch afbreekbare plastics. Bio-afbreekbare plastics hebben vrijwel geen duurzame meerwaarde. Biobased plastics kunnen wel bij de plasticrecycling.
Bio-afbreekbare plastics kunnen afgebroken worden door bacteriën of schimmels, maar niet in composteertijd van de industriële composteermachines. Daarnaast breken de plastics af in koolstof en water, wat niets toevoegt aan de hoeveelheid en de kwaliteit van de compost. Daarom worden bio-afbreekbare plastics ook niet apart gehouden, waardoor ze een stoorstroom vormen tijdens de plasticrecycling. Dit betekent dat veel bio-afbreekbare plastics dus niet worden gecomposteerd of gerecycled.

Dus bio-afbreekbare plastics leveren geen meerwaarde aan een duurzame samenleving.

plastics1

Zwerfafval

Hoe lang blijft zwerfafval liggen?

- Appelklokhuis ongeveer 14 dagen.
- Bananenschil of sinasappelschil 1 tot 3 jaar, afhankelijk van het weer.
- Blikjes van frisdrank een blikje is gemaakt uit 2 materialen: aluminium en staal. Het deksel is gemaakt vanaluminium en dat vergaat nooit.
  De rest van het blikje is gemaakt van staal en doet er 50 jaar over voordat het uiteen valt.
- Kauwgom 20 tot 25 jaar.
- Kranten van een paar dagen tot een half jaar. Petfles van polyester (bv frisdrankflesjes) in de schaduw 10 jaar, in de zon 5 jaar.
- Sigarettenpeuken ongeveer 2 jaar.

"Ik erger mij niet aan zwerfafval, ik ruim het op!" 

plastics1

Kauwgom

Kauwgomresten zijn de veroorzaker van veel ergernis, een lelijk straatbeeld, milieuvervuiling en forse schoonmaakkosten. Veel gemeenten, bedrijven en instellingen ondernemen hier tegen actie, maar een echte oplossing was tot nu toe niet voorhanden. Kauwgomresten blijven in Nederland een groot probleem.

Er wordt jaarlijks tonnen uitgegeven aan schoonspuiten van kauwgom, wat even lijkt te werken, maar de verwijderde kauwgom verdwijnt alsnog in ministukjes in het milieu. Daarnaast is het na een paar weken weer precies zoals het voor het schoonmaken was.

In Nederland wordt 5,5 miljoen kilo kauwgom gekauwd en veel hiervan komt in het milieu terecht?

In de eerste en tweede wereldoorlog kwam met de Amerikanen ook de kauwgom naar Europa. De kauwgom zat bij de Amerikaanse en Canadese soldaten standaard in hun voedselpakket. Sinds 1948 maakt Nederland zijn eigen kauwgom. In de Maple Leaf Fabriek in Amsterdam wordt tot 2003 kauwgom gemaakt. De tweede kauwgomfabriek in Nederland is ook nu nog de enige in Nederland: RBV-Leaf BV in Sneek.

Kauwgom is niet alleen lekker. Veel mensen gebruiken kauwgom als mondverfrisser, dit kan door de mint-smaak en doordat sommige kauwgom zink bevat dat bacteriële activiteit tegengaat en een slechte adem voorkomt. Maar het kauwen verbetert ook de concentratie en het geheugen. Dit zou komen door de extra bloedtoevoer die ontstaat door het kauwen. En daarbij komt ook nog dat suikervrije kauwgom goed zou zijn voor je gebit. Kauwen zorgt ervoor dat er extra speeksel wordt aangemaakt. Dit speeksel zorgt er op zijn beurt weer voor dat zuuraanvallen op het gebit worden gestopt.

Op Schiphol wordt er geen kauwgom verkocht en dat terwijl de meeste reizigers voor en tijdens het vliegen kauwgom eten.

In Valencia is zelfs een ‘kauwgompolitie’ in het leven geroepen. Deze speciale brigade bestaat uit 25 controleurs die in burgerkleding door de stad lopen op zoek naar ‘kauwgomwerpers’. Het op straat gooien van één kauwgompje kan leiden tot een boete van maar liefst 750 euro.

In Singapore is er sinds 1992 een wet tegen kauwgom. Deze wet verbiedt het gebruik, de verkoop en verdeling van kauwgom. Deze wet kwam er nadat een nieuw metrostelsel binnen de kortste tijd totaal vervuild was met kauwgum. Toeristen die naar Singapore reizen mogen maximum twee pakjes kauwgom importeren. Bij misbruik straffen tot 5500 US-dollar mogelijk…

Wat er aan te doen ?  Zie https://www.gumbuddy.nl/kauwgom-gumbuddy/

Hoe moet ook mogelijk zijn afbreekbare kauwgom te maken b.v. zoals fruitella er uit ziet.

Maak hier een project van:

1. Lees je in over gymbuddy
2. Onderzoek waar al borden van gumbuddy staan
3. Gastles van iemand van gumbuddy
4. Zoek uit wat goede plekken zouden zijn om een bord neer te zetten
5. Maak een ontwerp van een gumbuddy bord
6. Plaats Gumbuddy borden op het college en/of in de stad Den Bosch.
7. Zorg dat je publiciteit krijgt. 

 

%MCEPASTEBIN%