Open menu

Koop minder plastic. 

Hoe kan je hier zien!

B.v. Tandpasta als tabletjes in een glazen potje. Stop je een tabletje in je mond. Daar kauw je een paar keer op, en met een natte tandenborstel kun je daarna meteen beginnen met poetsen.

Zijde kan een biologisch afbreekbare vervanger zijn voor microplastics.(2022)

PET-plastic oneindig recyclebaar

Scale-up Ioniqa ‘upcyclet’ PET-plastic tot een hoogwaardige pure grondstof. Met de techniek van het Eindhovense bedrijf moet PET-plastic oneindig recyclebaar zijn. Wat je overhoudt, is een pure grondstof, identiek aan en met dezelfde kwaliteit als plastic op basis van olie. Dit jaar moet de eerste fabriek van Ioniqa geopend worden. Onder andere Coca-Cola en Unilever werken samen met het bedrijf.
Sinds 2006 gebruikt Coca-Cola in Nederland al flessen gemaakt van 25 procent gerecycled pet. In 2021 behaalde het een mijlpaal: alle flessen zijn nu gemaakt van 100 procent gerecycled plastic, beter bekend als rPET. (2022)

De ideale verpakking

Op dit moment is de ‘ideale verpakking’ om te recyclen van slechts één materiaal gemaakt en heeft een lichte of transparante kleur. Als het een etiket bevat, dan sluit dit materiaal aan bij de recycling van het hoofdmateriaal.

Krimpfolies

Krimpfolies vormen een hele grote plasticbelasting. Ze worden om veel pallets gebruikt en veel wat naar supermakrten gaat of naar de bouw wordt beschermd en bij elkaar gehouden door krimpfolies. Na gebruik gooit men ze weg. Eric Haas, freelance product- en verpakkingsontwerper uit Duitsland bedacht een ontwerp op basis van een netachtige structuur, gemaakt van papier, die palletladingen van verschillende afmetingen en vormen kan vastzetten. Door de flexibiliteit van het net is hergebruik mogelijk, in tegenstelling tot plastic rekfolie dat na gebruik direct wordt weggegooid.

Coca Cola gaat krimpfolies vervangen

Met de nieuwe, kartonnen verpakking reduceert Coca-Cola zijn plasticgebruik in Nederland met ongeveer 350.000 kilo per jaar. De KeelClip-verpakking is daarnaast volledig recyclebaar en draagt het FSC®-keurmerk (wat een verantwoorde herkomst van het gebruikte karton garandeert). De nieuwe verpakking ligt in de eerste helft van 2020 in de winkels.

Vanaf oktober 2020 zullen alle kleine flesjes Coca-Cola, Sprite en Fanta van gerecycled plastic zijn. In 2021 volgen de grote flessen. In 2030 moet voor elk flesje of blikje dat verkocht wordt er één worden ingezameld

Maatregelen door Lydl

Lidl wil in 2025 het plasticverbruik met minimaal 20 procent verlagen en moeten alle kunststof-verpakkingen voor 100 procent gerecycled worden.

Maatregelen door Jumbo

laser
Supermarkt Jumbo voert met behulp van lasertechniek deze zomer bij enkele biologische producten een natuurlijk etiket in waardoor verpakkingsmateriaal overbodig wordt. Jumbo verwacht verder dat het aandeel Nederlandse AGF in het schap met een PlanetProof certificering* voor het einde van het jaar is gestegen tot bijna 80 procent.

Highland spring waterflesjes

Highland spring een Engelse fabricant van water in plastic flesjes heeft nu 100 % gerecyclede flesjes. Ze starten een experiment. Zie duurzaambedrijfsleven

Plasticloze supermarkt

Hoe kan je af komen van plastic in supermarkten ?

Ook zijn er recyclinginitiatieven voor idealistische burgers. Zoals Wasted, dat plastic ophaalt in Amsterdam-Noord om er nieuwe objecten voor de buurt van te maken, en de Pretty Plastic Plant van bureau SLA, dat afval upcyclet tot bouwmateriaal.

Appelsientje

De sappen krijgen een nieuwe verpakking, die bestaat uit karton van FSC-hout en bioplastic van suikerriet. Het aluminium dat nodig is in de verpakking heeft het zegel van de Aluminium Stewardship Initiative, een organisatie die aluminium wereldwijd duurzamer wil maken. Het karton vormt de binnenkant van de pakken, het bioplastic is voor de bedrukte buitenkant en de dop van de sapverpakkingen.

Coca cola

Coca cola wilde in 2020 haar flessen gaan maken van PEF's via een bedrijf in Geleen. PEF's zijn afkomstig van mais en zijn volledig recyclebaar. In 2018 hoor je er niets meer van.

cola

Tegen het einde van 2019 zullen alle plastic flessen die in Nederland geproduceerd worden, bestaan uit vijftig procent gerecycled plastic, rPET.

Binnen Europa is afgesproken dat vanaf 2025 plastic flesjes voor de helft uit gerecyled plastic moeten bestaan, maar Coca-Cola loopt daar op vooruit. Door deze maatregel is er minder nieuw plastic nodig om flessen te maken. Coca Cola voegt al tien jaar lang gerecycled plastic toe aan flessen. Bij de Olympische Spelen in Londen in 2012 werden zo tien miljoen flesjes gerecycled tot 42 miljoen ‘groene’ flesjes.

We willen honderd procent van onze verpakkingen terugkrijgen. We willen kijken naar onze flessen als grondstof voor nieuwe flessen. In 2025 moeten alle gebruikte flesjes weer ingezameld worden.

De Europese verkoper van Coca-Cola vervangt binnen een aantal maanden het plastic krimpfolie om de blikjes door een kartonnen alternatief. Hiermee wil Coca-Cola Europe Partners (CCEP) jaarlijks 4.000 ton wegwerpplastic besparen.

Pepsi 

wil in 2025 alle verpakkingen recyclebaar, composteerbaar of biologisch afbreekbaar maken. Een kwart van het plastic dat gebruikt wordt, moet gerecycled plastic zijn.

Six pax zonder plastic door Carlberg.

Niet plastic maar lijm vormt de basis dat blikjes aan elkaar blijven plakken. Daarmee kan het gebruik van plastic voor de bierblikjes van Carlsberg worden gereduceerd met 76 procent.Jaarlijks gaat het om een besparing van 1200 ton aan afval die wereldwijd bespaard kan wordt.

Ook willen ze gaan werken met de ‘Green Fiber Bottle’, een bierfles die geheel bestaat uit biobased materialen, met duurzame houtvezels als hoofdbestanddeel. Carlsberg werkt bij de ontwikkeling van de fles onder meer samen met partijen uit de verpakkingsindustrie (ecoXpac), onderwijsinstellingen (Technische Universiteit Denemarken) en industrieel ontwerpers.

Eetbaar plastic

Een andere oplossing is te denken richting eetbaar (bioafbreekbaar) plastic b.v. van zeewier.

Biologisch afbreekbare koffiebekers die in Nederland worden gemaakt.

van PLA (Poly Lactic Acid)-coating van zetmeel uit vnl mais en FCS karton. Te verkrijgen bij de Green Cup Factory. Volledig biologisch afbreekbaar. Ze kunnen ook bedrukt worden met inkt waarbij geen minerale oliën aan te pas komen. De inkt wordt namelijk op plantaardige basis geproduceerd met gebruik van onder andere lijnzaad, koolzaad en zonnebloemen.

Papier in plaats van plastic

Plastic verpakkingen hebben niet altijd een goed imago. Papier is in sommige gevallen te gebruiken als vervanger, maar is minder goed bestand tegen bijvoorbeeld vocht en vet. Met een volledige biobased hars wil Plantics dat probleem aanpakken. Papier dat met de Plantics-GX hars behandeld wordt, is wel bestand tegen vet en vocht. De hars van Plantics is volgens het bedrijf volledig composteerbaar en biologisch afbreekbaar. 

Recycling harde plastics

Dankzij een ontdekking van de Technische Universiteit Eindhoven zijn recyclebare harde plastics een stap dichterbij. De TU/e onderzocht hoe de atomen van een nieuwe soort plastic zich gedragen en ontdekte zo de beste manier om het plastic te bewerken.

Enzymen die polystyreen kunnen afbreken.

Bepaalde wormen versnipperen het plastic zodat de bacteriën het kunnen afbreken in kleinere moleculen die gemakkelijker verteerbaar zijn - of misschien ooit kunnen worden geüpcycled om nieuw plastic te maken. Weten welke bacteriële enzymen deze darmmicroben precies gebruiken om het polystyreen af te breken, is een gouden ticket om het proces in de toekomst op grote schaal na te bootsen.

Moeilijk afbreekbaar plastic naar kerosine (2022)

in een zuurstofvrije omgeving kan 250.000 ton moeilijk plastic door pyrolyse verhit tot bouwstenen die worden opgewerkt tot nieuwe producten zoals gas en vloeibare brandstoffen. Dit in een fabriek in Engeland.

Circulaire plastics

Minder dan 15 % van het plastic wordt in 2023 omgezet in nieuw plastic of plastic korrels. 67 % wordt verbrand. 

cplastic

Hier het senario voor plastcis in 2030 waarin 50 % gerecycled zou moeten worden.
cplasticsysteem


Andere opties om van plasitc af te komen

1. Nano-engineering

De University of Pittsburgh stelt voor om met nano-engineering recyclebare, flexibele en duurzame verpakkingen te produceren. De universiteit heeft een recyclebaar materiaal gemaakt dat verpakkingen, die uit meerdere lagen van verschillend materiaal bestaan, kan vervangen.

De nieuwe verpakking bestaat uit verschillende lagen van één soort materiaal, namelijk polyethyleen. Dit is makkelijker te recyclen omdat er geen moeilijke scheidingsstappen bij de verwerking nodig zijn.

Door de structuur van het polyethyleen op nanoschaal te veranderen kan elke laag van de verpakking over verschillende eigenschappen beschikken. Deze eigenschappen reflecteren de eigenschappen van PET, etheen-vinylalcohol en aluminium.

2. Magnetisch additief

Een magnetisch additief dat kan worden toegevoegd aan materialen om recyclebare en composteerbare verpakkingen beter te isoleren, is voorgedragen door Aronax Technologies Spain.

Het additief bestaat uit kleine deeltjes silicaat en ijzeroxide, dat plastics betere eigenschappen geeft om bijvoorbeeld zuurstof buiten te houden. Het is geschikt voor de verpakking van kwetsbare producten zoals koffie en medische producten

Door de magnetische eigenschappen van het additief is het makkelijk om de deeltjes te identificeren en het verpakkingsmateriaal af te scheiden in het recyclingproces.

3. Hernieuwbare materialen

Full Cycle Bioplastics, Elk Packaging en Associated Labels en Packaging willen een hoog presterend materiaal van agrarische bijproducten en voedselafval maken.

Het nieuwe materiaal is een composteerbaar alternatief op bijvoorbeeld chipszakken en wikkels van granolarepen, die uit meerdere materialen bestaan. Het is het eerste meerlaagse verpakkingsfolie dat is gemaakt van PHA (PolyHydroxyAlkanoaat), waarvan de kosten laag zijn.

4. Composteerbaar meerlaags materiaal

Een composteerbaar meerlaags materiaal van cellulose uit land- en bosbouwbijproducten, is volgens VTT Technical Research Centre of Finland de oplossing.

De materialen zijn gemaakt van twee soorten cellulose met goed afsluitende eigenschappen. VTT heeft de materialen gecombineerd in een composteerbare drielaagse folie. Het materiaal ziet eruit en voelt als plastic maar het is gemaakt van hout. Het kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld zakken muesli en gedroogd fruit.

5. Biologische coating

De Fraunhofer Institute for Silicate Research heeft een biologische coating voor plastic ontwikkeld. Dit maakt verpakkingen voor vers voedsel composteerbaar.

De nieuwe coating kan de eigenschappen van biobased en biologisch-afbreekbare verpakkingen verbeteren. Op deze manier kunnen deze verpakkingen de minimale houdbaarheid van voedselproducten garanderen.

Je kan biopolymeren, plantaardige afvalresten zoals mais of suikerriet, om in slimme vezels. De vezels worden net als een spinnenweb gesponnen over het voedsel. De houdbaarheid van bijvoorbeeld een avocado kan daarmee met vijftig procent worden verlengd. Bovendien bevat het draderige materiaal antimicrobiële middelen die bacteriën zoals E. coli en listeria bestrijden.

De coating kan worden afgespoeld met water en is binnen drie dagen helemaal opgelost. Het nieuwe materiaal bestaat naast vezels uit antimicrobiële ingrediënten, zoals tijmolie, citroenzuur en nisine.

6.  Spinnenweb als verpakking
Je kan biopolymeren uit plantaardige afvalresten zoals mais of suikerriet, omzetten in vezels. Deze vezels worden net als een spinnenweb ‘gesponnen’ om het voedsel. De houdbaarheid van bijvoorbeeld een avocado kan daarmee met vijftig procent worden verlengd. Bovendien bevat het draderige materiaal antimicrobiële stoffen die bacteriën zoals E. coli en listeria bestrijden. Je kan het materiaal er gewoon afspoelen onder de kraan. Na een tijdje is de coating helemaal opgelost.

7. Eetbare zijdecoating om je fruit
Uit een reststroom van de zijdeindustrie is een eetbaar eiwit te halen dat met behulp van zout, water en warmte kan worden omgezet in een kleurloze vloeistof.  Wanneer de vloeistof over het eten wordt gegoten stolt het. Er ontstaat dan een flexibele, eetbare coating die ervoor zorgt dat het eten helemaal is afgedicht. Het schijnt smaakloos, geurloos en onzichtbaar te zijn.

8. Capsules van zeewier
Een met vloeistof gevuld verpakkingsmembraan uit zeewier die je in één keer door kunt slikken omdat de verpakking eetbaar is. Bezorgdienst Just Eat gebruikt het al om dipsauzen in te verpakken en tijdens de marathon van Londen konden renners het in hun mond stoppen.

Naast de verpakkingen werkt het bedrijf ook aan afbreekbare folies en netten waar bijvoorbeeld sinaasappelen in verpakt worden.

9.. Houten flessen
Heinz is bezig met een ketchupfles van houtpulp. En ook bierbrouwer Carlsberg doet een proef met bierflesjes voorzien van een houten binnenlaag.

10. Vrachtwagenzeil
Draagtassen van vrachtwagenzeil. 

Plastic naar methanol

In de Rotterdamse haven wil men een fabriek gaan bouwen die jaarlijks 360.000 ton gemengd afval, waaronder plastic kan verwerken tot 220.000 ton of 270 miljoen liter methanol. Het afval wordt eerst verwerkt tot synthesegas en daarna tot schone methanol.

De methanol kan worden ingezet in de chemische industrie en transportsector. Het is bijvoorbeeld een belangrijke grondstof voor duurzame transportbrandstof. Methanol wordt nu nog meestal uit aardgas of kolen geproduceerd.

De installatie levert meerdere duurzame voordelen op. “Aan de ene kant kan methanol in bestaande toeleveringsketens worden gebruikt als vervanger van fossiele grondstoffen. Aan de andere kant biedt dit het voordeel dat er geen CO2 wordt uitgestoten door afval te verbranden”, noemt Waas. Per jaar wordt er door de installatie 300.000 ton aan CO2-uitstoot bespaard, volgens AkzoNobel.

MAAR het plastic wordt (via de tussenstap van methanol) gewoon verbrand en dat is niet duurzaam.

Bioplastic naar ureum 

De bioplastic PIC gemaakt uit isosorbide (ISB) dat is afgeleid van glucose, kan met behulp van ammoniak worden afgebroken tot ureum. Dat is een  stikstofrijke molecuul die vaak wordt gebruikt als meststof.

Plastic afbrekend enzym PETase

verteert het veelgebruikte polyethyleentereftalaat (PET) de basis voor PET-flessen mar ook PEF een bioplastic. Een mutant brak zelfs plastic nog beter plastic af. Het enzym komt vermoedelijk uit een recyclingscentrum in Japan waar bacterien erin geevolueerd zijn. Zij gingen PET als voedingsbron gebruiken. Als de enzymen verder worden verbeterd is heel goed mogelijk dat we in de komende jaren een industrieel proces zien ontstaan dat PET en mogelijk ook andere substanties zoals PEF, PLA en PBS weer om te zetten in hun originele bouwblokken, zodat ze voor een heel groot deel gerecycled kunnen worden.

Zeewier en plastic

Het gebruik van zeewier voor plastic is fundamenteel milieuvriendelijker is dan het gebruik van andere soorten biomassa, zoals maïs of suikerriet. Het lijkt erop dat plastic van zeewier een oplossing kan zijn voor de plastic soep, omdat het veel sneller afbreekt in de natuur en soms zelfs gegeten kan worden.

Er wordt al veel geëxperimenteerd met toepassingen van zeewierplastic. Afgelopen april werden er tijdens de Marathon in Londen eetbare waterpakketjes uitgedeeld. De omhulsels van deze zogenaamde ‘eetbare waterbubbels’ Ooho van Notpla waren gemaakt van zeewier. Hierdoor werden er maar liefst 200.000 plastic flessen bespaard.

Bananen

Een Australische universiteit heeft een manier gevonden om resten van bananen om te zetten in een recyclebaar bioplastic. Het materiaal kan tot drie keer hergebruikt worden en wordt na gebruik snel afgebroken in de natuur.

Maak van PET plastic badkamertegels

De tegels worden geproduceerd uit 100 procent gerecycled PET. De tegels zijn 40 procent lichter dan normale tegels en voelen warmer aan waardoor ze ideaal zijn voor badkamers. In een vierkante meter tegels gaan ongeveer 302 flessen. Dit betekent dat er bijna 3.400 flesjes in de badkamer zijn verwerkt.

Circulaire plastics

Voor de overgang naar circulaire plastics neemt TNO de gehele keten onder de loep: van de invloed van scenario’s op de CO2-uitstoot en het materiaalgebruik tot gezondheid en economische haalbaarheid. Daartoe combineren ze hun expertise in Life Cycle Assessment (LCA) en Life Cycle Costing (LCC) met technologische kennis van recyclingtechnieken. De juiste (systeem)keuzes maakt TNO op basis van impact assessments, waarbij economisch, ecologisch en sociaal waardebehoud in de keten leidend zijn.

Omdat succesvol recyclen begint met een goed ontwerp, ontwikkelen ze korte-, midden- en langetermijnplannen voor plastic recycling. Dat doen ze met een combinatie van laboratoriumonderzoek, pilot-tests en advies. Ook ontwikkelen ze technologieën om het sorteren en de mechanische recycling te verbeteren. In het Brightlands Materials Center gaan ze nieuwe verpakkingen ontwikkelen die beter recyclebaar zijn en in de publiek-private samenwerking Brightsite realiseren ze bijvoorbeeld industriële demo’s op het gebied van chemische recycling.

Verder ontwikkelt TNO technologieën om plastics chemisch te recyclen door depolymerisatie en dissolutie, zodat polymeren of monomeren kunnen worden gescheiden van hulpmiddelen zoals brandvertragers. Tot slot richten ze zich op pyrolyse, ofwel thermochemische recycling. Daardoor worden afvalplastics getransformeerd naar nieuwe bouwstenen om weer nieuwe plastics te produceren. TNO ontwikkelt sensoren om deze processen te monitoren en te optimaliseren.