Open menu


Hergebruik van plastic

Met elke kilo nieuw plastic die we niet hoeven te maken, verminderen we onze CO2-uitstoot met 1,7 kilo.

In het bovenstaande filmpje is te zien hoe plastic verpakkingen hergebruikt kunnen worden. Maar alleen als het recyclaat voor 95 procent van plastic afval komt dat van tevoren is gescheiden en niet in de vuilniszak is beland, mag het voor plastic voor voedsel worden gebruikt. Het bovenstaande is dus verboden en dat frustreert.
Daarbij gingen na corona China en de VS plastic fabrieken bouwen maar de vraag viel tegen. Nu wordt het heel goedkoop op de markt gebracht. Gerecycled plastic is daardoor te duur en de energieprijzen gingen ook nog eens omhoog. Daarom gingen plstic recycle fabrieken in 2024 failliet (als Umincorp). 

Omdat China de grenzen sloot voor gercycled plastic dus gaat nu veel naar Indonesie. In vijf jaar tijd verdrievoudigd. Maar een deel ervan worsdt gedumpt b.v. in zee. De EU wil nieuwe regels. Maar 15 % van het plastic wordt in Europa ook verbrand of gestort omdat het niet te verwerken is. In nieuw plastic zou CO2 ingeprijsd moeten worden en er moet extra steun komen voor gerecycled plastic. 

In 2030 moet 25 tot 30 procent bijgemengd zijn. Nu is dat nog 9 procent. In plastic drankflessen moet in 2025 al 25 procent recyclaat zitten en in 2030 al 30 procent. 

Wat te doen:
Verbod op export en lokale voor- en nascheiding. Geen verbranding meer maar naar de recycler.  
Virgin plastics moeten belast worden naar hun milieu-impact. Hoe meer nieuw plastic je gebruikt, hoe meer belasting je betaalt.
Stimuleer recyclers in technologieën te investeren die bijvoorbeeld een uitgebreider kleurenpalet mogelijk maken en voor verbeteren van de voor- en nascheiding.

Vanaf 2027 moet minimaal 25% van een plastic product bestaan uit gerecycled plastic of biobased plastic, en dit moet oplopen naar minimaal 30% in 2030.

Plastic is mooi spul

Volgens onderzoekinstituut TNO moeten we plastic niet in het verdomhoekje stoppen en het helemaal niet meer gebruiken, maar juist de schaduwzijde aanpakken en overstappen naar circulaire plastics. 87 procent van de Nederlandse berg plasticafval kan worden teruggewonnen. Alternatieven zijn namelijk vaak veel slechter voor het milieu. 

Het plastic-ecosysteem moet anders ontwerpen, moeten innovaties in recycling snel worden toegepast om te komen tot hoogwaardiger recyclaat. Het gaat om mechanische, fysische en chemische recycling.

Maar gerecycled plastic is giftiger dan gewoon plastic. Het is slecht voor je lichaam, en vervuilt lucht, water en voedsel. We moeten geen plastic recyclen dat giftige chemicaliën bevat. Echte oplossingen voor de plasticcrisis vereisen wereldwijde controle op chemische stoffen in plastic en een aanzienlijke vermindering van de plasticproductie.

Ook heeft gerecycled plastic vaak niet de gewenste kleur (vaak zwart) of ruikt iets anders. Nieuwe technologieën, waarin nog verder geïnvesteerd moet worden, kunnen nu al dit kleurenpalet uitbreiden. Ontwikkelingen in andere methodieken helpen om het geurprobleem op te lossen. Maar daar moet we; in geinvesteerd worden.

Op dit moment doen we vooral aan mechanische recycling, waarbij de scheikundige verbindingen niet worden afgebroken. Dan wordt er van afvalplastic bankjes of bermpaaltjes gemaakt. Electronicaplastics zijn lastig te recyclen vanwege de vervuilende stoffen die erin zitten zoals brandvertragers, om ervoor te zorgen dat het apparaat niet in brand vliegt.

Maar via fysische recycling kunnen elektronciaplastcis worden opgeknipt en kan het polymeer zonder schadelijkheden weer worden hergebruikt.

Veelal bestaan deze verpakkingen uit samengestelde materialen. Denk aan chipsverpakkingen en broodzakken van een papier-plasticcombinatie. Maar ook verpakkingen met meerdere soorten plastic – zoals een flacon schoonmaakmiddel in een cellofaanhoes met een spuitkop. Vaak belanden deze verpakkingen in de verbrandingsoven.

Chemische recycling door pyrolyse

Hierbij worden kunststoffen omgezet in olie of gas door deze te kraken of te verhitten. Hierdoor krijg je een nafta die als input geldt voor een kunststofformule.

Cascading Catalytic Pyrolysis

BioBTX past pyrolyse toe op plastic waardoor je het kraakt in kleinere moleculen. Met een katalysator worden de moleculen weer deels aan elkaar geplakt. Het resultaat: btx-moleculen, ofwel benzeen, tolueen en xyleen voor de industrie.

Chemische recycling m.b.v. oplosmiddelen

Als een oplosmiddel aan kunststof wordt toegevoegd, waardoor polymeren op moleculair niveau gesplitst worden, spreken we van depolymerisatie. Het resultaat? Bruikbare monomeren die weer hoogwaardig ingezet kunnen worden in nieuwe kunststofmaterialen; een gesloten cirkel.

Maar het is nog iemand op grote schaal gelukt. 

In de regel kost chemische recycling meer energie dan mechanische recycling. Hoe vervuilder en heterogener de plasticstroom, hoe meer energie de verwerking kost.

Men  moet ook kijken naar het ontwerp van verpakkingen. De diversiteit in samenstellingen van verpakkingen is zo groot dat het onmogelijk is om alles te preparen voor recycling. Als we meer uniformiteit in verpakkingsmateriaal kunnen realiseren, komt dit uiteindelijk zowel mechanische als chemische recycling ten goede. Elke vorm van recycling is namelijk gebaat bij een zo schoon mogelijke afvalstroom. Om Nederland in 2050 circulair te krijgen, zal de hele keten stappen moeten zetten.

Mechanische scheiding (2022)

In de mix- en smeltinstallatie van PlasTech wordt al het plastic tegen een ronddraaiende drum met gaatjes aan geperst. Op het moment dat een stuk plastic zijn smeltpunt heeft bereikt, gaat het door het gaatje heen. Daardoor ontstaat een homogene grondstof die door de machine wordt verwerkt tot kunststof palen en planken van hoge kwaliteit. Die kunnen gebruikt wordt voor het isoleren van woningen en gebouwen, voor straatmeubilair, beschoeiing en tal van andere toepassingen. "We maken dus geen korrels, want die moet je dan weer verwarmen om er iets van te maken en dat kost twee keer zoveel energie”, zegt Folmer.

Oneindig bruikbaar door toevoeging 

Colorado state university 2020: Door het plastic te smelten op 100 graden met een extra toevoeging, hervormen de moleculen zich naar precies de zelfde vorm die het had toen het plastic nieuw was. Dit proces is volgens de onderzoekers oneindig herhaalbaar. Je moet wel zuiver plastic hebben zonder dat er een andere soort tussen zit. 

Om plastic echt milieuvriendelijk te maken, moeten ook de toevoegingen van dat plastic afbreekbaar zijn. Het Nederlandse Centre of Expertise Biobased Economy (COEBBE) ontwikkelt vanaf 2020 zulke stoffen, zodat plastic straks helemaal afbreekbaar en duurzaam is.

In het plastic pact van 2020 is afgesproken dat in Europa de capaciteit van inzameling, sortering en recycling van plastic over vijf jaar minstens 25 procent hoger moet zijn. In datzelfde jaar moet tenminste 30 procent van alle verpakkingen uit gerecycled materiaal bestaan.

Japanse vinding

Een Japanse ontdekking zorgt ervoor dat je plastic nog maar tot 200 graden Celcius hoeft te verhitten door ruthenium en cerium-dioxide als katalysator te gebruiken. Hierdoor wordt de ontbinding van plasticmoleculen versneld en dat met relatief weinig hitte. De huidige processen om plastic te recyclen vragen om temperaturen van 300 tot 900 graden. Van wat ontstaat is 77 procent als brandstof, en 15 procent als was te gebruiken. Het proces maakt dus geen nieuw plastic; het is dan ook bedoeld voor materiaal dat aan het einde van zijn leven is.  

plasticveel
Van plastic naar waterstof

Je kan in één stap van plastic afval waterstof en koolstofnanobuisjes te maken binnen een minuut met behulp van microgolven. Een goede oplossing voor ons plasticprobleem? Per gram plastic is er 55,6 millimol waterstof te winnen. Dat is niet veel, maar met duizenden tonnen plasticafval levert het toch een significante hoeveelheid. Koolstofnanobuisjes worden normaliter gebruikt om lithiumbatterijen stabieler te maken, of als computeronderdeel. Zie duurzaambedrijfsleven

Hergebruik door Pepsi

Frisdrankenconcern PepsiCo (o.a. Pepsi, 7 UP, Tropicana) verdrievoudigt in de Europese Unie het percentage gerecycled materiaal in zijn plastic flessen tot 50 procent tegen 2030. In 2017 gebruikte PepsiCo ongeveer 13 procent  recyclebare PET in zijn drankenactiviteiten in de EU.

Wehkamp heeft in 2020 een prijs gewonnen voor de overstap naar 100% gerecycled plastic.

Ecover

Ecover pakt plasticprobleem aan met 100 procent gerecyclede flessen

Geef plastic een tweede leven

tweedeleven

Voedselverpakkingen uit gerecycled plastic

Unilever slaat de handen ineen met start-up Ioniqa en Indorama Ventures, de grootste PET-producent ter wereld PET-afval upcyclen naar pure grondstof voor de ontwikkeling van duurzamere voedselverpakkingen. Ioniqa is in staat om de onzuiverheden, zoals kleurstoffen, uit gebruikt PET-plastic te halen. 

Ioniqa is de proeffase inmiddels voorbij en de technologie is klaar om op grotere schaal ingezet te worden. Wereldwijd wordt namelijk slechts 20 procent van dit materiaal gerecycled. De rest verdwijnt in de verbrandingsoven, de afvalstortplaats of de natuur. Het proces van Ioniqa kan namelijk eindeloos herhaald worden, zonder dat de kwaliteit van het gerecyclede PET-plastic er onder lijdt.  Nu (2018) gaat Coca cola ook met ze in zee.

Indo

Unilever gaat samen met het Franse Veolia de plastic afvalberg proberen terug te dringen. De eerste gezamenlijke projecten zijn in India en Indonesië. Veolia is in Nederland vooral bekend als vervoersbedrijf, maar het bedrijf biedt ook technische systemen aan voor afvalverwerking en recycling. Unilever is als een van 's werelds grootste verkopers van was- en voedingsmiddelen verantwoordelijk voor heel wat plastic materiaal. Het Brits-Nederlandse concern beloofde vorig jaar dat al zijn plastics in 2025 volledig herbruikbaar of biologisch afbreekbaar zullen zijn.

Plastic via olie weer naar plastic

Quantafuel opent in het vierde kwartaal van 2019 een nieuwe pyrolyse-fabriek in Skive, Denemarken. De fabriek kan zo’n 16.000 ton plastic afval per jaar verwerken. Pyrolyse is een proces waarbij materiaal, in dit geval gemixt plastic afval, omgezet wordt in zogeheten pyrolyse-olie. Dat gebeurt onder hoge temperaturen en zonder de aanwezigheid van zuurstof.

De olie die het bedrijf daarmee produceert, wordt in de eerste vier jaar uitsluitend door BASF afgenomen. Het Duitse bedrijf wil de secundaire grondstof inzetten voor het pilotproject ChemCycling

Waste to chemicals 

In Rotterdam wil men huishoudelijk afval én plastic gaan omzetten in groene methanol. Via vergassing. Het gedroogde en versnipperde afval wordt bij 700 graden onder toevoer van zuurstof en stoom omgezet in een mengsel van waterstof, koolmonoxide en kooldioxide, Daarna laat men waterstof en koolmonoxide reageren tot methanol. 
Zo'n installatie staat in Edmonton en die maakt uit 100.000 ton afval 38 miljoen liter methanol. 

Woning

Arnhems bedrijf maakt zelfvoorzienend huis van afvalplastic.

Muren van oud afvalplastic, een plastic dak met zonnepanelen en water dat opgevangen en hergebruikt wordt. Dit zijn de ingrediënten van een zelfvoorzienende en verplaatsbare woning van het Arnhemse bedrijf Save Plastics.

Laagwaardig plastic heeft volgens Save Plastics de potentie om negen keer te worden omgesmolten voor een nieuwe toepassing. “Dat moeten we dus niet verbranden, maar als grondstof gebruiken. Dan maak je plastic duurzaam.

Fietspad

Maak er een plastic road van. In Zwolle is een fietspad geopend gemaakt van gerecycled plastic.

plastci road

Auto-onderdelen

Met de nieuwe techniek, ‘SerPET’ genaamd, wordt PET-plastic vermalen tot kleine deeltjes. Die deeltjes worden gesponnen tot sterke vezels. Daarvan worden dan zogeheten ‘self reinforced polymer’(SRP) composieten gemaakt.  De composieten kunnen op diverse plaatsen gebruikt worden; bijvoorbeeld om auto’s of tractoren te maken. De composieten zijn lichter dan traditionele materialen als staal of aluminium.

Het is ontwikkeld door onderzoekers van het Ierse Irish Composites Centre (IComp) in Limerick

Stop het in de 3D printer 

 The new plastic economy

Dave Hakkens uit Helmond vond de phone blocks uit maar ook de onderstaande oplossing voor het plasticprobleem.

Precious Plastic V3 waarin machines worden ontwikkeld waarmee mensen wereldwijd zelf hun eigen plastic te kunnen recyclen. Op de Dutch Design Week laat Precious Plastic een volledig werkende werkplaats, gebouwd in een oude zeecontainer zien. De oppervlakte die thuis nodig is om een machine te bouwen is ongeveer zo groot als bovengenoemde container. Omdat niet iedereen beschikking heeft over die ruimte, heeft Precious Plastic een online community platform opgericht waarbij mensen met een container en mensen die willen helpen met elkaar in contact kunnen komen.

Bijzonder is dat alle kennis open source is; op de website kan een handleiding gedownload worden voor alle informatie, van blauwdrukken en gereedschap voor de container tot verkooppunten voor plastic.

Zoek je mallen of shredders om plastic te recyclen kijk dan hier  Ze maken machines om te shredden -> extrusie machines -> injectiemachines -> compressie machines.

Van alles hebben ze een precious plastic model, een huisgebruikmodel, een professioneel model en een model voor het onderwijs.

Voor dit proces kan je niet alle plastics gebruiken. Kijk hier welke wel en niet. 

 

Mobile miniature make lab

De hoge school in Friesland heeft een bakfiets gemaakt met daarop een lab waarmee ze naar basisscholen gaan. Het mobile miniature make-lab. Op de fiets staat een shredder van plastic, een smeltapparaat en een 3D printer. Zo kan een plastic flesje omgezet worden in iets heel anders.

 

plastic lab

lab

Andere slimme oplossingen zie hier https://www.facebook.com/brightside/videos/774276142714973/

Recycled islands

Maak van plastic dat je uit het water vist (hexagonale) eilanden met parkachtige begroeiing.

http://www.recycledisland.com/news.html

Living seawall

Plastic Madonna

 plasticmadonna

3D-geprint beeld van 100.000 gerecyclede flessen van plastic zwerfafval. Het 3D-printen van het grootste beeld van plastic zwerfafval is begonnen. Dit project, genaamd de Plastic Madonna, heeft als doel om de bewustwording bij het grote publiek te verhogen en in het verlengde daarvan gedragsverandering te realiseren. Opdat we veel bewuster om zullen gaan springen met plastic. Ze hebben 200 verzamelbakken door heel Nederland geplaatst en vroegen mensen om één stukje plastic zwerfafval aan ons te doneren. Zodoende hebben ze een flinke hoeveelheid plastic bij elkaar gekregen. 100.000 petflesjes gered van de Plastic Soup, dit is 2.500 kilo. Dit ingezamelde plastic (PET-materiaal) is gerecycled door Morssinkhof tot Gpet-granulaat. Het beeld wordt 12 meter lang, 7 meter breed en 4 meter hoog en wordt in 132 stukken geprint. We printen het met de printer van vanPlestik, die rechtstreeks met granulaat kan printen.

plasticgreenpeace

 Waterschappen winnen hoogwaardige grondstoffen uit afvalwater en dragen daarmee bij aan een circulaire en duurzame economie. Om dat te laten zien, tonen ze op de Dutch Design Week een urn die gemaakt is van bioplastic uit rioolwater.

Het bioplastic PolyHydroxyAlkanoaat (PHA) is een alternatief voor plastic uit fossiele bronnen. Dit type bioplastic wordt gemaakt uit de miljarden bacteriën die waterschappen gebruiken om afvalwater te zuiveren. Voor de productie van PHA worden de bacteriën vetgemest met vetzuren en vervolgens geoogst.

Ontwerper Nienke Hoogvliet heeft de urn van bioplastic gemaakt, en laat op de Dutch Design Week het proces in enkele stappen zien. 

Koffers

Grondstoffenbedrijf Suez brengt samen met koffermerk Samsonite een gerecyclede koffercollectie op de markt. De buitenkant van de koffer bestaat uit gerecycled polypropyleen en gerecyclede PET-flessen.

Bedrukt plastic hergebruiken

Het recyclen van bedrukt lagedichtheid-polyethyleen (LDPE) is een stap dichterbij (in 2020) dankzij een samenwerking van twee Duitse bedrijven. Het maakt het mogelijk om melkverpakkingen en folies hoogwaardig te recyclen door de inkt te scheiden van het plastic.

De nieuwe inkt kan worden uitgewassen door het plastic te smelten. Het gesmolten plastic wordt door een speciaal filter gegoten waar de inktdeeltjes in achterblijven terwijl het plastic erdoor druppelt. Bij de tests van de twee bedrijven bleken de rode, blauwe en zwarte inkt goed weg te filteren; het leverde ‘bijna-maagdelijk’ plastic materiaal op. Alleen de gele inkt liet zich moeilijk wegfilteren.