Open menu

 Vragen

- Hoeveel plastic tasjes gebruiken we op aarde per jaar?
- Hoeveel % wordt in Nederland hergebruikt in andere materialen?
- Hoe giftig is plastic?
- Wat kan je zelf doen?
- Zou je zelf op een creatieve manier plastic kunnen hergebruiken? Welke voorbeelden geven de filmpjes?
- Wat is plastic madonna?

Hoeveel plastic gebruik jij eigenlijk. Verzamel een week lang het plastic afval dat je anders zou weggooien. Maak hier foto's van. Wat valt je op als je het ziet. Beschrijf in een word document op één A4tje met foto's wat je opvalt.

Opdracht: Ga op Plastic dieet. 

Zou het lukken om jezelf op plastic dieet te zetten ? Kijk eens kriktisch naar het plastic afval dat je in de week verzameld hebt. Zou het je lukken dat tot de helft te reduceren? We dagen je uit om jezelf de komende week op plastic dieet te zetten. Laat rietjes, koffiebekers, plastic tasjes, plastic flesjes, plastic om groenten en fruit links liggen.  

Houd per dag van de week kort bij hoe het plastic-dieet je afgaat. Waar is het makkelijk en waar is het lastig om plastic te laten staan/liggen? Neem dit dagboekje plus jouw conclusies op in je portfolio. Doe dit op een overzichtelijke manier.

Snel minder plastic afval veroorzaken

Weet je nog niet helemaal hoe je moet beginnen? Wij helpen je alvast op weg met een paar handige tips!
- Neem je eigen tas mee als je boodschappen gaat doen
- Gebruik een herbruikbare waterfles

Maak bewuste keuzes (kies bijvoorbeeld voor de avocado die niet in plastic verpakt is in plaats van de zogenaamde eetrijpe avocado’s in plastic, die trouwens nooit eetrijp lijken te zijn)

Beschrijf hoe jou week is bevallen. Want plastik kan je ook met een k schrijven. Dan eindigt het op ik. Wat doe ik?

plastic dieet

Bedenk samen met een klasgenoot een actie waarbij je mensen aanzet tot het opruimen van zwerfvuil. Wat zou een goede actie zijn en hoe ziet die eruit. Als je iets hebt bedacht, kijk dan eens op internet of deze actie al bestaat.
Beschrijf de actie op maximaal 2 A4 en neem dit op in je portfolio.

Verzin een slogan bij deze actie en verpak de actie in een poster/act. Presenteer jullie idee aan de klas.

Lessen van greenpeace over plastic staan hier.

Reden genoeg dus om ervoor te zorgen dat je altijd een tasje in je jaszak of handtas hebt zitten. Als je dan snel een boodschap moet doen, sta je bij de kassa niet met lege handen en hoef je geen plastic tasje te kopen.

Hoe je je plastic footprint kunt verminderen is hier te zien.

Opdracht 2. Maak een meme over plastic

1. Zoek een afbeelding op internet die te maken heeft met de plasticsoep.
2. Schrijf bij de afbeelding één zin waarmee je datgene wat je over wilt brengen versterkt.
3. Deel het resultaat met de rest van de klas.

Geen plastic zakjes meer

Gebruik je eigen boodschappentas. Een papieren tas is niet per se beter dan plastic. Om papier evenveel draagkracht te geven als plastic, is meer materiaal nodig, dat leidt bij de productie tot meer CO2-uitstoot. Daarbij gaat een papieren tas minder lang mee. Hetzelfde geldt voor je eigen hervulbare waterfles en koffiemok-to-go.

In de keuken: 

Neem je eigen verpakkingen mee als je boodschappen doet. Je kan zelf katoenen zakjes naaien waarin je je fruit en brood doet. Je kan die zakjes zelfs bij de Albert Heijn en de Lidl kopen! Je kan een tas vol potten en bakken meenemen naar de markt, bakker of delicatessenzaak. Olijven kunnen in een pot, roomkaasjes in een afsluitbare bak. Je kan de bakker vragen het brood gesneden in een katoenen tas te doen. Vaak reageert iedereen enthousiast.  Voor producten als rijst en pasta kan je naar de verpakkingsvrije winkel. Soms is zelf maken ook een optie. Tortillawraps blijk je heel simpel zelf te kunnen maken uit bloem, olie en water nodig. Verder zijn herbruikbare bijenwasdoeken een alternatief voor plasticfolie. Of zet een bord over je schaaltje. Rietjes van bamboe of roestvrij staal (€0,95 bij Dille & Kamille) zijn ook een makkelijke plasticbespaarder. Gebruik het rvs rietje alleen niet voor hete dranken.

In de woonkamer

Een gezellig bosje bloemen voor op de eettafel of een leuk plantje voor in de vensterbank: vaak koop je die in een verpakking van cellofaan. Vraag de bloemist om iets anders. Op het gebied van schoonmaken valt ook veel plastic te vermijden. Eigenlijk heb je alleen maar natuurazijn en een pot baking soda nodig. De industrie heeft ons doen geloven dat we allerlei verschillende schoonmaakmiddelen nodig hebben, maar eigenlijk is het allemaal een variatie op hetzelfde.

In de badkamer

Voor bijna alle plastic verpakkingen bestaat een alternatief b.v. 'shampoo-bars'. Dat zijn zeepblokken die schuimen wanneer je ze over je haar wrijft. Ideaal. Je hebt er zelfs een conditioner-variant van.Als alternatief voor tandpasta kan je tandpastatabletjes in een glazen pot nemen. Het zijn net pepermuntjes waarop je kauwt. Daardoor ontstaat een soort crème, waarna je gewoon je tanden kunt poetsen. Ook handig voor op reis trouwens.

In plaats van wattenschijfjes in een plastic verpakking, een stapeltje katoenen schijfjes van bag-again.nl. Doe er wat kokosolie op en de waterproof eyeliner verdwijnt net zo snel. Je koopt één keer zo'n stapeltje en vervolgens kun je er jaren mee doen. Na gebruik kunnen ze gewoon in de was.

Dan zijn er nog wc-rollen verpakt in papier, wattenstaafjes van bamboe en katoen, een ouderwets scheermes in plaats van een plastic wegwerpvariant en zelfgemaakte deodorant van kokosolie, baking soda, maizena en glycerine. Voor het wassen van kleding kan je een 'eco-egg' gebruiken. Die lijkt op een groot ei waarin witte en zwarte balletjes mineralen zitten. Je gooit dat ei in je wasmachine en je kleding is daarna perfect schoon. Na zo'n tweehonderd wasbeurten moet je hem opnieuw vullen.

Neem zlef een waterfles en broodtrommel mee of een herbruikbare koffiebeker. Bij AH krijg je 25 cent korting als je je eigen beker meeneemt. Neem altijd 'een bestekje' mee mocht er iemand op het werk op taart trakteren. Dan gebruik je je eigen vork in plaats van zo'n wegwerpgeval. Als je zin hebt in een broodje onderweg, kan je je eigen katoenen servet meenemen.

Groenten en fruit

Gebruik zo min mogelijk wegwerpplastics en koop groente en fruit los. Als je nog extremer wilt gaan, koop dan helemaal geen producten in plastic. Neem glazen potten mee naar de winkel om olijven, nootjes, kruiden en thee in te doen. Doet zo veel mogelijk boodschappen op de markt en laat je kaas daar verpakken in een bijenwasdoek. Maak zelf afwasmiddel, tandpasta, deodorant en vloeibare zeep die je bewaart in gerecyclede verpakkingen. Was je haren met een shampoobar en haarconditioner van  natuurazijn.

Kleding

Ook kleding is een bron van microplastics, met name acryl, nylon en polyester. Bij het wassen van een paar nylonsokken komen al zo'n 136.000 plastic vezels vrij, die in de oceaan terechtkomen. Draag kleding van biologisch katoen, hennep of bamboe.

Plastic dopjes kun je inleveren bij KNGF Geleidehonden. De opbrengst komt ten goede aan de opleiding van geleidehonden. www.geleidehond.nl/steun-ons/ acties/doppen-sparen