Open menu

Inleiding voor de student

Duurzaamheid bij de opleiding toerisme

Duurzaamheid is een onderwerp waar je hoe dan ook, als mens en als professional (in welk bedrijf of beroep dan ook) mee te maken krijgt.

Het is ook een onderwerp waarin jij zelf een actieve rol kunt spelen. Bij duurzaamheid gaat het kortweg gezegd om te zorgen voor een betere, meer leefbare wereld, nu en in de toekomst. Niet alleen voor jou, of ons, maar ook voor alle mensen en dieren op deze wereld.

Dat klinkt misschien soft en ver van je bed, maar in de ‘duurzaamheidsindustrie’ gaat inmiddels heel veel geld om. De meeste bedrijven staan misschien niet te springen om de wereld te verbeteren, maar ze moeten wel. Omdat er geld in te verdienen is, of andersom, omdat er geld in te verliezen is. Zeker bij toerisme.

Kortom: het is een onderwerp waar heel veel over te zeggen en te leren valt. Duurzaamheid is een hot topic. Niet alleen voor wereldleiders, maar ook voor bedrijven, toerisme,  scholen, voor jou en je dagelijkse leven.

Kerntaken en werkprocessen

Zoals er voor de opleiding een kwalificatiedossier is, is er voor elk keuzedeel ook een dossier. Hierin staat beschreven wat je als student allemaal moet leren en waarop je in het examen wordt getoetst. Omdat jij een niveau 4-opleiding doet, volg je het programma Keuzedeel MBO ‘Duurzaamheid in het beroep D’. Het dossier staat hier.

Net als in het ‘gewone’ kwalificatiedossier, wordt een keuzedeel beschreven aan de hand van kerntaken en werkprocessen. Voor ‘Duurzaamheid in het beroep D’ zijn dit:

D1-K1: Formuleert persoonlijke verbetermogelijkheden op het gebied van duurzaamheid
D1-K1-W1: Onderzoekt eigen gedrag
D1-K1-W2: Benoemt verbetermogelijkheden van gedrag

D1-K2: Doet een onderzoek naar duurzaamheid in het bedrijf
D1-K2-W1: Onderzoekt duurzaamheid in het bedrijf
D1-K2-W2: Rapporteert over duurzaamheid in het bedrijf

D1-K3: Doet een voorstel voor duurzaamheidsverbetering in het beroep.
D1-K3-W1: Onderzoekt mogelijkheden van duurzaamheidsverbeteringen in zijn beroep
D1-K3-W2: Presenteert duurzaamheidsverbeteringsvoorstellen.

D1-K4: Berekent de opbrengst van een duurzaamheidsverbetering in het beroep.
D1-K4-W1: Berekent de opbrengst van een verbetervoorstel duurzaamheid
D1-K4-W2: Rapporteert over de duurzaamheidsverbetering

Als je de kerntaken en werkprocessen goed leest, dan zie je dat je steeds de volgende stappen zet:

Je begint bij het in kaart brengen van het probleem, gaat vervolgens op onderzoek uit en analyseert de uitkomsten. Dan zet je je creatieve brein aan het werk om te zoeken naar verschillende ideeën en oplossingen. Je kiest er vervolgens één of meer uit om uit te werken. Tenslotte maak je daar een rapport van en presenteer je de resultaten aan het publiek.

methode

Onderwijsprogramma en Examens

Het examen over het onderwerp ‘Duurzaamheid in beroep’ bestaat uit twee onderdelen: jouw portfolio én het kennisexamen. De opdrachten voor jouw portfolio krijg je tijdens verschillende fases van jouw opleiding.

In de eerste periode start je met een aantal lessen over het onderwerp ‘Duurzaamheid’. Je leert de belangrijkste begrippen rondom dit thema en neem je jezelf onder de loep. Hoe duurzaam leef jij eigenlijk? Wat zou je anders of beter kunnen doen?

In de tweede periode ga je aan de slag met het project duurzaamheid. Samen met studiegenoten ga je, in opdracht van een bedrijf uit de branche, onderzoek doen naar duurzaamheid binnen dat bedrijf. Wat doet dat bedrijf al goed en wat kan misschien nog beter?
Een groot onderdeel van Duurzaamheid vindt plaats in de praktijk.
Tijdens je stage ga je onderzoeken wat jouw stagebedrijf aan duurzaamheid doet en welke maatregelen het bedrijf heeft al genomen.

In de derde periode ga je je verder verdiepen in wat duurzaamheid kost, en wat het oplevert.

Wat Product Examenonderdeel
Introductie Duurzaamheid in beroep Opdrachten maken, in portfolio Portfolio - deel 1
Project Duurzaamheid, onderzoek duurzaamheid bij bedrijf  Projectwerkzaamheden,in portfolio Portfolio - deel 2
Duurzaamheidsonderzoek stagebedrijf Onderzoeksresultaten in je portfolio Portfolio - deel 3
Onderzoeksresultaten in je portfolio Calculatie in portfolio Portfolio - deel 4
Examenonderdeel
1. portfolio
2. Kennisexamen
Portfolio met alle bovenstaande werkzaamheden Beoordeling eindportfolio
Presentatie
Kennisexamen