Open menu


Massatoerisme en overtoerisme

Te veel is nooit goed. Te veel toeristen op één plek ook niet.

In 2017 telde men 1,3 miljard internationale toeristische trips. In 2009 waren dat er 880 miljoen. Men veracht in 2030 2 miljard. Ook veel Chinezen en Amerikanen. Amsterdam probeert toerisme nu te ontmoedigen, het Louvre heeft de prijs 30 % duurder gemaakt, in Venetie moet je gaan betalen om de beroemste Rialto brug en het San Marco te zien. (2024) In Venetie komen 23 miljoen bezoekers per jaar. Het wordt een soort Disneyland.
Maar beter dan het duurder maken kan je nadenken over wat voor toerist je wilt en het aanbieden van kwaliteit in plaats van kwantiteit.
B.v. een reserveringssysteem met een maximaal aantal bezoekers. Anders is het einde verhaal voor zowel bewoners, maar ook voor de toeristen zelf. Je ziet nu al steeds meer mensen, vooral degenen die kwaliteit zoeken, afhaken. Het is een neerwaartse spiraal die doorbroken moet worden.

13 miljoen Nederlanders gingen in 2017 minstens één maal op vakantie. En vroeger gingen we nog naar Spanje of zo. Nu gaan we steeds makkelijker naar Bali of Thailand. 

De omzet is in 2017 8 biljoen = 10 % van het wereldwijde bruto nationaal product. 1 op de 10 aardbewoners is er van afhankelijk.

In de EU zorgt het voor 10-11 % van de inkomsten (BNP) en dat is in 2020 1300 miljard. Het telt 27 miljoen banen (meer dan 1/8e van de banen) in 3 miljoen bedrijven. Bijna 90 % is MKB. Europa neemt ook wereldwijd 50 % van de aankomsten voor haar rekening. 
In Zuid Europa is men er erg afhankelijk van en op sommige plekken bijna voor 100 %. 

Dat we allemaal op vakantie kunnen is positief. Dat we daarvoor steeds meer moeten vliegen natuurlijk niet.
We hebben er ook grote hotels voor nodig, wegen die de kust- en natuurgebieden overnemen en populiare bestemmingen die bijna letterlijk platgetrapt worden.

Boracay op de Filipijnen = 10 km2 en 2 miljoen bezoekers per jaar ging 6 maanden dicht om puin te ruimen.

De prachtige stranden waren vervuild door lozing van afvalwater in de zee waardoor het water groen werd. Daarbij moesten wegen verbreed worden, rioleringen worden aangelegd en moest en een oplossing vinden voor al het afval wat al die bezoekers produceren.

borracay

boracay

Barcelona, San Sebastian, Venetie beginnen het overtoerisme beu te worden.

Gebieden worden over-geëxploiteerd over-uitgebuit. Dit kan een stad zijn maar ook een strand dat met twintigduizend inwoners opeens driehonderdduizend bezoekers krijgt.

In Venetie loopt het inwonersaantal ieder jaar terug met jaarlijks 30 miljoen toeristen. Exorbitante woningprijzen, vervuiling, een verstikkende drukte en middenstanders die verdreven worden door toeristenwinkels vol souveniers die in China gemaakt zijn. Honderden cruiseschepen war makkelijk 1500 toeristen per schil op kunnen zitten. 

Het lijkt op een etentje organiseren voor tien vrienden en twintigduizend man voor je op de deur aantreffen.

Rolkofferterreur in Amsterdam..

Het was altijd hoe meer hoe beter maar iets meer visie is geen overbodige luxe.

Hoe dan wel?

Om de klimaatdoelstellingen te kunnen halen (niet meer dan 2 graden stijging in de temperatuur) moeten we een maximum aantal vluchten per land af gaan spreken. De CO2 uitstoot moet veel zwaarder belast gaan worden met tickets 3-5 maal zo duur.

Daarnaast quota instellen (zoveel toeristen willen we en niet meer) en zorgen dat de rest naar een andere mooie plek gaat (verspreiden).

Texel heef een onderling afgesproken maximaal aantal bedden. Dat kan ook elders. Texel is in het hoogseizoen soms gewoon vol.

Steden die de komst van cruiseschepen aan banden leggen.

Misschien wil je kiezen voor een bepaalde groep toeristen. Sportief, historisch, jong en trendy. 
Als mensen langer in een bepaalde stad blijven scheelt dat vervoersbewegingen en dus CO2.

Weet je zelf nog meer ?