Verblijf
- te veel (te grote, hoge) hotels ontsieren het landschap (overheid kan bestemmingsplannen maken)
- gevaar van verloedering - grond van locals wordt ingenomen door projectontwikkelaars (bestemmingsplannen kunnen dit tegengaan)
- het is het beste indien de locale bewoners mee profiteren (sociaal toerisme, dit moet een eis zijn van de overheden)
- stranden worden privéstranden (bestemmingsplannen kunnen dit tegengaan)
De alpen krijgen ieder jaar bezoek van 120 miljoen mensen.
In 2018 kozen ruim 9 miljoen vakantiegangers voor een verblijf in een duurzaam hotel. Daarmee komt de 2020 doelstelling van 10 miljoen duurzame vakanties per jaar in zicht.
Op https://www.bookdifferent.com/nl/ kan je duurzame verblijfslocaties vinden.
Green key
Vakantiebestemmingen met oog voor duurzaamheid hebben vaak het Green Key (goud, zilver of brons) certificaat. Waar je dan allemaal aan moet voldoen staat op http://www.kmvk.nl/groenesleutel/p_handleidingen.htm
De site http://www.kmvk.nl/groenesleutel vertelt ook welke bedrijven al goud / zilver of brons hebben.
Het meest milieuvriendelijk is kamperen. Je kan ook hotels booken die flink aan energiebesparing doen. Via bookdifferent kan je bekende en onbekende hotels selecteren op basis van hun CO2 uitstoot.
Hoe het een duurzaam hotel er uit zou moeten zien is hier te zien (in een infographic)
Je kan energie besparen maar er bestaan nu vakantieparken die overstappen op biopropaan. Dat is een soort aardgas dat wordt gemaakt uit uit hernieuwbare bronnen als reststromen en plantaardige oliën. Biopropaan heeft dezelfde chemische samenstelling als propaan; daarom is het direct te gebruiken in bestaande LPG-installaties.
De Roompot
Roompot is een van de ondernemingen binnen de recreatieve sector die de overstap naar biopropaan heeft gemaakt. De grootste aanbieder van vakantiewoningen en -accommodaties in Nederland vindt dat iedereen recht heeft op de beste vakantie. Roompot koestert daarbij de omgeving en voert een strak duurzaam beleid door onder andere gebruik te maken van duurzame en lokale materialen, streekeigen groen te (her)planten, het gebruik van plastic te verminderen en de CO2-uitstoot actief te verlagen om opwarming van de aarde tegen te gaan. Gedreven door die laatste pijler opende Roompot in 2019 haar eerste gasloze vakantiepark. Voor de jaarplaatshouders die niet zomaar van het gas kunnen, en gemotiveerd door dezelfde duurzame doelstelling, besliste Roompot om het propaangas te vervangen door biopropaangas. Door deze eenvoudige verandering kan Roompot de CO2-uitstoot van alle jaarplaatshouders tot 78 procent verminderen en kan elk gezin ruim 400 kilo minder CO2 per jaar uitstoten. Voor Roompot is dit een belangrijke stap in een groene en duurzame aanpak zonder dat met zogenaamde certificaten CO2-uitstoot wordt afgekocht.
Kombo beach in Gambia kreeg goud vanwege
- zonneboilers
- terugbrengen waterverbruik toiletten
- airco's per dag een paar uur uit
- groenten en fruit zoveel mogelijk lokaal gekocht
- bedlinnen gaat bij vervanging naar ziekenhuizen
- etensresten naar boerderijen
- salarissen net iets boven het marktgemiddelde
- alle medische kosten worden vergoed
- per maand krijgt iedere medewerker 15 euro voor een zak rijst.
Blauwe vlag
De blauwe vlag is een symbool voor hoge milieu-eisen aan stranden, zwemwater en voor goede sanitaire en veiligheidsvoorzieningen aan het strand.
Verblijfsmogelijkheden
Lokale toerisme-industrie
op Kreta zet men zich in om de producten van deelnemende wijn- en olijfboeren, inmiddels meer dan 75, te promoten bij de lokale toerisme-industrie. Het is de bedoeling dat de hotels en restaurants op het eiland de lokale olijfolie in hun gerechten gaan gebruiken en de wijn serveren. Ook moeten vakantiegangers de producten straks kunnen kopen in winkeltjes op Kreta.
Daarnaast ontstaan er nieuwe mogelijkheden voor excursies. Zo kunnen toeristen een bezoek brengen aan een wijngaard of olijfboer op het eiland. Daar kunnen ze niet alleen de lokale producten proeven, maar ook zien hoe deze worden gemaakt.
Op die manier maken toeristen op Kreta kennis met de Griekse keuken en krijgt de economie op het eiland een impuls. Inmiddels zijn meer dan honderd toerismebedrijven op Kreta bij het project betrokken, waaronder accommodaties van zowel TUI als van andere aanbieders.
Enorme impact
De toeristenindustrie kan een enorme impact hebben op het landschap.
Langzaam worden zelfs de meest maagdelijke plaatsen op de aarde ingenomen door mensen. Zoals b.v. de Zuidpool..
TUI
TUI richt zich wat betreft verduurzaming van de hotels eerst op het laaghangend fruit. Beginnen met de eigen hotels en de gecontracteerde hotels waar TUI echt volume en dus invloed heeft. Die aanpak moet uiteindelijk leiden tot het realiseren van het doel:
1 miljoen klanten van TUI die jaarlijks in een duurzaam gecertificeerd hotel verblijven.
TUI werkt daarvoor met internationale certificeringsbedrijven die vallen onder de Global Sustainable Tourism Council (GSTC). Doel was om wereldwijd in één taal te spreken over duurzaam toerisme, waaruit onder meer de basiscriteria voor duurzaam toerisme zijn voortgekomen. TUI vindt dat eigenlijk alle hotels een duurzaamheidslabel dienen te behalen, die erkend is door GSTC, zoals Travelife of Green Key. Goed om te benadrukken is dat het hier gaat om een duurzaamheidscertificering en niet een milieucertificering. Het sociale en economische aspect van duurzaamheid speelt zeker ook een grote rol. Om een certificering te behalen worden hotels door een derde partij gecontroleerd op alle criteria van het keurmerk.
Naast volume en impact heeft ook de intrinsieke motivatie van de hoteleigenaar of manager om te verduurzamen invloed. Die motivatie kan ideologisch gedreven zijn, maar ook economisch of imago gedreven.
Om hoteleigenaren te ondersteunen in het proces van verduurzaming biedt TUI ze hulpmiddelen aan zodat ze niet helemaal ‘bij nul’ beginnen. Zo heeft TUI een tool ontwikkeld waarmee ze eenvoudig inzichtelijk kunnen krijgen hoeveel water, afval en energie ze per maand gebruiken en produceren. Door hun verbruik in te vullen wordt dat door vertaald naar een verbruik- en kostenberekening per gast per nacht. Wel of niet duurzaam, dat is voor iedere hotelier relevante informatie. Meten is weten, en als je in kaart hebt hoeveel je gebruikt, dan kun je jezelf ook doelstellingen opleggen om te reduceren.
Ongeveer een kwart van de TUI-klanten verblijft momenteel in een duurzaam gecertificeerd hotel en het aantal groeit nog steeds, maar nog niet snel genoeg. Van klanten hoort TUI terug dat duurzaam gecertificeerde hotels hoger scoren dan niet-gecertificeerde hotels. En dat is niet enkel voor hoteliers belangrijk. Consumenten zien die reviewscores ook. Duurzaamheid kent wat dat betreft alleen maar winnaars.
Met verleiden in plaats van dicteren probeert TUI de duurzame boodschap naar zijn zakelijke klanten over te brengen.
TUI probeert zijn klanten juist op een positieve manier te stimuleren tot duurzaam gedrag. Niet alleen maar zeggen wat men niet zou moeten doen, maar vooral vertellen wat men wél zou kunnen doen.
Landal
Landal exploiteert meer dan 85 vakantieparken door heel Europa en doet veel aan duurzaamheid. Niet alleen qua locatie, maar ook op het gebied van faciliteiten. Bij nieuwbouw en renovatie van bungalows en centrumvoorzieningen bouwt Landal zo duurzaam mogelijk en bij de inrichting wordt gewerkt aan een volledig circulair interieur. Zo wordt bij de aanschaf van nieuwe meubelen bijvoorbeeld gekozen voor producten van massief FSC-hout en metaal voor maximaal hergebruik.
Landal won in 2018 en 2019 de Sustainable Brand Index in de categorie Leisure and Travel. Het afgelopen jaar stond het bedrijf zeven plaatsen hoger dan in 2018.
Vijf tips
5 handige tips die bijdragen aan een duurzamere vakantie
- Check of je in jouw vakantieland uit de kraan kunt drinken: waterinhetbuitenland.nl
- Drinkwater uit kraan? Neem een hervulbare fles mee
- Geen drinkwater uit de kraan? Schaf aan het begin van je verblijf een grote verpakking water aan en vul je flesje - Zeg ‘nee’ tegen plastic rietjes
- Neem altijd een (boodschappen)tas mee
- Neem zelf shampoo, douchegel en bodylotion mee (ivm kleine verpakkingen)
- Zin in een vakantie uitje? Doe mee aan lokale beach clean-ups!
In 2009 kende Nederland 9,9 miljoen toeristen. In 2018 bijna 19 miljoen.
Landal en IKEA
Op de Marker Wadden kan je energieneutraal bij Landal greenparks overnachten in eilandhuisjes. IKEA heeft de huisjes op duurzame wijze ingericht.
Ze zijn off grid. De energie wordt uit eigen zonnepanelen verkregen, er komt een vorm van windenergie en het water wordt gefilterd uit het Markermeer.
Zo zijn de huisjes voorzien van energiezuinige apparatuur en verlichting, zodat de impact op het milieu zo laag mogelijk is. De keukenapparatuur is van A++ kwaliteit en er zijn PET-flessen verwerkt in stoelen, hoofdkussens en keukenkastjes. In elk keukenkastfront zitten 25 PET-flessen.
Ook wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Onder meer jute, linnen, katoen, (onbehandeld) hout en rotan zijn terug te vinden in de woningen. Het interieur is zo een afspiegeling van het zand, de lucht en begroeiing op de eilandengroep.
Het onderhoud van de inrichting neemt de retailer tevens voor haar rekening. Dat gebeurt aan de hand van een furniture-as-a-service overeenkomst. Dat betekent dat IKEA eigenaar blijft van de meubels en ze zo goed mogelijk onderhoudt.
In 2030 wil IKEA alleen nog maar producten op de markt brengen, die van hernieuwbare of gerecyclede materialen zijn gemaakt. Ook ontwerpt de retailer haar meubels steeds vaker modulair. Dat betekent dat de meubelonderdelen op een bepaalde manier aan elkaar zijn vastgemaakt waardoor ze gemakkelijker van elkaar te scheiden zijn. Doordat de onderdelen inwisselbaar zijn, hoeft slechts een deel te worden vervangen in plaats van het gehele product.
Circulaire hotels
Een infografic met stappenplan is hier te vinden.