E-Learning

Ga aan de slag. Succes !


 

Wat kan de toerist doen ?

Duurzaam toerisme werkt als de aanbieders (de touroperaters, de vervoerders, de hotels, de leasure industrie etc) duurzaam handelen maar ook als de toerist dat doet. Wat kan die doen ? 

Tips vooraf

- Kies de meest milieuvriendelijke manier van vervoer naar de bestemming

- Kies een accommodatie met Eco-label of een met een milieuvriendelijke bedrijfsvoering

- Kies excursies en activiteiten die niet schadelijk zijn voor de natuur en het milieu

- Bezoek beschermde gebieden onder begeleiding

gids

De leuke aspecten van een reis naar het buitenland zijn onder anderen de gewoonten, gebruiken, het eten en drinken en de andere cultuur.Als u zich hier van tevoren al in verdiept, zult u vaak beter begrijpen waarom dingen anders gaan en lopen dan in Nederland.

Wij raden u aan om van tevoren bijvoorbeeld reisgidsen of boeken over uw vakantieland te raadplegen. Lees ook opvoorhand iets over de geschiedenis, politiek cultuur en dergelijke.

Als u zich goed voorbereidt zal dit uw reiservaringen ten goede komen.

Leuke dingen om vooraf te leren zijn non-verbale communicatie regels en een paar woorden in de vreemde taal, zoals 'dank u wel', 'alstublieft' en 'tot ziens'. U zult merken dat de bevolking dit enorm waardeert.

Tips tijdens het verblijf

Het opvolgen van onderstaande tips is een kleine moeite, maar voor het milieu en de lokale bevolking betekent het een wereld van verschil.

Energie

Energie besparen kan ook op vakantie, u kunt er bijvoorbeeld opletten dat licht, airco en andere apparaten uit zijn als u de kamer verlaat!

Water

Water is vaak schaars en kostbaar in het buitenland. Veel waterverbruik gaat ten koste van de natuur en het milieu in de omgeving.

Wist u bijvoorbeeld dat door het laten aanstaan van de kraan tijdens het tandenpoetsen tien liter water verspild wordt en dat het nemen van een bad drie keer zo veel water kost als het nemen van een douche?

kraan

Afval voorkomen

Natuurlijk kan niet al het afval voorkomen worden. U kunt het wel proberen te beperken door het gebruik vanwegwerpverpakkingen te verminderen.

Gooi tijdens excursies niet zomaar afval op de straat als er geen vuilnisbak in de buurt is maar neem van tevoren eenplastictas mee.

Zorg dat het overige afval op de plaats terechtkomt waar het hoort.

Neem batterijen en dergelijke mee terug naar Nederland indien er in uw vakantieplaats hiervoor geeninlevermogelijkheid is.

Gebruik van handdoeken en bedlinnen

Laat alstublieft de handdoeken en het bedlinnen alleen wassen als het nodig is. Zo helpt u mee aan waterbesparingen aan vermindering van het gebruik van wasmiddelen.

Respect tonen voor de andere cultuur

De bevolking in vakantielanden staat vaak bekend als vriendelijk en gastvrij. Zij zullen hun best doen om het u naaruw zin te maken. U kunt uw best doen om u te verdiepen en aan te passen aan de lokale gebruiken. Zo blijven ZJJbezoeken van toeristen waarderen.

Het is de gewoonte als u speciale gelegenheden gaat bezoeken zoals kerken, kloosters en moskeeën, dat u uwkledingkeuze daarop afstemt. Maak nooit klakkeloos foto's zonder vooraf toestemming te vragen.

Lokale producten

Vaak is het leuk om kennis te maken met de lokale keuken van uw bestemming. Het is aan te raden om restaurantsuit te proberen waar u de gerechten kunt eten die juist kenmerkend zijn voor uw vakantieland.

Een bezoek aan een lokale markt of winkel is eveneens vaak zeer de moeite waard.

Souvenirs

Let er alstublieft op dat u geen verboden 'souvenirs' aanschaft zoals levende of opgezette planten en dieren,schelpen, koralen of ivoor. Naast dat u hiermee schade toebrengt aan de natuur kunt u bij het invoeren van dezesouvenirs, ernstige problemen krijgen bij de douane. Voor meer informatie hierover kunt u tevens terecht bij het Wereld Natuur Fonds www.wnf.nl waar u een speciale folder kan bestellen over illegale souvenirs.

souveniers

Dieren

Door naar zaken te gaan kijken waarbij dieren misbruikt worden zoals stierenvechten en berendansen, wat helaas nogvoor komt in het buitenland houdt u deze 'activiteiten' in stand.

U kunt dus meehelpen door hier niet naar te gaan kijken. Geef de mensen die deze dieren mishandelen alstublieft nooit geld.

Lokale bevolking

In sommige vakantielanden komt het voor dat kinderen moeten gaan bedelen of werken van hun ouders. Hoe zielig dit ook lijkt, het is beter om ze niks te geven. Als zij namelijk elke keer met geld thuiskomen zullen ze moeten blijven werken en worden ze nooit naar school toe gestuurd.

Afdingen

In veel plaatsen is het de gewoonte om te onderhandelen. Als u gaat onderhandelen, informeert u dan eerst naar de'normale' prijs en probeer niet het onderste uit de kan te halen. Soms moeten mensen namelijk per dag een minimumaantal artikelen verkopen en als dat niet lukt, verkopen ze het aan het eind van de dag onder de normale prijs.

Adviezen  duikbestemmingen

Duiken is voor velen een onvergetelijke ervaring.

rif

Op zich is duiken niet schadelijk voor de onderwaterwereld mits met bepaalde zaken rekening gehouden wordt. Hoe u kunt meehelpen:

Raak het koraal niet aan. Koralen zijn levende dieren en zijn snel beschadigd, zelfs bij lichte aanraking. Watjaren nodig heeft om te groeien kan met slechts 1 simpele aanraking ongedaan gemaakt worden.

Woel het zand niet op. Dit beschadigt het koraal en andere koraalorganismen. Tevens bederft het het zicht voor u en anderen.

Verplaats de koraalbewoners niet. Kreeften en andere schelpdieren zijn zeldzaam geworden omdat te veel mensen ze hebben opgepakt of meegenomen.

Oefen vaak om finning en body control te handhaven. Niet zelden heeft een trap van een zwemvlies iaren koraalgroei ongedaan gemaakt.

Zorg ervoor dat al uw benodigdheden goed vastgebonden zijn zodat niets op het koraal kan blijven haken.

Probeer meer informatie over koraalriffen en het ecosysteem te vergaren. Hierdoor zal een bezoek aan dit prachtgebied voor u optimaal plezierig zijn.

Koop nooit koraal als souvenir! Doordat er nog steeds mensen zijn die koraal kopen wordt de vernietiging van het koraal in stand gehouden.


Adviezen autovakanties

Als u met de auto gaat en onderstaande tips opvolgt kan het aanzienlijk schelen in het brandstof verbruik. Wel zo voordelig voor het u en het milieu.

autovakantie

Goed onderhoud en een goede afstelling zorgen voor minder brandstofverbruik en milieuvervuiling.

Een correcte bandenspanning vermindert het brandstofverbruik aanzienlijk. Controleer voor u op reis gaat ofdeze in orde is. Bij een eventuele aanhanger is het aan te raden om van tevoren naar de garage te gaan ente vragen of de belading in orde is.

Trek rustig op en gebruik een eventuele choke zo min mogelijk. In een hogere versnelling rijden verminderdhet brandstofverbruik aanzienlijk.

Des te rustiger u rijdt, des te beter voor het milieu. Wist u dat bij 120 kilometer de uitlaatgassen perafgelegde kilometer 40% meer vervui lend kunnen zijn dan bij 100 kilometer per uur.

Probeer een constante snelheid aan te houden door goed afstand te houden. Een constante snelheid zorgtvoor minder brandstofverbruik.

Als u in de nacht rijdt naar uw vakantie bestemming heeft u minder kans op files en ander oponthoud.

Ziet u dat u snelheid moet minderen of stoppen voor een stoplicht, laat tijdig gas los en laat de auto in deversnelling van dat moment uitrollen.

Gebruik van airco en (achterruit)verwarmi ng zorgen voor een forse toename van het brandstofverbruik.