Open menu

Textiel

Circa 135 miljoen kilo textiel verdwijnt in de afvalbak. Van de ingezamelde textiel wordt vervolgens 55 procent hergebruikt en 40 procent gerecycled. Op dit moment wordt namelijk slechts 30 procent van onze kleding na gebruik ingezameld en gesorteerd, blijkt uit cijfers van MVO Nederland. Bij glas is dat bijvoorbeeld 80 procent. 73 procent van alle gebruikte kleding wordt verbrand en slechts 1 procent van de vezels wordt gerecycled zeggen anderen. Na olie is textiel de meest vervuilende industrie.

Op dit moment wordt 73 procent van alle gebruikte kleding verbrand en wordt slechts 1 procent van de vezels gerecycled. Het principe van kleding verkopen tegen de laagste prijs moet verschuiven naar een model van true pricing. Landen moeten regels opstellen voor circulaire fashion en die ook handhaven. Dat kan € 161 miljard opleveren.

Kledingmerk The North Face begon vorig jaar met het verkopen van tweedehands kleding. Met de refurbished kleding wil het merk een stap zetten naar een circulair model.

Garens zijn van kunststof en bevatten zwaar giftige kleurstoffen.

Michael Braunguart en Ciba Geigy hebben getracht textiel volledig afbreekbaar te maken. Ze onderzochten 1600 stoffen. 16 kleurstoffen bleken totaal onschadelijk te zijn en daarmee zijn alle kleuren te maken.

Als kleding van vilt wordt gemaakt kan dat als voedsel voor aardbeienplanten dienen.  Textielafval -> vilt om aardbeien af te dekken. Het composteert volledig en is daarom voedsel van planten. Het afvalwater kon eenvoudig worden gezuiverd

Het bleek een eenvoudige oplossing waar niemand had aan gedacht had. Men heeft nu composteerbare T-shirts vervaardigd.

Maak textiel van monomaterialen. Je hebt dan geen problemen met scheiden. Men sorteert ook op kleur. Je hoeft dan minder nieuwe grondstoffen te gebruiken  Als iets vaak gewassen wordt maak het dat wit. Zwarte textiel bevat al gauw 5 % kleurstof die vaal wordt en die uit wast.
Als kleding modisch is wordt die vaak eerder vervangen. Dat is niet goed.

garen3

Mondiaal verbruikt men 10 kg textiel pp/pj maar hier 25 - 40 kg. In de jaren vijftig werd bijna geen textiel weggegooid. Kleding van gerecyclede materialen is het beste, dan van biokatoen, dan van ma en zetmeelderivaten en dan van polyester, polyamide en bamboevezels. Als je jeans recyclet bespaar je 53 % energie, 99 % water en 88 % chemicali. Kijk naar ecoeffectiviteit bij welk materiaal je gaat gebruiken, bij de techniek, de vorm, de kleur, het gebruik en de service. Echt duurzaam en C2C is b.v. kleding van boomschors van de Matuba boom die tussen de palm en bananenbomen kan groeien. De schors wordt bewerkt met energie uit een solarcooker. Het zijn experimenten van Fioen van Balgooi (http://www.refinity.eu)

Een zero-waste circulaire economie voor textiel zou niet alleen langer gebruik van de geproduceerde kleding betekenen, maar ook een betere recycling en hergebruik van materialen om uitstoot veroorzakende afvalprocessen zoals verbranding te vermijden. De grootste winst zou komen uit de introductie van minder verspillende productieprocessen.

12-05-2017 tekenden grote spelers in de wereldwijde kledingindustrie, waaronder H&M, Inditex, Adidas, Kering en Marks & Spencer de zogeheten Call to Action for a Circular Fashion System. Ze beloven daarmee zich in te zetten om een circulaire strategie te definiëren als het implementeren van ontwerpstrategieën voor circulariteit, het verhogen van de hoeveelheid ingezamelde gebruikte kleding en de hoeveelheid verkochte gebruikte kleding. Ook een toename van het aandeel van kleding gemaakt van gerecyclede textielvezels behoort tot de doelstellingen.

Veel veel kleren gaan naar stortplaatsen en verbrandingsovens. Met een verwachte productietoename van 63 procent tegen 2030 is er geen andere keuze dan het versnellen van een circulair systeem dat materialen herstelt en regenereert. Ook de industrie snapt dat het belangrijk is te veranderen en te streven naar een circulair systeem.

1 kg katoen kost 20.000 liter water. Men is ook bezig met nanotextiel, smart textiles en dynamic textiles.

braungart1Cradle to Cradle ‘goeroe’ Michael Braungart heeft zich in de eerste duurzame katoenen werkkleding gestoken. De naam van dit merk: REWORK, geproduceerd door Vam Puijenbroek Textiel.
 
Rework Cradle to Cradle workwear is het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen bedrijfskledingproducent Van Puijenbroek Textiel, textieldienstverleners Berendsen en Lavans en afvaldienstverlener Van Gansewinkel.

De bedrijfskleding is zo ontworpen dat alle onderdelen opnieuw kunnen worden gebruikt. Er worden nieuwe garens gesponnen of compost gemaakt van de oude werkkleding. Het is een innovatief én duurzaam concept met een herkenbare kwaliteit, voor een prijs die aansluit bij de prijs van gangbare werkkleding.

Braungart: “Iedereen heeft werkkleding nodig. Ondernemers moeten het niet uit luxe gaan gebruiken, maar vanwege de innovatie en de goede kwaliteit.''Cradle to Cradle is meer dan recyclen. Al tijdens het ontwerp en de productie wordt slim gewerkt. Het verven van de werkkleding gebeurt een stuk milieuvriendelijker dan gebruikelijk. Hierdoor bevatten de katoenvezels geen schadelijke stoffen waardoor het na teruggave weer een geschikte grondstof vormt voor bijvoorbeeld nieuwe werkkleding.

Rework heeft het zogenaamde Zilver-certificaat toegekend gekregen van Epea, het bureau van Braungart.

Er is een werkbroek en een jack in deze kwaliteit verkrijgbaar. De details:

Rework werkbroek: gulpsluiting met knopen, 2 ingezette zijzakken waarvan 1 met horlogezakje, 2 achterzakken met klep, duimstokzak met rolmaatzakje, dijbeenzak met klep, GSM-zakje, kniezakken, versterkingen

Rework jack: drukknoopsluiting, 2 voorzakken, 2 borstzakken met klep waarvan 1 met GSM-zakje, versterkingen, versterkte elleboogstukken, verlengd rugpand

Het Rework Cradle to Cradle doek is vervaardigd uit 100% katoen die met panamabinding verweven is tot 270 gram per vierkante meter. De kwaliteit is gelijkwaardig aan doeken die voor andere werkkleding worden gebruikt, de K1 van Van Puijenbroek Textiel bijvoorbeeld. Bovendien is het wasbaar op 95 graden, wat industrieel wassen mogelijk maakt.

Rework spijkerbroeken hebben nu C2C goud zie hier. Het is de meest duurzame jeans ooit.

jeans

Wat is een duurzame jeans?

De denimstof die G-Star samen met zijn partners DyStar en Artistic Milliners ontwikkelde, bevat 70 procent minder chemicaliën en produceren geen bijproducten die zout bevatten tijdens het reductie- en verfproces. 98 procent van het water wordt gerecycled en hergebruikt en de overige 2 procent verdampt.

G-Star gebruikt voor de Elwood RFTPi alleen biologisch katoen. Dit katoen is geteeld zonder gebruik van synthetische bemesting en giftige pesticiden, waardoor er geen schade aan de grond wordt toegebracht en daardoor het ecosysteem wordt ondersteund. Alle andere componenten die niet gunstig waren voor eenvoudige recycling zijn weggelaten. Zo heeft het bedrijf ervoor gekozen geen rivets en ritsen te gebruiken, maar metalen knopen met een eco-finish. Ook alle labels en kartonnen verpakkingen zijn verantwoord geproduceerd.

De G-Star Elwood RFTPi jeans en het D-Staq RFTPi denim jacket zijn vanaf 15 februari verkrijgbaar in de winkel en online, voor zowel dames als heren.

Het Nederlandse G-Star RAW werd in 1989 opgericht door Jos van Tilburg. Gedreven door de filosofie "just the product" groeit het merk uit tot één van de grootste spelers wereldwijd. In februari 2016 wordt Pharrell Williams mede-eigenaar van het bedrijf. Hij is onder andere verantwoordelijk voor de collecties, de marketing en de bedrijfsstrategie. Vandaag de dag heeft het spijkerbroekenmerk 6500 verkooppunten wereldwijd.

HNST (honest) wil een volledig circulaire jeans maken waarbij de stof komt uitgarens van gerecyclede spijkerbroeken aangevuld met Tencel, een restproduct van de houtverwerking en kantoen. De stikgarens komen uit gerecycled polyesther, de knopen zijn herbruikbaar. Via een schroefsysteem kunnen ze van de ene broek op de andere gezet worden.
De kleuring van de broeken is het grootste probleem. Normale fabrikanten lossen indigopoeder op in water via sterk toxische chemicalien. HNST gebruikt elektrocellen om het poeder op de vezels te fixeren.
fashon

H&M sportkleiding

Kledingretailer H&M lanceert een sportkledingcollectie als leggings, truien en tops voor fitness, hardlopen en yoga, die gedeeltelijk is gemaakt met duurzame materialen, zoals gerecycled polyester en elastaan. Een nieuwe weeftechniek maakt naadloze kledingstukken, waardoor minder garen- en stofresten overblijven.

H&M wil in 2030, 100 procent gerecyclede of andere duurzaam geproduceerde materialen te gebruiken.

Samen met de Ellen McArthur Foundation en het Stockholm Resilience Centre werkt de retailer daarnaast in een onderzoeksproject aan de ontwikkeling van een circulair systeem voor de productie en het gebruik van textiel dat minder afhankelijk is van schaarse, natuurlijke grondstoffen.

H%M wil de verandering naar circulaire en duurzame mode leiden en tegelijkertijd het bedrijf nog ethischer maken. Dat is de reden waarom ze een nieuwe strategie hebben ontwikkeld om onze werkzaamheden op het gebied van duurzaamheid naar het volgende niveau te tillen.

Goede voorbeelden zijn

CIRCUWEAR (garens)
www.outfit.nl
Levert bedrijfskleding en neemt afgedragen bedrijfskleding retour. Circuwear is de mogelijkheden tot circulair verwerken van de oude kleding nog aan het onderzoeken, maar willen inzetten op het verwerken van de stof tot grondstoffen voor andere producten

VAN HULLEY (ondergoed) www.vanhulley.nl
Maakt boxershorts die gemaakt worden van afgedankte kleding door vrouwen die graag willen werken, maar nog niet de benodigde papieren hebben voor hun ambitie op de arbeidsmarkt.

i7

i28

Dutch spirit Zakelijke pakken 

DutchSpirit, leverancier van maatpakken en colberts heeft nu ‘Suit as a Service’ . Voor een vast bedrag per maand kan je circulair gekleed te gaan. Alle pakken, overhemden en colberts zijn van een hoge kwaliteit, worden eerlijk en klimaatneutraal geproduceerd en sluiten aan bij de principes van de circulaire economie. 

Het in eigen beheer houden van kleding is een belangrijk middel om de kringloop te sluiten. De looptijd van een abonnement bedraagt telkens 24 maanden, met automatische verlenging.

Afval textiel

Sandra Post maakt vanalles uit afval textiel. Zie haar website

post

Ze maakt ook nieuwe producten als matten van zolen van sportschoenen van Adidas

shoes2

textiel

Nieuwe garens van textiel

2019 In de gemeente Zaanstad moet de komende jaren een fabriek verrijzen van het Britse Worn Again. Dit bedrijf maakt textiel circulair door er cellulose en plastic van te maken; hiervan worden weer nieuwe garens gesponnen. De fabriek in Zaanstad wordt de eerste productielocatie van Worn Again.

Het Britse bedrijf kan met de techniek plastic en katoen uit textiel en plastic flessen halen. In het scheidingsproces worden kleuren, vervuiling en andere stoffen van elkaar gescheiden. Hierdoor ontstaan materialen op basis van cellulose en plastic die vergelijkbaar zijn met onbewerkte resources. De techniek kan worden toegepast bij polyester en katoen. Hierdoor is volgens de Ellen MacArthur Foundation 75 procent van al het textiel dat niet opnieuw gedragen kan worden, geschikt als grondstof. Naast textiel kunnen met de techniek van Worn Again ook PET-flessen bewerkt. Hele artikel zie duurzaammbedrijfsleven.

garen4

Een lease-pak, leer van fruitafval of textiel van koeienmest. Het zijn een paar voorbeelden die ter sprake kunnen komen aankomende dagen.

Zo maakt Monique Collignon in haar collecties gebruik van gerecyclede plastic flessen. Daarnaast zijn er verschillende alternatieven voor leer. In plaats van dierenhuiden gebruikt Fruitleather fruitafval als grondstof en Nyvidd maakt gebruik van vissenhuid, een bijproduct van de visindustrie. De Eindhovense ontwerper Jalila Essaïdi van Mestic ontwikkelde een techniek waarmee ze koeienmest kan omzetten in duurzaam biotextiel, -plastic en -papier. Door de mest volledig te ontleden, kan zij de cellulose die daaruit ontstaat, gebruiken voor de productie van nieuwe producten uit biomateriaal. 

Vroeger verbrandde de politie jaarlijks circa 120.000 kilo aan afgedankte politiekleding. Vanaf 2019 recyclet de politie alle afgedankte werkkleding zoals uniformen, schoenen en helmen. Na een geslaagde proef bij de politie Den Haag is de werkwijze landelijk ingevoerd. De politie sluit hiervoor aan op de ‘retourstroom’ van het Rijk, waarbij kleding van meerdere overheidsinstanties wordt verzameld en verwerkt. De grondstoffen krijgen verschillende nieuwe toepassingen: van isolatiemateriaal tot meubels. Ook kan er nieuw garen van worden gesponnen.

DutchSpirit, leverancier van maatpakken en colberts introduceerde in 2018 'suit as a service.’ Het bedrijf maakt het daarmee mogelijk om voor een vast bedrag per maand pakken te dragen.

Schoenen

Regelmatig worden leren schoenen in de grond gevonden waar nog Romeinen in hebben gelopen. Hoe raar is het dan dat we het nog steeds niet goed kunnen recyclen? 
Veel oude schoenen komen via de afvalbak in de vuilverbranding terecht. Dat is meestal niet omdat het leer versleten is, maar wel de zool, de lining of de stiksels. Of simpelweg omdat het model uit de mode is. Vrouwen schijnen gemiddeld zeven paar nieuwe schoenen per jaar te kopen.

Je moet je schoenen inleveren bij inzamelaars als KICI of Humana. Die pikken de betere exemplaren eruit en maken er onder andere kinderen in Afrika blij mee. Je kunt het leer ook versnijden en direct hergebruiken in andere producten. Dit wordt veel met oude bankstellen gedaan. Mensen maken er tassen, armbandjes of iPad-hoesjes van. Met schoenenleer gebeurt dit bijna nooit. Het is relatief stug en klein van oppervlak.

Oude schoenen die wel worden hergebruikt, worden meestal verpulverd. Het granulaat vind je terug als basis voor sportvelden, vloeren, als isolatiemateriaal of in auto-interieurs. Oude schoenen die je in de bakken van inzamelaars gooit, kunnen zo eindigen. Ook Nike vermaalt oude sportschoenen tot sportvelden.

Wat het Amerikaanse Ecodomo met oud leer doet, lijkt al meer op ‘echt’ recycling. Dit interieurbedrijf vervezelt leer dat na een geheimzinnig procédé als nieuw leer in strekkende meters van de rol afkomt. Het bedrijf gebruikt het vervezelde leer in premium vloeren en wandbekleding.

OAT Shoes heeft volledig bio-afbreekbare schoenen. Stop een oude OAT Shoe in de grond en er groeit een prachtige bloem uit. Het lijkt voorlopig de beste oplossing.

Bedrijfskleding

Bedrijven willen bedrijfskleding meestal vernietigd zien omdat je niet wil dat anderen in je bedrijfskleding gaan rondlopen terwijl ze niet bij je bedrijf werken. Maar Van den Boorn maakt robuuste tassen van veiligheidsvesten en jassen van klanten van FBBasic die hun afgewerkte kleding een tweede leven wilden gunnen. Zo laat Stedin stevige werktassen en shoppers maken waarmee werknemers hun apparatuur kunnen meenemen als ze op bezoek gaan bij klanten. Ook de Persoonlijke Beschermings Middelen-tas is 100% circulair.”