Open menu

Afvalverwerking

Een groot deel daarvan is speciaal ziekenhuisafval (SZA), infectieus materiaal als besmette kleding, scharen, klemmen, snijgereedschap, infuusslangen en beademingssets. Dit gaat in blauwe vaten van 5 tot maximaal 60 liter die allemaal in vuilverbrander Zavin te Dordrecht verbrand worden. 

Sinds 2022 mag je medisch afval decontamineren. De vaten gaan na aankomst inclusief inhoud de shredder in. Vervolgens verhitten we het 45 minuten lang tot een temperatuur van meer dan honderd graden in een zogenoemd microwave systeem. Wat overblijft, is een mengsel van verschillende materialen als metalen, kunststoffen, textiel, maar ook glas en keramiek afkomstig van laboratoria. Dit sorteren we. De metalen persen ze in blokken en verkopen ze door. Kunststoffen kunnen naar de kunststofverwerkende industrie.

Die mogen niet naar de medische en de voedselindustrie. Maar afvalbakken, bedpannen en urinalen mogen bijvoorbeeld wel. Ziekenhuizen kunnen producten afnemen die zijn gemaakt van hun eigen afval. Op die manier wordt het een circulaire oplossing. Daar worden ze blij van.

Schermafbeelding 2024 05 01 092130

Medisch afval recyclen

Renuwi heeft ecoSmart-coaches die adviseren bijvoorbeeld het bedrijfsrestaurant of lopen op de OK mee om te adviseren bij het scheiden van afval dat daar vrijkomt. En als het afval eenmaal in de juiste bak ligt, helpen ze aan de achterkant om het op de juiste manier te verwerken.

Goed herbruikbaar us medicatieglas, metalen wegwerpinstrumenten, sterilisatiedoeken. Als deze spullen gescheiden ingezameld worden, kan Renewi ze recyclen tot nieuwe grondstoffen.

GreenCycl, een partner van Renuwi verwerkt ziekenhuisafval tot nieuwe medische producten. Zo ontmantelt GreenCycl medische nietmachines tot gescheiden materialen en onderzoekt het of het opzetstukken van operatierobots kan hergebruiken.

PET-verpakkingen kunnen gebruikt worden voor nieuwe producten, zoals nagelkrabbertjes. Deze worden gebruikt op de OK om het vuil onder nagels weg te halen. Of  je kan sterilisatiedoeken omzetten tot de veelgebruikte blauwe kruisjes.

Incontinentiemateriaal zou binnen de gehele zorgsector moeten worden gerecycled. Maar voor dit soort projecten zijn forse investeringen nodig. Ook vraagt het om goede samenwerking tussen alle partijen in de keten en stimulerend overheidsbeleid. De UPV (uitgebreide producenten verantwoordelijkheid, waarbij producenten een actievere rol gaan spelen in het recycleproces van afgedankte producten, red.) voor luiers wordt op dit moment uitgewerkt. Hopelijk tegen de benodigde gunstige condities, zodat kan worden gestart met de recycling en verwerking.