E-Learning

Ga aan de slag. Succes !


De drie P's in de zorg

Duurzaamheid probeert een optimum te vinden tussen people, profit en planet ofwel probeert het beste te maken gezien de economie, de ecologie (het milieu) en tussen mensen onderling. Dat zijn de drie P's in de zorg. 

In de maatschappij zijn er veel specifieke problemen waar je in de zorg mee te maken hebt. Een aantal voorbeelden:

Kinderen en volwassenen bewegen minder en veel mensen eten ongezond. Met overgewicht en gezondheidsproblemen tot gevolg. Dit komt deels door veranderde leefgewoonten. Veel mensen zijn hier zich niet bewust van of weten niet hoe ze het aan moeten pakken. De zorg kan eraan bijdragen dit probleem te voorkomen en te verhelpen door mensen bewust te maken, en beweging en gezond eten te stimuleren.
Sociale controle is afgenomen, vooral in de steden. Soms weten mensen niet meer eens wie hun buren zijn. Ouderen zijn hier heel kwetsbaar voor en kunnen zich erg eenzaam voelen. Activiteiten en persoonlijke aandacht kunnen dit verbeteren.
Zoveel mensen, zoveel smaken. Helaas kan niet iedereen elkaar waarderen. Respect voor elkaar is erg belangrijk. Voor elkaars religie, cultuur en levensgewoonten. En arm of rijk, en wat voor achtergrond dan ook, we zijn allemaal gelijk. Stimuleer onderlinge communicatie en behandel iedereen met een open houding en respect.
Tegenwoordig hebben veel mensen last van een hoge werkdruk en stress. Ook in de zorg zul je soms voor stressvolle situaties komen te staan. Soms is er te weinig tijd en te weinig personeel. Creëer voor jezelf je momenten van rust en tot jezelf komen. Als je ontspannen bent, kun je beter andere mensen helpen. En hou je het werk langer vol. Als je zelf plezier in je werk hebt heeft dat ook een positief effect op de mensen waar je mee werkt.
De gezondheidszorg begint onbetaalbaar te worden. Mensen worden steeds ouder en hebben steeds meer zorg nodig. Daarnaast neemt het aantal regeltjes en protocollen toe en heb je steeds meer burocratie.

Daar staat tegenover dat er locale initiatieven beginnen te ontstaan los van de grote instellingen als Opvoedpoli en buurtzorg. 
Wat minder bekend is, is hoe je tegelijkertijd kan bijdragen aan een schoon milieu. Maar dat wil niet zeggen dat het milieu niet belangrijk is in de zorg. Juist omdat de zorg een grootverbruiker is van allerlei spullen en met zoveel mensen te maken heeft, kan er een groot effect worden bereikt. Daarom op deze site een aantal leerpunten. In principe geldt in de zorg geldt voor duurzaamheid hetzelfde als voor thuis alleen dan op grote schaal: Bijvoorbeeld op het gebied van gezond eten, sociale activiteiten en het milieu. Ga bijvoorbeeld zuinig om met energie en beperk het afval

Vragen

Hier boven staan de woorden ongezond, eenzaam, respect, onbetaalbaar,  stress en milieu.

Welk woord, welke woorden horen bij people, profit en planet.

People :

Profit : 

Planet: