E-Learning

Ga aan de slag. Succes !


Een pleidooi

Hier onder een TEDx talk van Gary Cohen oprichter van een organisatie voor gezonde ziekenhuizen. Een korte vertaling staat er onder. De hele TEDx staat onderaan.

Ziekenhuizen waren de grootste dioxine producenten van de wereld. Dioxines breken bijna niet af en zijn bijzonder giftig (Ze zijn kankerverwekkend, geven hersenschade en misgeboorten). De zorg was zelf een grote bron van zorg en besmetting. Het was maar de top van de ijsberg. In 1996 waren ze ook een grote bron van kwikvervuiling. Er zit genoeg kwik in een thermometer om een meer van 20 hectare te vervuilen. Er braken regelmatig thermometers, het kwik kwam in het water en via dat water weer in de vis die we eten.

Cohen startte een organisatie gezondheidszorg zonder schade. Dat is van belang ondermeer omdat de gezondheidszorg 10 % van de wereldeconomie is.
Ze zorgden er voor dat in 2006 in de V.S. 4000 verbranders in ziekenhuizen werden gesloten. Ook de thermometers werden vervangen. In 2013 werd wereldwijd bepaald dat er in 2020 geen kwikthermometers meer gebruikt worden.

Veel ziekenhuizen verbruiken twee maal zoveel energie dan gewone gebouwen en meestal gebruiken ze fossiele brandstof die ons letterlijk doodt. Ieder jaar sterven meer dan 7 miljoen mensen aan luchtverontreiniging binnen- en buitenshuis. Er worden nog steeds veel chemicaliën gebruikt die in het milieu kunnen lekken. Ook verbruikt men veel plastics. Sommige desinfectantia zijn astma opwekkers wat verklaart dat verplegenden vaker astma hebben. En dan de gebouwen zelf. Gebouwd met toxische materialen, toxische vlamvertragers, toxische schoonmaakmiddelen, depressief licht, het ruikt slecht, voelt slecht, slecht kleurgebruik alsof de gebouwen zelf aan het infuus liggen.

cohentedxluchtveront

Dus daagden ze architecten uit om ziekenhuizen te bouwen zonder kankerverwekkende stoffen, om kinderverblijven te bouwen zonder geboorte-afwijkende stoffen en stoffen die astma opwekken.
De architecten startten met gezondheid als uitgangspunt te nemen. Sindsdien worden ziekenhuizen heel anders gebouwd. Natuurlijk licht, duurzame energietechnieken, gezonde materialen. Ziekenhuizen die herstel bevorderen in plaats van ons zieker te laten voelen.
Maar ziekenhuizen kunnen nog veel beter doen. Ze moeten ankers zijn voor de weerstand, de gezondheid en duurzaamheid van communities ipv kathedralen voor chronische ziekten. Ze kunnen  de schuilplaats zijn in de komende storm die klimaatverandering teweeg gaat brengen. Ze zijn economische motoren in onze samenleving. Dus men werkt samen om te veranderen wat ziekenhuizen inkopen zodat ze bijdragen aan een samenleving met meer gezondheid en rechtvaardigheid.

tex3ted3

Ze hebben nu boerenmarkten in ziekenhuizen en kopen in bij duurzame boeren zodat ze gezond voedsel brengen naar hun patiënten een werknemers. Er bestaan ziekenhuizen die draaien op windenergie. Geneesmiddelen waarop ook staat in hoeverre ze het milieu al dan niet vervuilen.
En ziekenhuizen die op een duurzame manier inkopen.

Ziekenhuizen zouden het voorbeeld moeten zijn van een gezonde omgeving. Van een omgeving die onze kinderen beschermt tegen giftige stoffen met schone lucht en water, gezonde voeding en veilige producten. Vergiftig onze kinderen niet! Ziekenhuizen zouden onze relatie met de natuur moeten laten zien en zouden duidelijk moeten maken dat je geen gezonde mensen kunt hebben op een zieke planeet.

De gezondheidszorg is de enige economische sector die genezen als haar missie heeft. We kunnen  ziekenhuizen ombouwen van gevaarlijke plaatsen naar plaatsen waar wonderen kunnen plaatsvinden. Want uiteindelijk is dat het waar de gezondheidszorg voor is.

%MCEPASTEBIN%