Inleiding


Een zorginstelling moet alles moet doen om te voorkomen dat mensen gezondheidsklachten krijgen door vervuiling en klimaatverandering. 

De zorg kan zich richten op
- hoe verspilling van geld, tijd en grondstoffen kan worden voorkomen
- hoe de uitstoot van broeikasgassen en milieuvervuiling kan worden voorkomen
- hoe toekomstig zorggebruik kan worden voorkomen en verminderd?
- hoe clienten meer kunnen doen aan zelfmanagement (empowerment)

Daarnaast moeten ze zelf voorbeeldgedrag vertonen op het gebied van duurzaamheid en gezondheid.

Ondanks lange wachtlijsten en een tekort aan zorgpersoneel hebben veel patiënten het gevoel dat veel zorg onnodig is. In Bernhove komt een patient alleen nog langs als arts en patiënt het nuttig vinden. Het ziekenhuis doet nu zo'n 16 procent minder operaties, heeft ongeveer net zoveel minder opnames en op de poli's komen zelfs zo'n 37 procent minder patiënten.

Het Erasmus MC gaat voor een duurzamer en gezonder voedselaanbod en ontmoedigt vleeseten. Het Rotterdamse ziekenhuis met ruim 16.000 medewerkers voert onder meer Meat Free Mondays in. De 32 automaten met snacks en frisdranken zijn ook de deur uit en worden vervangen door Health Food Wall's. (2023)

Misschien dat de klimaatdokter kan helpen? Hun missie is het versnellen van de duurzame zorg transitie. Hoe we dat doen? Door jou te helpen om van klimaat zorgen naar groene dokter te gaan. Laat je inspireren door de artsen die jou voor zijn gegaan.

Of de duurzame verpleegkundige  

Bestuursleden Kim Verhaegh (Hogeschool Leiden), Ellen Bakker (Hogeschool Rotterdam), Marlies Pepers (Hogeschool Saxion) en Annemarie Bergsma (De Haagse Hogeschool / The Hague University of Applied Sciences) waren aanwezig.

Bij De Duurzame Verpleegkundige geloven we in multidisciplinaire samenwerking, het voortbouwen op het harde werk van anderen en het slaan van bruggen tussen praktijk, onderzoek en onderwijs. Dit omvat samenwerking tussen mbo, hbo en wo, evenals tussen medisch onderwijs en zorgonderwijs.

In pijler 2 van de GreenDeal 3.0 staat het vergroten van bewustwording en kennis over duurzame zorg centraal. Het is essentieel dat alle zorgprofessionals, van bestuurders tot artsen, verpleegkundigen, facilitaire ondersteuners en studenten, geïnformeerd zijn over de relatie tussen menselijk handelen, klimaatcrisis, milieuvervuiling en gezondheid. De Groene Zorg Alliantie leidt de samenwerking en afstemming van projecten met betrekking tot scholing en het ontwikkelen van benodigde kennis door onderzoek en dialoog.

Verpleegkundigen, de grootste beroepsgroep in de zorg, zijn cruciaal voor het realiseren van deze pijler, net als de docenten verpleegkunde.

Evelyn Brakema vz Groene Zorg Alliantie zegt: "Ik hoop dat wij ze kunnen laten zien dat stevig klimaatbeleid ons als mensheid juist kansen geeft. Kansen voor onze gezondheid, en dat het niet alleen geld kost maar ook oplevert." (2024)

De zorg streeft naar:

- 30% minder gezondheidsverschillen tussen hogere en lagere sociaaleconomische groepen
- 1 op de 6 mensen werkt in zorg en welzijn (dat is het nu maar als we niets doen wordt dit 1 op 5 in 2031)
- +5 gezondere levensjaren voor iedereen (we leven langer in gezondheid niet persé langer).

zorgrommel

Per IC patiënt per dag gaan er 7 vuilniszakken afval de container in. De zorg is even vervuilend als de luchtvaart.
Ze produceren 30 miljoen kg afval per jaar. 
Dat moet anders.

Greendealzorg

Duurzame gezondheidszorg is gezondheidszorg met aandacht voor de mens, de economie en het milieu.

Gezondheidszorg met aandacht voor People, Profit en Planet. In 2030 wil de zorgsector haar CO2-uitstoot gehalveerd hebben.

Al veel instellingen hebben ondertekend mee te doen aan de Green Deal in de Zorg 

Schermafbeelding 2024 05 12 184457

Schermafbeelding 2024 05 12 184330

Als les zouden studenten de vragen kunnen maken die hier staan. Zet de antwoorden in een mail en stuur die naar je docent.

Wat je allemaal doet in de zorg staat hier onder.

Verpleegkundige

Wat je allemaal kan doen in een ziekenhuis staat hier onder. Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Duurzame gezondheidszorg
Wat heeft de meeste impact op ons klimaat in de zorg?

De gebouwen 38 %, reisbewegingen 22%, medicijnen 18% Voeding catering 11%. Zie onder.

GZimpact
 
Dé site voor de zorg is http://www.venvn.nl/themas 

Congressen en duurzaamheid

Daarbij mogen artsen e.d. een nadenken over de congressen die ze houden en het vliegverkeer wat daarmee gemoeid is. 


In 2019 waren de microbiologen en internisten met z'n 13.663'en samen in Amsterdam. In 2022: 16.177 in Kopenhagen. Dit jaar, vermeldt de site van ESCMID trots: een 'record-breaking number' van meer dan 20 duizend medisch experts in Barcelona.

Probleempje: al die deelnemers legden alleen al in 2019 gezamenlijk 85,9 miljoen kilometer af om bij het congres te kunnen zijn, 113 keer heen en terug naar de maan. Ze brachten 4.836 werkweken door op vliegvelden en in vliegtuigen. Door hun vlieggedrag gingen zeven voetbalvelden aan Noordpoolijs voorgoed naar de gallemiezen.

Vaak is de kwaliteit van de presentaties ontzettend laag, zeker in vergelijking met Nederlandse congressen die zijn toegespitst op de situatie hier. De medische industrie gebruikt ze om te  verleiden tot het voorschrijven van medicijnen.
Vaak is het een mooi uitstapje naar exotische plaatsen op de wereld voor teambuilding of het leggen van contacten.
Maar ja, dat kan tegenwoordig ook online en dat kan ook in Nederland.  
Ofwel, doe congressen zoveel mogelijk met de trein en geef afdelingen een CO2 budget. 
Laat afdelingen hun CO2 impact rapporteren. 
Congressen delen wel gerecyclede pennen uit, maar het aantal deelnemers dat komt aanvliegen groeit nog steeds.

Teun Bousema, hoogleraar epidemiologie van klinische infectieziekten aan het Radboudumc in Nijmegen werkt met vijf anderen aan meer bewustzijn op dit gebied.

Veel succes