Open menu
logokl


Duurzaam Middelbaar Beroepsonderwijs


Nieuwsbrief December 2013

 

Lesmateriaal bij de keuzedeel duurzaamheid en beroep.

DMBO heeft e.e.a. al voor u uitgewerkt. Op de website staat nu de basismodule duurzaamheid met een algemeen gedeelte en een keuzedeel. Hierin kan de docent kiezen tussen duurzaamheid en ik, thuis, op school, de werkplek, het bedrijfsleven. Daarnaast kan gekeken worden naar duurzame producten of ideeën. Met checklists analyseren leerlingen hoe duurzaam gehandeld wordt en de leerling moet vervolgens een eigen verbeterplan maken. Dat doet hij/zij door te bekijken welke maatregelen weinig moeite en veel effect hebben tot veel moeite weinig effect. Zo prioriteert de leerling en ontstaat het verbeterplan. Handleiding voor docenten zie hier

ROC Scadla (= het ROC van Zeeland)  heeft alle paritaire commissies een brief gestuurd om keuzedeel duurzaamheid in het beroep in te gaan voeren.

Ira von Harras van Scalda heeft samen met Kenteq en DMBO het initiatief genomen keuzedeel duurzaam te ontwikkelen op niveau 1 niveau 2 niveau 3 en niveau 4.  

Nu heeft het CvB van Scalda alle paritaire commissies deze brief gestuurd te sturen waarin de hoop wordt uitgesproken het keuzedeel op te nemen in de kwalificatiestructuur. De brief is hier te lezen.

Nationale jeugdraad en duurzaamheid


De 35 aangesloten organisaties bij de Nationale Jeugd Raad hebben aangegeven duurzaamheid als een van de belangrijkste onderwerpen te zien. Ze hebben daarom een brief opgesteld naar de minister, de paritaire commissies en de MBO raad om aandacht te vragen voor duurzaamheid in het MBO.  

Keurmerk Duurzaam MBO
 

 


ROC van Amsterdam en het Koning Willem I College hebben donderdag 21 -11 - 2013 als eersten twee sterren gekregen op het Keurmerk Duurzaam MBO. ROC van Amsterdam voor haar opzet alle leerlingen techniek duurzaamheid te geven hetgeen bij goed gevolg resulteert in certificaat A. Voor degenen die er mee verder gaan bestaat ook certificaat B. Het Koning Willem I College heeft het keurmerk gekregen voor haar uitstroomdifferentiatie Energie en Klimaat. Keurmerk Duurzaam MBO is afgeleid van AISHE (het auditing instument sustainability for higher education). Het Keurmerk Duurzaam MBO is hiermee te vergelijken. 
De productsheet is hier te zien. U kunt de inhoud hier vinden. Net als in het HBO worden de audits afgenomen door Hobeon. Daar hebben al veel afdelingen en opleidingen het keurmerk op het gebied van duurzaamheid. Nu dus ook twee MBO afdelingen.


Steeds meer scholen gaan duurzaamheid breed geven


ROC de Leijgraaf wil negen maal vier uur duurzaamheid gaan geven techniek breed. ROC van Amsterdam doet dat via certifcaat A (en B)  wat alle leerlingen techniek krijgen. Bij Scalda wil men duurzaamheid collegebreed gaan aanbieden. Hopelijk start u er ook mee. 

ROC West Brabant stelt per 1 januari een manager duurzaamheid en MVO aan.


Officieel krijgt ROC West Brabant een projectleider DO/MVO en een programmamanager MVO voor het Markizaatcollege. Zijn naam is Hans van Mourik en hij gaat zich mede bezig houden met het centrum van innovatief vakmanschap op het gebied van biobased economy.

ROC de Leijgraaf is UNESCO school geworden


ROC de Leijgraaf heeft bewezen aan de voorwaarden te voldoen. De vier centrale UNESCO-thema's kunnen door een UNESCO-school op eigen wijze worden ingevuld. Het gaat om vrede en mensenrechten, intercultureel leren, wereldburgerschap en duurzaamheid.
Edwin Brussen, directeur Techniek & Samenleving van ROC de Leijgraaf vertelde over het verband tussen de UNESCO- en De Leijgraaf-waarden. Na de officiële onthulling van het UNESCO-naambord volgden diverse presentaties van docenten en studenten van ROC de Leijgraaf die duidelijk maken hoe deze waarden in de praktijk worden toegepast. Zo vertelde studente Juliana Dah op indrukwekkende wijze over haar ervaringen als vluchteling en de 'onderwijsreis' die ze nu binnen De Leijgraaf maakt. Studenten van de afdeling Horeca & Toerisme serveerden een 'wereldlunch' en studenten van de afdeling Mens & Maatschappij geven toelichting op het jaarlijkse hulpproject in Bosnië. Meer zie hier. Naast ROC de Leijgraaf zijn nu ROC A12, ROC Midden Nederland, Het Mondriaan College, Groenhorst Barneveld en het Koning Willem I College ook  Unesco school. 


Duurzaam bouwen


De eerste pijler van Build up skills is afgerond. In dit project is met (bijna) alle partijen in de bouw en installatietechniek geïnventariseerd wat er moet gebeuren om klaar te zijn om te voldoen aan het voorschrift van de EU om in 2020 voortaan alleen nog duurzaam en klimaatneutraal te bouwen. Pijler 2 gaat nu van start. Men noemt het Build up skills Netherlands at work ofwel BUS N@W.  ROC van Twente, ROC Midden Nederland en het Koning Willem I College gaan er lesmateriaal voor maken.  Veel lesmateriaal is al hier te zien.

Ciruclar economy en de metaal sector


MacKinsey heeft berekend dat Europa met de circular economy meer dan 380 miljard euro kan besparen. Met name zijn er kansen in de metaalsector. Er is bestaat nu overleg tussen de metaalunie, DMBO en het agentschap en EZ om te bekijken wat medewerkers in de metaal zouden moeten weten en uitvoeren zodat de circulaire economie handen en voeten gegeven kan worden. Meer over de circulaire economie hier.
Meer over duurzaamheid en de metaal is hier te vinden.

Cursus (milieu)ethiek


Mooi voor rond de kerst. Op de site van DMBO staat nu ook een cursus (milieu)ethiek en duurzame besluitvorming. Zie hier. Verschillende ethische stromingen, je houding ten opzichte van de natuur, juridische beginselen ect. Heel interessant. Een deel is afkomstig van de ethiek cursus die men op HAS Den Bosch geeft. Delen zijn ook best bruikbaar in het MBO.

Prijsvraag voor AOC's


Op 9 april 2014 strijden op de jaarlijkse voorjaarsconferentie van Voorop in de Vergroening opnieuw 3 scholen om de prijs voor het beste innovatieve en ondernemende project op het gebied van duurzaam onderwijs. Meer info zie hier.

Friese Poort start in 2014 met het ombouwen van haar school naar Centrum Duurzaam.


Vanaf maart 2014 start de verbouw van de locatie aan de Anne Wadmanwei. De ontwikkeling van het Centrum Duurzaam vindt plaats binnen de bestaande locatie aan de Anne Wadmanwei te Leeuwarden. Een ruimte van 1.000 m²,  zal plaats bieden aan een innovatiewerkplaats, een conferentieruimte en aan het DuurzaamDoenhuis
. Meer zie hier.

Voornemens voor 2014


DMBO wil in 2014 weer bijeenkomsten gaan beleggen. In navolging van de AOC's gaan we ook de ROC's vragen om het goede voorbeeld te geven door ecoschool te  worden. We gaan er eind januari voor bijeen komen. We gaan samen met u lesmateriaal maken aan de hand van keuzedeel duurzaamheid en de basismodule op de website. We gaan bijeenkomsten beleggen op het gebied van duurzaamheid en handel / ondernemen; duurzaamheid en de metaal ; duurzaamheid en de bouw; duurzaamheid en de biobased economy; duurzaamheid en health and life science; duurzaamheid en future skills (creativiteit, de nieuwe IT mogelijkheden, ondernemendheid en duurzaamheid). Daarnaast willen we landelijk gaan leren van de centra van innovatief vakmanschap en de centres of expertise die zijn opgezet. Ook als u zelf onderwerpen heeft, dan willen wij daar graag een bijeenkomst voor beleggen. Geef dat dan even aan. 
Daarnaast houden we ieder jaar een symposium waarin we gezamenlijk bijeen komen. Mogelijk dit jaar samen met de Nationale Jeugdraad. DMBO hoopt samen met EBC*L te komen tot een European Sustainable Businsess license. We willen samen met SME gaan voor ecoschools, we zijn aanspreekpunt in Nederland en dé organisatie om alles op duurzaamheidsgebied te delen met anderen. We hopen de website en de nieuwsbrieven in de lucht te kunnen houden.  Maar alles is in de huidige economische situatie wel onzeker geworden. Ook op het budget van DMBO wordt mogelijk gekort. Laten we hopen van niet. We vragen al niet veel, doen een hoop en hopelijk steunen jullie ons. 

Mede namens Robbie van Kippersluis en Marian de Groot van CINOP wens ik u allen een prettige kerst toe met alle goeds voor 2014. Hopelijk wordt de wereld in dat jaar weer een stukje duurzamer.

Betreffende deze nieuwsbrief

DMBO is een dynamische kenniskring die zich bezig houdt met duurzaamheid in het Middelbaar Beroepsonderwijs. We hebben een website www.duurzaammbo.nl  boordevol informatie met 300 unieke bezoekers per dag. We organiseren ieder jaar een groot symposium over duurzaamheid in het MBO. Via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van bijeenkomsten, manifestaties en ontwikkelingen in het MBO veld. Als u nog personen weet waar deze nieuwsbrief interessant voor kan zijn mail dan even het e-mailadres naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U kan er ook copy naar sturen alsmede kan u zich er afmelden voor de nieuwsbrief.