Open menu


Agenda

30 maart 15:00-17:00 / iedereen die op instellingsniveau bezig is met duurzaamheid in het mbo / Startbijeenkomst SustainaBul MBO 2023
Binnenkort staat de eerste bijeenkomst voor de SustainaBul MBO 2023 op de planning! 
Meer informatie vind je
hier!

17 april 13:00-15:00 / iedereen die op instellingsniveau bezig is met duurzaamheid in het mbo / SustainaBul Kennisbijeenkomst thema onderwijs
Bij deze kennisbijeenkomst verdiepen we ons in het eerste thema van de SustainaBul MBO: onderwijs. Meer informatie vind je
hier!

16 mei 10:00-12:00 / iedereen die op instellingsniveau bezig is met duurzaamheid in het mbo / SustainaBul Kennisbijeenkomst thema praktijk
Bij deze kennisbijeenkomst verdiepen we ons in het tweede thema van de SustainaBul MBO: praktijk. Meer informatie vind je
hier!

23 tot en met 26 mei 2023 / mbo, hbo en wo / Groene Peper
Voor iedereen binnen het vervolgonderwijs die geïnteresseerd is in duurzaamheid en met specifieke aandacht voor de rol van digitalisering binnen duurzaamheid. Meer informatie vind je op de
 website!

12 juni 15:00-17:00 / iedereen die op instellingsniveau bezig is met duurzaamheid in het mbo / SustainaBul Kennisbijeenkomst thema bedrijfsvoering

Bij deze kennisbijeenkomst verdiepen we ons in het derde thema van de SustainaBul MBO: bedrijfsvoering. Meer informatie vind je hier!

Doe mee aan de SustainaBul MBO (bijeenkomsten) 2023!

Ook dit jaar organiseert Leren voor Morgen weer de SustainaBul MBO, gefinancierd door Goldschmeding Foundation. Doel van deelname is 1) kennisdelen en -ontwikkelen over hoe je duurzaamheid instellingsbreed versterkt op je mbo 2) inzicht krijgen in waar de deelnemende instellingen staan op het gebied van instellingsbrede duurzaamheid in het mbo.
 
Op dit moment evalueren we de werkwijze van de SustainaBul MBO, om deze zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de behoeften het mbo. Denk je erover om deel te nemen, noteer dan vast de onderstaande data. Voor meer informatie, neem contact op met Simone Kleinhout (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

 
De bijeenkomsten zijn toegankelijk voor ieder die op instellingsniveau bezig is met versterking van duurzaamheid in het mbo (ook als je nog niet definitief besloten hebt om mee te doen met de ranking zelf):

  • 30 maart 15.00-17.00 – startbijeenkomst
  • 17 april  13.00-15.00 – kennisbijeenkomst thema onderwijs
  • 16 mei 10.00-12.00 – kennisbijeenkomst thema praktijk
  • 12 juni 15.00-17.00 – kennisbijeenkomst thema bedrijfsvoering
  • 12 september 11.00-13.00 – kennisbijeenkomst thema integrale aanpak
  • 18 oktober 13.00-15.00 – rankingbijeenkomst (n.t.b.)
  • 8 december – uitreiking @ Koning Willem 1 College – ’s Hertogenbosch 

Inspiratie: Start-up! Futureproof van het Regio College

In het excellentieprogramma ‘Start-up! Future Proof’ maken studenten kennis met met sociaal en duurzaam ondernemen door een product of dienst te bedenken. Bij de laatste editie hebben drie studenten de prijs van €500 gewonnen met een concept voor een Uber op de fiets. Dit trainingsprogramma vindt plaats op dinsdag aan het einde van de dag en is inclusief een vegetarische maaltijd. Het vak is ingericht voor 25 studenten per jaar en laat het schoolse los door workshops en inspiratie sessies aan te bieden.

Meer lezen & Video

Denk mee met OCW over studeren en kennisontwikkeling in 2040

De wereld verandert in sneltreinvaart. Nederland heeft te maken met grote uitdagingen: klimaatverandering, de energietransitie, internationale veiligheid, demografische- en sociaal-culturele veranderingen. Wat betekenen deze thema’s voor het mbo, hbo en wo? Zijn er veranderingen nodig? Zo ja, welke? Wat zijn de keuzes? Jij kunt hierover meepraten! Dit kan door deelname aan regiobijeenkomsten, via het online panel en via de reactiepagina.

Meer informatie
| Bijeenkomsten | Online panel | Reactiepagina

Dit was de Circular Skills Meetup

In de Week van de Circulaire Economie zijn bij de Meetup de handen ineengeslagen om samenwerking te zoeken tussen onderwijs, overheid en bedrijfsleven in de transitie en de vaardigheden die hiervoor nodig zijn. De dag werd afgetrapt door Carien van der Have, van DRIFT for Transitions, die ons toerustte met kennis over transitie-denken. Daarna hebben we verkend hoe een circulaire samenleving in 2050 eruit zou moeten zien en wat we moeten afbouwen, ombouwen en opbouwen om hier te komen. Ook hebben we stilgestaan bij situaties waar schuring ontstaat en bekeken hoe dit juist kansen kan bieden.

Meer lezen over de Circular Skills Meetup
 | Bekijk de samenvattende tekening

Nodig je collega's uit voor het mbo-netwerk!

De afgelopen jaren is dit netwerk flink gegroeid. Inmiddels zijn we al met ruim 1600 personen! Dat is natuurlijk goed nieuws, want zo zijn er steeds meer docenten/coördinatoren/bestuurders/
aanbieders van lesmateriaal en andere betrokkenen op de hoogte van leren voor duurzame ontwikkeling in het mbo. Middels de nieuwsbrief en website kun je uitvragen doen of interessante zaken delen. Heb je collega's die ook werkzaam zijn in het mbo voor wie dit netwerk ook interessant is? Nodig hen dan uit om aan te sluiten! 

Nodig iemand anders uit | Meer informatie

De circulaire economie vergt flexibel en creatief onderwijs

“Innovatie is een voortdurend proces waarin je samen met de partijen uit de praktijk en met de studenten merkt wat wel en niet werkt. Die ruimte voor creativiteit is niet meetbaar, het gaat namelijk om vergezichten. Daarom is het belangrijk om flexibiliteit in het onderwijs en ook bij bedrijven en instellingen te organiseren, zonder dat het meteen iets moet opleveren. Ruimte voor creativiteit maakt het vak veel leuker. “Zorg dat je kunt netwerken, dat je je kennis van buiten kunt blijven halen. Niet halsstarrig je lessen blijven afdraaien en ieder jaar herhalen. Nee, doorbreek dat nou eens en je zult zien dat dat veel leuker is.”

Lees hier
het volledige artikel met lerarenopleider Sacha Tippel en hybride mbo-docenten Jeroen Voeten en Wouter Oostendorp

MBO Challenge voedselverspilling

Het voedselsysteem is een complex systeem. Het gaat van voedsel verbouwen tot voedseltransport en -verwerking, tot het maken van gerechten en het consumeren van voedsel. Op deze pagina vind je meer informatie over het thema voedselverspilling. Er zijn lesbrieven gemaakt voor een aantal van deze thema's. De lesbrieven kunnen in de lessen van de docent worden ingepast. Studenten kunnen ook zoeken in de kennisbank van Groen Kennisnet.
Bekijk de lesbrieven
hier
!

----------------------------------------------------------------------------------------

Op Wikiwijs vind je lesmateriaal voor elke onderwijslaag. Leren voor Morgen en Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling hebben hier samen een pagina gericht op duurzaamheid. Dit lesmateriaal gaat over thema’s als natuur, circulaire economie, gelijkheid en gezondheid en is door een groep experts getoetst op kwaliteit. Meld je les Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. aan voor de kwaliteitstoets en publicatie op Wikiwijs. Wellicht leren meer docenten en studenten ervan en delen wij het in onze nieuwsbrief! 

Heb je iets te delen over duurzaamheid in het MBO dat voor anderen interessant is? Een 
vraag over duurzaamheid in het MBO of verzoek tot samenwerking? Stuur dan vooral een email naar
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. zodat we dit kunnen delen in deze nieuwsbrief of je vraag anderszins voor je uit kunnen zetten in het MBO voor Morgen netwerk.