Open menu
logokl


Duurzaam Middelbaar Beroepsonderwijs


Nieuwsbrief    September 2015

Werkconferentie over onderwijs in toekomstig vakmanschap van de bouw- en installatiewereld. De EU gaat in 2020 "nul op de meter" voorschrijven. Donderdag 17 september.

Bouw & Infra Park B.V.
Ceintuurbaan 2 (gebouw 20)
3847 LG Harderwijk                                

Bekijk de website voor een routebeschrijving en meer informatie over parkeren. 

Op de werkconferentie wordt u in korte presentaties bijgepraat over de laatste stand van zaken met betrekking tot het vakmanschap van de toekomst en de ontwikkelingen in de gebouwde omgeving. In de interactieve workshops gaat u zelf aan de slag met de implementatie in bijscholing en scholing, de uitdagingen voor (inter)regionale samenwerking en het omgaan met actuele en toekomstige marktkansen. De dagvoorzitter tijdens de werkconferentie is Ewout Bomert. 

Programma
10.00 uur Inloop
10.30 uur Welkom en opening

Videoboodschap Ed Nijpels, voorzitter borgingscommissie Energieakkoord

10.45 uur De vakman van 2025?

Hoe ziet de vakman van 2025 eruit? Hoe gaan we ervoor zorgen dat de sector beschikt over voldoende goed opgeleid personeel? Aan de hand van een aantal stellingen verkennen we graag met u het beeld van de toekomst. 11. 15 uur De Duurzame Praktijk 

Twee keynotes van koplopers in de bouw- en installatiesector – Wat zijn de door hun geleerde lessen als het gaat om kennis en vaardigheden van medewerkers? Wat zouden zij anders doen als ze vandaag zouden starten?

12.15 uur Pauze en Lunch 

13.00 uur Stand van Zaken BuildUpSkills door Jan Cromwijk, OTIB 

Wat heeft BuildUpSkillsNL bereikt? Welke successen zijn er en waar liggen knelpunten? Wat gaat BuildUpSkills in 2016 doen?

13.30 uur Panel interview met Maxime Verhagen (voorzitter Bouwend Nederland), Titia Siertsema (voorzitter UNETO-VNI) en Teun Bokhoven (Topsector Energie en voorzitter de Duurzame Energie Koepel)

14.00 uur Verduurzaming: gevolgen voor de bouwarbeidsmarkt, doorTaco van der Hoek, EIB Wat zijn de gevolgen van verduurzaming voor de bouwproductie? Hoe werkt dit door in de arbeidsvraag? En wat betekent verduurzaming voor de vereiste kwalificaties van het personeel? Het EIB geeft op basis van actueel onderzoek antwoorden op deze vragen.

14.30 uur Pauze 

14.45 uur Workshops

1. Bijscholen in Duurzaam Vakmanschap – voor bedrijven, HR-adviseurs en trainers Door en in samenspraak met BuildUpSkills zijn diverse korte krachtige trainingen ontwikkeld. In deze sessie verkennen wij met u de mogelijkheden om met dit aanbod uw organisatie of regio versneld bij te scholen. Ook horen wij graag welk aanbod u nog mist.

2. Opleiden in Duurzaam Vakmanschap – voor docenten en trainers Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Opleiden voor toekomstig vakmanschap is een uitdaging! BuildUpSkills ontwikkelde beroepscompetentieprofielen voor duurzaam vakmanschap in de gebouwde omgeving en een korte en krachtige training voor docenten. In deze workshop verkennen wij met u hoe we met deze materialen als basis samen kunnen werken aan excellent en toekomstgericht onderwijs.

3. Verduurzaming van de gebouwde omgeving leidt tot aanzienlijke werkgelegenheidskansen in de bouw- en installatiesector. Om deze kansen te verzilveren starten verspreid over het land Regionale Investerings Fondsprojecten. Hamvraag is hoe deze initiatieven succesvol tot zaken gaan komen en welke rol BuildUpSkills en de Topsector Energie daarbij kunnen spelen. In deze workshop een verdere verkenning.

4. Leren van geleerde lessen Welke technieken worden ingezet om Nederland duurzamer te maken? Wat werkt in de praktijk? Waar gaat nog veel mis? Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat fouten voorkomen worden en niet steeds worden herhaald? In deze workshop leggen we onze ideeën aan u voor en nodigen wij u uit om creatief mee te denken.

5. Flexibel inspelen op marktkansen In deze workshop wordt dieper ingegaan op het onderzoek van het EIB. Ondernemen is flexibel inspelen op marktkansen. Gaat u mee in de innovatieve stroomversnelling, de pragmatische aanpak zoals die van Urgenda, kiest u samen met uw klanten à la carte besparingsmaatregelen of wacht u af. Welke keuze u ook maakt, wat verwacht u dan van de vaardigheden van uw personeel? Welke opleidings- en/of trainingsactiviteiten zijn in uw ogen hiervoor nodig? Wie zou hier de regie moeten nemen?

16.30 uur Argumentenspel  

Op een interactieve manier worden de afspraken samengevat.  

16.45 uur Er zit muziek in verduurzaming!  De toon is gezet

17.00 uur Borrel

Klik om naar het aanmeldformulier te gaan.

 

Inspiratietraining over het bovenstaande voor docententeams bouw, installatie- of elektrotechniek.  

In het kader van het bovenstaande heeft de OTIB een training (van twee uur) ontwikkeld. Zij hebben personen getraind (waaronder DMBO) om die training te kunnen geven. Het is een mooi begin van het schooljaar om samen met docenten uit de bouw- en installatiewereld na te denken over modernisering van de lesprogramma’s. De training inspireert het onderwijs aan de slag te gaan met diverse filmpjes en voorbeelden. Vervolgens wekt het discussie op met als doel dat de teams er mee aan de slag gaan.  De training is al gegeven bij het Summacollege, het Koning Willem I College, ROC Nijmegen, ROC Midden Nederland en ROC van Twente.
Interesse ? Mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   

Lesmateriaal over "Zaken doen in de nieuwe economie" voor het MBO is uit !

Meer dan twintig onderwijsontwikkelaars hebben meegeholpen om het boek "Zaken doen in de nieuwe economie" van Marga Hoek geschikt te maken voor het onderwijs. Klik op de onderstaande afbeelding voor meer informatie.     

 Next gen

Geautomatiseerde checklists. U en uw leerlingen vullen hem in en u krijgt automatisch en per ommegaande advies terug !

Hoe duurzaam is je stageplek
Hoe duurzaam ben je thuis
Hoe duurzaam is je school
Hoe duurzaam is de horeca

 

Betreffende deze nieuwsbrief   

DMBO is een dynamische kenniskring die zich bezig houdt met duurzaamheid in het Middelbaar Beroepsonderwijs. We hebben een website www.duurzaammbo.nl boordevol informatie met 300 unieke bezoekers per dag. We organiseren ieder jaar een groot symposium over duurzaamheid in het MBO. Via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van bijeenkomsten, manifestaties en ontwikkelingen in het MBO veld. Als u nog personen weet waar deze nieuwsbrief interessant voor kan zijn mail dan even het e-mailadres naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U kan er ook kopij naar sturen alsmede kan u zich er afmelden voor de nieuwsbrief.